18 Февруари 2020вторник05:01 ч.

ЕкоНомика

Спасение в домашната икономика

/ брой: 244

автор:Димитър Събев

visibility 1374

Брутният вътрешен продукт, дори съобразен с по-ниското ценово равнище в България, праща страната ни 2-4 пъти под средните нива в Европейския съюз. Наистина ли разполагаме с толкова малко? Качеството на природните и човешки ресурси в България е високо, съществува и социален капитал, проявяващ се в развита домашна икономика. Показателят БВП не може да улови реалната ценност на живота в нашата страна. 

Домашната икономика съществува извън БВП - тя е мястото, където сме хора и семейства, а не печелещи, харчещи и транспортиращи се елементи. Няма защо да се срамим от бурканите, те са елемент от националната ни кухня, както и в много други страни. Обхватът на домашната икономика е много по-широк от приготвяне на храни и други битовизми. Той включва и регулярни празници и събирания, градински дейности, мрежи за бартер и взаимопомощ, помощ при гледането на възрастни хора и деца и много други. Известна е поговорката: "Нужно е цяло село, за да се отгледа дете".  

В инстинкта си за оцеляване българите след 1989 г. реагираха на кризата в държавата, като фокусираха жизнената си енергия навътре в семейството - дотам, че според някои автори не им остана енергия за участие в бурния политически процес. За сметка на това домашната икономика процъфтява. Всъщност без домашна икономика недоимъкът, създаван от изграждания псевдо-пазарен обществен ред в България през последните десетилетия, можеше да е прекършил гръбнака на нацията.

Според някои оценки в развитите страни домашната икономика се равнява на 30-40% от БВП. Но дали БВП въобще може да служи за мерило на неща, които той не може да измери? Възможно ли е общество от автоматични хора, които свеждат съществуването си до производство и консумация на калории и долари? Какъвто и да е отговорът, в България домашната икономика е застъпена и управлението може да използва това.

Малко по-къс работен ден, заедно със създаване на кооперативни градини за крайградско земеделие би донесъл ползи за здравето, доходите и общата жизнена среда на големи групи хора. Образователни кооперативи и домашни училища и сега се борят да заличат пораженията на лишената от ресурси и дух държавна образователна система. Значението им може да нарасне - както и на старческите кооперативи, на притежаваните от работници предприятия, на домашния туризъм по селата, дори на домашните медии в интернет и информационните квартални мрежи. 

Майките домакини следва да се ценят като изграждащи обществото кадри, извършващи дейност по отглеждането и възпитанието на бъдещите българи, а не "жени, които в момента не крещят по площадите". Идеята за безусловния доход в България би могла да се простре поне до майките, отглеждащи и възпитаващи деца до определена възраст.  

Някога фразата "комунален капитализъм" у нас се считаше за обидна, а всъщност развитата домашна икономика е богатство за една страна. Тя е щит, който предпазва населението от настроенията на световните пазари. Десетилетия наред България следваше модел на управление без корени, но радикалният индивидуализъм вече няма думата, защото пролича, че той изкривява ценностите в обществените отношения.

Домашната икономика няма да ни придвижи напред в класацията на страните по БВП, но ако късогледи политики не й попречат, с домашна помощ България ще продължи да е място, в което може да се живее прилично. 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ