01 Август 2021неделя21:03 ч.

Спекула без конкуренция

/ брой: 179

автор:Валентин Георгиев

visibility 1451

Глоби и затваряне на млекопреработвателни предприятия поискаха от Съюза на животновъдите заради драстичните разлики в реалните и обявените изкупни цени на млякото и крайните цени на готовите продукти в търговската мрежа. Производителите дори започват паралелни проверки във фермите заедно с данъчните, ДАНС и икономическа полиция в търсене на истината за това кой кого мами по веригата и за чия сметка. 
Ефектът от мярката обаче отсега изглежда съмнителен, поне що се отнася до някакви очаквания цените да паднат. Най-малкото поради простата причина, че търговските вериги не подлежат на регулация. Освен ако не смятаме за регулация обещаното пред Мирослав Найденов от "Метро" и "Кауфланд" "замразяване" на 10 родни хранителни продукта за следващите 3 месеца...
Ако е вярно твърдението, че средната изкупна цена на млякото е 40-45 ст. за литър, а не официално обявените от преработвателите 60-65 ст., проверките все пак може да доведат до слагането на някакъв ред. Дори той да започне от санкции за укрити данъци. Защото какво друго, ако не данъчна измама би могло да се нарече въпросното разминаване, което няма нищо общо с калкулиране на другите им разходи. Да не говорим, че ако това е масова практика в преработвателния бранш, намирисва и на негласен (или нагласен) картел.  
Другото име на явлението си е чиста спекула. А търговецът, особено нашенският, е ненадминат майстор, когато трябва да докаже този свой "майсторлък".         
Няма нужда от много акъл, за да се види, че в началото всеки опитен спекулант е готов да продава дори на загуба, но да завърти клиентела. След това с яки стъпки започва да вдига цените, за да си осигури тъй мечтаната печалба. И така атаката на пазара с шокиращи цени като кофичка кисело мляко, което може да е и айрян от евтино сухо мляко-внос, вече става всекидневие. 
Така редом с бедността, престъпността и корупцията сред най-страшните беди в държавата се нарежда и спекулата. Тя засяга буквално всеки, тъй като човек трябва да се храни, облича, да пазарува стоки, за да живее.
Как обаче да не се ужасиш от "милата, родна картинка", когато откриеш къде всъщност е коренът на проблема. Ами, просто от 1999 г. излиза, че спекула у нас... няма! Тогава е приет първият Закон за защита на потребителите и забележете, той отменя други два - за цените и за борбата със спекулата, по безумната логика: няма закон - няма спекула! Няма и регламент за ниво на рентабилност и ниво на печалба за търговеца. За справка, преди 1999 г. тези показатели са били заковани на 12 и 15%.
А примери за спекула днес, колкото щеш - от производителя на мляко, за който стана дума, до този, който отглежда грозде или домати, продава стоката си по веригата за 50-60 стотинки, а после я намира на сергията пред крайния потребител за 2 лв. Е, няма такава държава! Затова и честите акции с кампаниен характер много приличат на запушване на пробойни или гасене на пожари. До следващата подобна кампания.  
 

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 154

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 146

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 167

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 144

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 959

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 941

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 884

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1283

/ брой: 144

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 0

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 12

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 19

/ брой: 146

Датата

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ