24 Януари 2019четвъртък08:17 ч.

Снимка БГНЕС

Спешни проверки в трите ЕРП-та

автор:Дума

visibility 528

Държавата започва проверки в трите електроразпределителни дружества. Ще се проверява  разпределителната мрежа, състоянието на електромерите и качеството на услугата, която получават потребителите. Проверките в ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про са част от мерките, които днес бяха обявени от енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на КЕВР Иван Иванов.
Инспекциите тръгват от 15 януари и ще продължат 10 дни. Екипи на енергийното ведомство и на КЕВР ще проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Двете институции ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.
Освен това КЕВР ще привика в понеделник ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса с участието на енергийния министър Теменужка Петкова. Ще се обсъжда възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти.
Поводът за съвместните мерки са притесненията и въпросите от страна на синдикати и бизнес, че цените на енергийната борса шокови и се манипулират.
Досега Теменужка Петкова и Иван Иванов твърдяха, че държавата няма лостове да се намеси на борсата и че цените се влияят от международни събития. Синдикатите предупредиха преди дни, че повишаването на тока за бизнеса ще удари сериозно цените за потребителите, а това ще изяде ръста на заплатите, планиран за тази година. Бизнесът пък се оплаква периодично, че скъпият ток убива малките и средни предприятия.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16