09 Август 2020неделя05:16 ч.

Малчуганите отново намериха как да се забавляват в летните жеги

София затъва в нови заеми

40 млн. лева кредит иска "Топлофикация", още 15 млн. лева за Центъра за градска мобилност

/ брой: 127

автор:Деси Велева

visibility 432

София ще затъне в нови заеми в опит да помогне на закъсали общински дружества. Съветници от комисиите по инженерна инфраструктура и по транспорт гласуваха вчера "Топлофикация" и "Център за градска мобилност" да вземат нови кредити в общ размер от 55 млн. лева. Съветниците от БСП обаче се въздържаха.

Топлофикационното дружество се нуждае от 40 млн. лева, за да възстанови суми по изравнителни сметки на клиенти и на фонд "Сигурност на електроенергийната система" за периода от 1 юли 2019 г. до 31 март 2020 г. Дружеството е направило анализ на прогнозните си парични потоци, който е показал, че за да няма проблеми с изплащането на текущите разходи, трябва да се вземе кредит. Затова заем е потърсен от български търговски банки, но предвид усложнената икономическа обстановка и очаквана рецесия в световен мащаб нито една от тях не се отзовала. Затова заемът ще бъде взет от Българската банка за развитие, с която вече се водят преговори. Финансовата институция вероятно ще даде исканите 40 млн. лева за 3 години.

ДУМА припомня, че наскоро зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов обяви, че "Топлофикация" трябва да върне 40 млн. лева на своите абонати заради намалената цена на газа. Топлофикационното дружество представи вчера и актуализация на бизнес-плана си за тази година, като от него стана ясно, че са направени съкращения на 18% от администрацията. 

Другият заем, който поема Столичната община, се налага заради коронакризата и ще бъде за покриване на разходите на Центъра за градска мобилност към транспортните превозвачи. По време на извънредното положение градският транспорт се движеше по-рядко, а пътниците съществено намаляха, става ясно от доклада. По-малко са постъпленията и от платените зони за паркиране. Пропуснатите приходи от ЦГМ до май са 25 млн. лева. Кредитът ще покрие и бъдещи задължения, които се очаква да се натрупат до септември. И този заем ще е от Българската банка за развитие, като ще се връща през следващите 5 години.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ