24 Януари 2021неделя20:20 ч.

Поредните промени в Наредбата за специализациите изкараха на протест пред здравното министерство стотици млади медици. За да останат в страната, те искат насърчителни мерки, а не принудително разпределение или връщане на заплати

Специализанти протестират срещу наредба на МЗ

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 32

С плакати "Д-р не означава държавен роб", "Стига псевдо-демокрация", "Не ни гонете!" и "Министър Ананиев, вие кога ще си върнете заплатата?" студенти по медицина и специализанти излязоха на протест пред МЗ. Бъдещите лекари са против предложените от министерството поправки в правилата за специализация. Младите медици твърдят, че са лишени от избор дали да специализират с държавна субсидия или не, и са принудени да връщат заплатите си за целия срок на специализация, ако откажат да работят в посочени от МЗ лечебни заведения. Според протестиращите задържането на младите лекари в България трябва да става с насърчителни мерки, а не принудително с разпределения и връщане на заплати.

Действащият от края на юли ред за специализация предвижда специализантите на държавна издръжка след придобиването на специалност да избират между одобрени от МЗ лечебни заведения, в които да работят 3 години. Ако не го направят, ще трябва да връщат субсидията, която МЗ дава на болниците за техните заплати. 

"Най-важното, което искахме, беше да имаме избор дали да специализираме със субсидия от държавата или не, което е редно. Такъв избор обаче не съществува и в новия ред, откъдето идват всички последващи проблеми", коментират младите. Те се опасяват, че се създава механизъм принудително да бъдат разпределени на неатрактивни места с липсващи специалисти, без да се дава възможност за избор.

Младите лекари искат местата за собствени нужди на болниците, които са бази за обучение, да се финансират от лечебните заведения.

С протестиращите се срещна министър Кирил Ананиев и се договориха да проведат следваща среща в началото на ноември, когато младите медици ще внесат и следващи свои предложения. 

200 дни от началото на антиправителствените протести

автор:Дума

visibility 19

Нерегламентирано парти в Костандово

автор:Дума

visibility 52

Лавина уби скиор в Пирин

автор:Дума

visibility 89

Протестиращи блокираха пътя Самоков – София

автор:Дума

visibility 105

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 657

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 817

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 801

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 356

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ