Сокове от зеленчуци и плодове запазват мозъчните способности
/ брой: 231
Изследване на учени от Американската академия по неврология показа, че всекидневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, съобщи MedicalXpress.
В рамките на 20-годишното си проучването невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.
Изследването обхванало над 27 000 мъже. Резултатите показали, че 55% от консумиралите най-често подобни сокове имали добри когнитивни способности и можели да се справят дори със сложни умствени задачи. От друга страна, 38 на сто от участниците в проучването били със средно добри когнитивни способности, а 7% - с лоши. Онези, които са яли най-много зеленчуци - около 6 порции дневно, имали с 34% по-малка вероятност да са с лоши когнитивни способности, в сравнение с консумиралите едва две порции. Хората, които всекидневно пиели портокалов сок, регистрирали с 47 на сто по-малка вероятност да са с лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.
Учените констатирали, че сред най-полезните за мозъка храни са портокалите, зелената салата, доматите, краставиците, млечните продукти, ябълките и ягодите.