25 Юни 2021петък10:39 ч.

Няколко думи

Спасете живот!

/ брой: 70

автор:Велиана Христова

visibility 1473

Много искаме да живеем както преди - да ходим на работа, на гости, на концерт, да гоним слънце из парковете... Супер. Човекът е обществено животно и иска да общува със себеподобни, а не да седи затворен между кухнята и стаята. Но защо се налага шефовете на големите болници буквално да ни молят да си седим вкъщи (стр. 2), да потърпим още, защото иначе ще си спретнем в близките дни такава пакост, че на пачки ще ни возят към "Орландовци". Щото 9000 лекари в столицата няма как да спасят два милиона народ.

Принудени са докторите да ни го кажат, понеже в събота по пазарите се бяха юрнали едни тълпи - грабят, каквото видят, като че в пандиза са ги държали досега. В "Люлин" на цели тумби се наваляха един връз друг, потни, без маски, без ръкавици... А от продавачите се иска да спазват мерките - кому ще помогнат?

По пейките майки с колички нищят възбудено конспиративни теории как американците създали КОВИД-19 във Форт Детрик, а сега замитат следи и закрили там лабораторията. Така прочели в интернет. Пред входовете на панелките младежи на групи надуват музика. На улицата вчера през трима един бе с маска. А мнозинството седи вкъщи, мие и спиртосва ръце до екзема. Всуе, щото само един човек от тия по тържищата може да пусне заразата на стотици... 

Много приказки се изприказваха за гражданското общество. Само че гражданското поведение не е само съпротивата срещу нефелни стъпки на властта или удобно разрешеното плюене по опозицията. То е и осмисляне на това що е то животът в общество. Опираме до гражданската съвест.

Отговорното ни поведение може да спаси живот. Много животи. Това ни казаха вчера и директорите на големите болници. Те най-добре знаят какво говорят, защото са най-близко до болестта и защото от тях зависи здравето ни.

Срам ме хвана, като чух, че те щели да ни ръкопляскат в 21 ч., ако спазваме предписаните мерки и се опитаме да предпазим близките си и околните изобщо от опасния вирус. Може ли нормален човек да не разбере, че ни предстоят поне две тежки и опасни седмици и ние ще сме виновни, не лекарите, ако изпуснем коня в реката, от която връщане към нормалния ни живот няма.

Затова и ДУМА ви предупреждава всеки ден: стойте си вкъщи! Това не е най-страшното, сетете се за вица: кога ще ви се случи по цял ден да си работите на компютъра, да четете, да спите и да ядете, за да спасите човечеството?! И кога друг път кучето ви ще е доволно, че на улицата не само то, а и всички хора ходят с намордници?

А Борисов и Танева, вместо да инспектират шивачките в Твърдица, да отидат във "Филиповци" да убедят братята ни там да не се купчат по пейките и по тревите...

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Торнадо в Чехия рани над 150 души

автор:Дума

visibility 0

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 695

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 282

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 224

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ