23 Февруари 2020неделя19:21 ч.

Социалисти питат за съдбата на кораба "Радецки"

/ брой: 14

автор:Юлия Кулинска

visibility 541

Депутатите от "БСП за България" Кристина Сидорова и Виолета Желева отправят въпрос към министъра на културата Боил Банов за съдбата на кораба-музей "Радецки". "Параходът-музей се нуждае от технически преглед и ремонт. Необходимите средства за това възлизат на 250 000 лв. Националният исторически музей (НИМ) е изпратил писмо да Министерството на културата за отпускане на сумата, която е непосилна за институцията. Ще бъдат ли дадени средствата, за да функционира пълноценно корабът-музей?", питат народните представители.

Заради липса на средства легендарният кораб отдавна е за сериозен ремонт. Той не е боядисван от години. Преди две години се е появила сериозна повреда на едно от колесата. Необходима е реставрация на обзавеждането. 

Музеят "Параход "Радецки" е точно копие на легендарния австрийски кораб, построен през 1851 година в Будапеща. С него Христо Ботев стигнал до родния бряг през май 1876 г. Той е национална светиня, което дава повод за дарителски кампании, за да се съхрани историческата памет. Корабът е  единственият пътуващ параход-музей на Балканския полуостров. От 27 април 2004 г. той е филиал на НИМ, който осигурява ежегодната му издръжка. Според специалисти "Радецки" е сред най-ценните ни музейни експонати.

От 9 януари започна дарителска кампания за набиране на средства за планираните ремонтни дейности. Тя ще продължи два месеца и е инициирана от сдружение "Енергийно бъдеще за България". Кампанията ще приключи на 3 март, а събраните средства ще бъдат предоставени за ремонт и пускането на "Радецки" в плавателен ход.

Всички, които желаят да се включат в инициативата, могат да го направят по дарителска сметка ДСК Банк ЕАД, ЦЧБ, гр. София, ул. "Московска" 19, IBAN: BG23STSA930000246448152,BIC: STSABGSF, Сдружение "Енергийно бъдеще за България". 

Само 30% от българите си мият зъбите

автор:Дума

visibility 39

Конгресът на БСП ще е на 9 и 10 май

автор:Дума

visibility 328

Путин обеща нови оръжейни комплекси за армията и флота

автор:Дума

visibility 46

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 206

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 169

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 233

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 0

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 0

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 2

/ брой: 37

Лeйбъристите след Брекзит

автор:Мирослав Попов

visibility

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ