15 Януари 2021петък16:56 ч.

S&P потвърди рейтинга ни, но с едно наум за политическата криза

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 583

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд пуърс" (Standard & Poor's) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Като цяло перспективата пред рейтинга остава стабилна, се посочва в доклад.

В него обаче се обръща внимание на политическите предизвикателства пред страната. Агенцията отчита факта, че 2020 г. мина под знака на антиправителствени протести, които разтърсиха страната. Затова и фокусира вниманието върху предстоящия парламентарен вот през март 2021 г. Според S&P при липса на голяма политическа промяна пейзажът ще остане фрагментиран и ще се затрудни формирането на жизнеспособна правителствена коалиция, а това може да доведе до повторни избори. "Във всеки случай очакваме процесът на вземане на политически решения да се усложни", прогнозират от S&P.

Агенцията също така е смекчила прогнозата си за икономическия спад на България през 2020 г. Свиването на БВП е ревизирано до минус 4,5% спрямо минус 6,5%, каквито бяха очакванията на S&P през май. Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства, се посочва в обобщения доклад.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако възстановяването на българската икономика бъде придружено с по-бърза фискална консолидация и подобрение във външните баланси, надхвърлящи очакванията на агенцията. Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, са задълбочаване на икономическия спад или забавяне на възстановяването, които ще доведат до по-продължителна фискална консолидация и нарастване на публичния дълг през следващите 2 години.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ