28 Май 2024вторник02:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Спечелената война и... загубеното сражение

1482 убити и 13 000 ранени в авантюрата при Чаталджа по време на Балканската война и защо българските управници и генерали се спънаха два пъти в един и същи камък

/ брой: 206

автор:Димитър Копривленски

visibility 3454

В една спечелена война едно изгубено сражение може да се приеме и без от това да се прави тежка драма. Може, но много зависи от обстоятелствата, от подхода, от... много неща. Докато за поражението при Чаталджа, първото и единствено за Българската армия в Първата балканска война, причините са само и единствено субективни. Против атаката на Чаталджанския укрепен район са и началникът на щаба на Действащата армия генерал Иван Фичев, и командващият Трета армия генерал Радко Димитриев, и началникът на артилерията в Действащата армия генерал Пантелей Ценов... Но главнокомандващият цар Фердинанд иска да се атакува. С единствения и голям мотив - да не кажат после някои, че не сме опитали! Подкрепя го помощникът му генерал Савов.

Затова сражението при Чаталджа е една от най-нелюбимите теми на историците. Трябва да изтъкват "заслугите" на Величеството. Дотогава победата на нашата армия е пълна. А изходът на войната - решен. Главнокомандващият, пък комай и цялото му обкръжение, не могат да се задоволят с друго освен с влизане в Цариград. Царската каляска на Фердинанд и мантията му вече са готови! И има защо!
След неуспеха си да задържи българското настъпление на линията Люлебургаз-Бунархисар, за турската армия Чаталджанската позиция е последна възможност за опазване на Цариград. Междувременно Турция търси усилено международно посредничество за военно примирие с България. И прави всичко възможно да укрепи докрай с всичко налично позицията.


Генерал Савов и щабът на Трета армия при Чаталджа

За българското Главно командване обаче поражението при Чаталджа би трябвало да е освен много болезнено и много поучително. Уви. След малко повече от половин година, на 16 юни 1913 г., то се повтаря наистина трагично. А е казано, че в един и същи камък два пъти не бива да се спъваш. Ето един съвсем нашенски отказ от поука. С цената на много животи и много смърт.

Генерал Фичев е против атаката

Чаталджанската укрепена позиция е само на 43 км от имперската столица. Това е най-тясната част на Цариградския полуостров. Между езерата Деркос при Черно море и Буюкчекмедже на юг при Мраморно море. Изградена е още по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. Местността е осеяна с малки хълмчета, пресечена, нагъната. Изключително удобна за отбрана и трудна за настъпление. Тук още през V-VI век е издигната известната Анастасиева стена за предпазване на царствената столица от нашествията на варварите. Съветници при укрепването на позицията още до началото на войната са френският инженер Бриалмон и австриецът Блум паша. Турците знаят значението на позицията.
Но българските военни специалисти преценяват, че тя е напълно преодолима. Всеки с аршина си. Помощник-главнокомандващият генерал Михаил Савов, същият, който е върл привърженик и подбудител и на Втората балканска война, уверява: "Господа, за осем дена ние ще бъдем в Цариград!" Никой не го пита как ги е пресметнал. Радко Димитриев пък е поласкан, защото е назначен за командващ съединените Първа и Трета армия. Тук някои военни историци се прехласват, че за първи път е създадено "Съединено" - Фронтово командване.
Пет дена след разгрома на турците при Люлебургаз-Бунархисар, след като им позволява спокойно да се изтеглят и да се организират на Чаталджа, на 25 октомври българското командване дава нареждане за преминаване в преследване. И в продължение на седмица по разкаляните пътища, при лошо снабдяване и при масово заболяване Първа и Трета армия излизат пред Чаталджанската позиция. Датата е 30 октомври 1912 г.
Ето какво пише за тези дни генерал Пантелей Ценов, началник на артилерията:
"Около края на октомври, след пристигането на Главнокомандващия в Лозенград, в Главната квартира се заговори, че скоро ще се атакува Чаталджанската позиция... Генерал Фичев ми съобщи, че слуховете са верни, обаче това атакуване ще стане без негово съгласие, защото той не очаква нищо добро от него..."

Грешен аршин и голям мерак

Трудно е човек дори да си представи, но е така - полковник Найденов крие от генерал Ценов, че се подготвя атака на Чаталджанската позиция!? Където артилерията има да играе решаваща роля! А помощник-главнокомандващият генерал Михаил Савов и през двете Балкански войни е под следствие.
"Не беше ли по-добре, по-държавнически и по-умно от страна на правителството, преди да поверят на генерал Савов един такъв важен пост в армията.... делото да бъде прекратено?", обсъжда въпроса генерал Ценов. "Отпосле се оказа, че цар Фердинанд имал за цел така да държи Савов в респект..."
Царски стил, няма що.
На 3 ноември генерал Савов пристига в щаба на Трета армия при генерал Радко Димитриев и от името на Главнокомандващия отдава заповед на следващия ден войските да настъпят към Чаталджа. А на Радко Димитриев му е пределно ясно: със силите на Първа и Трета армия в състав 180 000 души и 482 оръдия срещу 190 000 турска армия с 350 оръдия, заели отрано отбранителната позиция, при 40% заболели войници, без добре разузната местност, недостатъчна организираност... успех е невъзможен. Но той няма куража на генерал Фичев да се противопостави. Дори при всички големи рискове за българите.
Заповедта за настъпление при Чаталджа, както и Манифестът за започване на войната, е изключително обща:
"Българските армии да търсят противника и да го атакуват, където го намерят."
Няма направление на главния удар, не се поставят конкретни задачи на армиите. След като е бездействало няколко дена, българското командване решава да форсира.
И сутринта на 4 ноември войските преминават в настъпление. Рано падналата над белия сняг мъгла временно ги прикрива. Но пространството пред позицията на турците е отлично простреляно от турската артилерия и настъпващите дават много жертви. Въпреки това е завладяно с. Лазаркьой, но час по-късно, около 10 часа, настъплението спира.
"На 4 ноември генерал Савов и съпровождащите го, полковниците Нерезов и Найденов, се завърнаха доста омърлушени...", пише в спомените си генерал Пантелей Ценов.
Хубаво омърлушване! А убитите...

И в преговорите за примирие губим

Само за минути 17-и полк дава 300 убити и 700 ранени от общо над 3200 числен състав. Но въпреки някои частични успехи, дължащи се на удари "На нож!", нашите не успяват да пробият турската отбрана. Има и недоразумения. Дружината на капитан Пирузев от 29-и пехотен Ямболски полк овладява форта Илеритабия, но нашата артилерия продължава да го обстрелва поради лошо взаимодействие. Просто няма кой да даде сигнал.
И на следващия ден, 5 ноември, българите се бият героично, но огневата им поддръжка не е достатъчна. Дори на някои места турците преминават в контраатака. Сега вече българското командване е напълно изтрезняло и... обезверено. При което вечерта на 5 ноември генерал Радко Димитриев дава заповед за връщане на изходните позиции. Само че нашите дават 1482 убити, 13 000 са ранените, 1600 умират от холера!
Това си остава и единствената победа на Турция в тази война. Те нямат сили за настъпление. Но удържат позициите си.
Нужно е да се върнем малко назад. Общото развитие на военните действия от началото на войната за турците на всички участъци на фронта ги принуждава почти да молят за примирие. Но българите скланят едва след сатъра, който им удрят турците. И под силен международен натиск.
Преговорите за примирие се водят в Лондон -  започват на 12 ноември и приключват на 20-и с подписването на временно примирие.


Наши оръдия на път за фронта

Атаката на Чаталджанската укрепена позиция е типичен пример за атака на укрепена линия без необходимата предварителна подготовка. Тя е пример и за пасивно, безидейно и инертно командване. В крайна сметка Чаталджанската загуба е и ярко огледало на случващо се на най-висше ниво при повсеместни раздори. Но скоро ще настъпи едва първата национална катастрофа. След подобни разпри.


Първите български части достигат на 12 ноември (30 октомври) Чаталджанската позиция и веднага започват подготовка за нападение


Щабът на Българската армия


Пехотата в очакване на сигнал за атака

България не отговоря на критерия за ценова стабилност

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 97

Турция и Русия с нова платформа за продажба на газ

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 97

НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 97

ББР продава незавършен мегакомплекс в Пловдив за 33 млн. лева

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 97

Българите в Унгария с образователен център

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 97

Макрон готов за дебат с Льо Пен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 97

Германия набира новобранци с "ТикТок"

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 97

Атина предупреди РСМ с блокаж на европътя ѝ

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 97

Геополитически лакеи

автор:Александър Симов

visibility 397

/ брой: 97

Средата на кампанията

visibility 305

/ брой: 97

Поръчител и изпълнител

visibility 342

/ брой: 97

Фонд за развитие на Родопите ще спаси Смолянския край

visibility 334

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ