14 Април 2021сряда02:11 ч.

Социален диалог ли?

/ брой: 266

автор:Аида Ованес

visibility 644

Социалният диалог, широко рекаламиран в началото на август 2009 г. от новите управляващи, заприлича на... жирафа. На жирафа от онзи анекдот, дето нашенецът го оглеждал отляво, оглеждал отдяно и отсякал: "Те такова животно нема!" За управляващите диалог има само когато партньорите са на едно мнение. В противен случай има само монолог на финансовия министър. За добро или зло, трета година държавата и нацията се съобразяват с неговите монолози. Затова днешният въпрос е доколко напускането на тристранния съвет от синдикатите ще промени живота на хората на труда? Или поне доколко това е възможно, щом една (засега) от организациите на работодателите всъщност подкрепя намеренията на управляващите за премахване на плащането за клас, например (стр. 4). "Който маха клас, пада от власт!", гласеше лозунг на протест отпреди 7-8 години.
Иначе поредицата от цинизми и подигравки не спира и този път се заключава в това, че догодина отлагаме с 1 година пенсионирането на 15-16 хил. души и със спестените пари "даваме" по 9 лв. (разбирай, по-малко от кило сирене) на възрастните с пенсии по 136 лева! Цинично е да се казва, че увеличаването на пенсионната възраст ще доведе до по-високи пенсии в средата на годината.
Историята на народите не е регистрирала  трети начин за сближаване на позиции или решаване на спорове - това става или на масата на преговорите, или на улицата. Трета година различните позиции между капитала, наемния труд и държавата у нас имат едни измерения на масата на преговорите и съвършено различни в реалния живот. Въпросът е какво може да се очаква от предстоящия протест и евентуалната национална стачка? Ще бъде ли достатъчна само заплахата, за да поизтрезнеят управляващите, или наистина трябва да се пристъпи към действия? А може би ще се разчита на стачката на железничарите, която ще блокира за доста време и без това олекналата ни икономика? Или просто нашенецът трябва да привикне към наглед неадекватните и необосновани действия на управниците си? Защото вече година няма отговор на въпроса за какво се харчат откраднатите 1,4 млрд. лв. от здравните осигуровки на стриктните платци? Няма отговор и за какво се харчат откраднатите от професионалните пенсионни фондове 100 млн. лева? Ако са били отнети, за да бъде кърпен бюджетът, тази година какви пари от кого и откъде ще бъдат взети и дали отнемането на спестени вноски е равно на реформа?
 


 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ