27 Февруари 2021събота18:07 ч.

Социалисти питат за съдбата на кораба "Радецки"

/ брой: 14

автор:Юлия Кулинска

visibility 754

Депутатите от "БСП за България" Кристина Сидорова и Виолета Желева отправят въпрос към министъра на културата Боил Банов за съдбата на кораба-музей "Радецки". "Параходът-музей се нуждае от технически преглед и ремонт. Необходимите средства за това възлизат на 250 000 лв. Националният исторически музей (НИМ) е изпратил писмо да Министерството на културата за отпускане на сумата, която е непосилна за институцията. Ще бъдат ли дадени средствата, за да функционира пълноценно корабът-музей?", питат народните представители.

Заради липса на средства легендарният кораб отдавна е за сериозен ремонт. Той не е боядисван от години. Преди две години се е появила сериозна повреда на едно от колесата. Необходима е реставрация на обзавеждането. 

Музеят "Параход "Радецки" е точно копие на легендарния австрийски кораб, построен през 1851 година в Будапеща. С него Христо Ботев стигнал до родния бряг през май 1876 г. Той е национална светиня, което дава повод за дарителски кампании, за да се съхрани историческата памет. Корабът е  единственият пътуващ параход-музей на Балканския полуостров. От 27 април 2004 г. той е филиал на НИМ, който осигурява ежегодната му издръжка. Според специалисти "Радецки" е сред най-ценните ни музейни експонати.

От 9 януари започна дарителска кампания за набиране на средства за планираните ремонтни дейности. Тя ще продължи два месеца и е инициирана от сдружение "Енергийно бъдеще за България". Кампанията ще приключи на 3 март, а събраните средства ще бъдат предоставени за ремонт и пускането на "Радецки" в плавателен ход.

Всички, които желаят да се включат в инициативата, могат да го направят по дарителска сметка ДСК Банк ЕАД, ЦЧБ, гр. София, ул. "Московска" 19, IBAN: BG23STSA930000246448152,BIC: STSABGSF, Сдружение "Енергийно бъдеще за България". 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ