05 Април 2020неделя08:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Спекула няма

/ брой: 236

автор:Мая Йовановска

visibility 745

Откакто преди 20 години правителството на Иван Костов (вече заел позата на мъдрец - нито ял лук, нито лук мирисал) отмени Закона за борбата със спекулата, това понятие въобще изчезна от българския правен мир. И така по закон спекула у нас не съществува. А което не е забранено, на практика е разрешено. Дали се нарушава конкуренцията, правилата за съревнованието на пазара, бди една комисия. И толкоз! Тя е същата, дето три пъти не успя да докаже, че има картел на пазара на горива. Ама нейсе, има браншове и области в икономиката, където тези от КЗК не смеят даже носа си да покажат. Това най-вероятно е, щото комисията е независима, т.е. от нея нищо не зависи.

Друга комисия, която е просто наблюдател на случващото се - тази по борсите и тържищата, съобщи, че само за последните 2 седмици цените на храните на едро са поскъпнали с близо 2 на сто. Скок се отчита и в световен мащаб при това с 9,5% за година, което е "чудесен" повод родните търговци да има с какво да оправдаят типичното за това време на годината поскъпване. Нищо, че в повечето държави от ЕС точно по Колена и Нова година стоките традиционно са по-евтини, за да се стимулира потреблението. Впрочем в повечето европейски държави спекулата съществува в законите. У нас обаче очевидно липсва каквото и да е желание от държавата и мнозинството в парламента да регламентират тези стопански нарушения, с които българите - най-бедните в ЕС, биват одирани всекидневно от търговците. 

След като банките вдигнаха в последно време на два пъти такси (така компенсирали поевтиняване на международно ниво), от бранша отново ни "зарадваха". В бъдеще щяло да има поскъпване и за обслужването на гише. 

Храни, банкови такси, комунални услуги... Нали разбирате, че обедняването ни (инфлацията) не е онова, което отчита НСИ. Но според държавата спекула у нас няма. Ще ни затрие тая конкуренция, ей!

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 978

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 828

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 498

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 338

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ