02 Март 2021вторник10:15 ч.

Няколко думи

SOS за книгата!

/ брой: 231

автор:Велиана Христова

visibility 829

С 30 на сто са намалели продажбите на книги през тази вирусна година, като април и май спадът е стигал до 70%, сочи анкета на асоциацията "Българска книга". В същото време хората, затворени вкъщи, четат повече и, установявайки това, библиотека във Велинград дори разнася книги по домовете. ДДС върху продажбите на книги падна на 9% едва сега (в Европа е от години дори по-нисък), въртят се призиви да четем повече. Но замисля ли се някой как се издават тези книги?

По-малките издателства издъхват. Общо 72% се крепят, а цели 18 на сто са буквално смачкани. Защото всъщност ДДС е намален не за книгоиздаването, а за продажбите на книги. Печатници, хартия, консумативи, набористи, редактори, коректори, дизайнери - това са основните разходи, а как да ги поеме едно издателство с оборотни пари на нула, спонсори се появяват евентуално само на приятелски начала с някой автор.

Конкурсите на Министерството на културата са с мизерни траншове, с неясно назначени комисии от оценители. Едва 18% от издателите са усетили някаква полза от тия 100 хиляди лева, планирани според Боил Банов за програма "Помощ за книгата" тази година. Библиотеките нямат пари за обновяване на фондовете си, уж щели да им дадат 2 млн. лв. А българските писатели? 

Нека направят едно проучване с какви средства живеят писателите ни днес... А не като след кончината на Христо Фотев да установяват, че поетът е живял в мизерия!

Книжният бранш е верига от дейности - от автора през издателя до разпространителя и търговеца. От всички тези етапи зависи дали до читателя ще стигне храна за душата. Как да издаваш, като не знаеш дали ще се продаде книгата и ще има ли поне някаква възвръщаемост? Да вземем дори само това, че преди във всеки квартал имаше книжарница, а сега колко са останали? Дори в София има само 3-4 известни книжарници, а прословутият базар на площад "Славейков" никой не знае кога и дали ще бъде възобновен. Книжарниците за 30 години изчезнаха - като кината. Преди дни имаше призиви: не затваряйте книжарниците, те са не по-малко важни от бакалиите.

Ами държавата? Книгата е нейна последна грижа. Къде са механизмите за подпомагане на книгоиздаването в кризата? В бюджета на МК общо за "развитието на българската култура и изкуства, на българския книжен сектор, библиотеки и читалища" до 2023 г. са замръзнали едни 9 млн. лв. за всичко това!

Като загинат издателите, влекат след себе си печатниците, след тях - търговците. И най-вече - загива поколението, отучено и ненаучено да чете. Ясно е: едно общество илитерат е примитивна общност, подвластна на всякакви лъжи и управленски манипулации.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ