04 Август 2020вторник05:55 ч.

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 463

Излишъкът в бюджета продължава да расте въпреки кризата с коронавируса. Хазната е на плюс 1,56 млрд. лв. в края на първото шестмесечие, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Преди година бюджетът е бил с излишък от 3,2 млрд. лв. В същото време след актуализацията Бюджет 2020 трябва да приключи с дефицит от 3,5 млрд. лв. Излишъкът изцяло се дължи на спестени разходи, а не на подобрение в събираемостта на приходите, става ясно от данните на МФ. Към полугодието приходите в бюджета са събрани на 48,2%, докато разходите са изпълнени на едва 41,4%.

"По-ниското усвояване на разходите спрямо изпълнението на приходите е причината за формирането на текущо превишение на приходите над разходите към полугодието. Независимо от извънредните разходи, включително и финансирани чрез европейските програми, при обичайните разходи се наблюдава по-ниско усвояване, което е следствие от пестеливото харчене на средства от бюджетните организации", признава финансовото министерство. Продължава да се забелязва интересната тенденция от април и май постъпленията от ДДС по сделки в страната да се повишават, вместо да намаляват, въпреки ограничителните епидемиологични мерки. Общо постъпленията от ДДС към края на май 2020 г. възлизат на 4,4 млрд. лв., което е с 222 млн. лв. по-малко от същия период на м. г. Специално при сделките в страната обаче има повишение от 57 млн. лв., докато ДДС от внос намалява с 280 млн. лв. Едно от обясненията за данните е, че потреблението в първите месеци на кризата, когато не работеха много ресторанти, дискотеки, молове и др. търговски обекти, се е пренасочило към по-светли сектори на икономиката. Фискалният резерв в края на май възлиза на 10,2 млрд. лв., съобщава още финансовото министерство.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ