24 Януари 2021неделя22:01 ч.

Акцент

София на протеста

Бетонирането на града е тема номер едно за недоволството на столичани през последната година

/ брой: 153

автор:Деси Велева

visibility 1365

Модерно ли стана да се протестира в София, та не минава седмица, без на улицата да излязат недоволни хора? Или просто проблемите им набъбнаха толкова много, че търпението им преля на улицата? 

През последните месеци се откроиха няколко района на града, които решиха да изразят на висок глас възмущението си от нерешени с години проблеми или нововъзникнали спешни и скандални казуси. Обединени в комитети или просто във фейсбук групи, те ден след ден, седмица след седмица търсят съмишленици, отклик и защита на интересите и правата им. Често остават нечути, друг път намират широко медийно отразяване, а напоследък по-често стават мишена и на роптаещ инвеститор, набелязал техния квартал за пункт на бъдещото си благоденствие. 

Най-често планиране на застрояване изкарва столичани пред блоковете им. Хората показаха, че могат еднакво да се гневят и на проект за шестетажен блок в зелена площ, както и на небостъргач в някое останало празно петънце в бетонната джунгла. 

Пример за първото са жителите на столичния район "Дружба". През изминалата година те няколко пъти сигнализираха, че не могат да бъдат много толерантни, когато собственик на междублоково пространство демонстрира намеренията си за строеж на поредната кооперация. Един от последните примери бе опитът да се загради площ от 2000 кв. м до езерото в квартала. Жителите на района се събираха неколкократно, за да се обявят против готвения строеж на 5-етажен блок. Те си спомниха, че подобен опит е имало точно две години по-рано, но е бил осуетен. Засега строителният предприемач не е докарал багери, поляната е празна, но е под зоркия поглед на бдителни граждани.

Близкият "Младост" безспорно е рекордьор по протести и скандали през последната година. Не са минали и 10 дни от последното недоволство на жители на четвъртата част на района, които изригнаха срещу намерението за застрояване на малък парцел с шестетажна сграда между блокове 482, 483, 475, 485, 476 и 473А. Най-високата сграда, която се планира в района, е 16-етажна. Те още очакват решаването на казуса им.

Поредица протести предизвика наскоро и поставена ограда в "Младост-1", опасваща друга зелена площ. 12-метрова сграда е била разрешена през 2018 г. от СОС, но непосредствено след изразеното недоволство бе внесен доклад за отмяната на строежа. 

Не е тайна, че "Младост" е като бомба със закъснител, тъй като за отделни части на района непрекъснато се приемат нови подробни устройствени планове, които предвиждат ново строителство. И тъй като празните петна в застроените части са на път да изчезнат, на дневен ред идва свободното поле след "Младост-1 А", което вече е планирано за бъдещо застрояване. Така че за тази зона също може да се очаква в близко време обществена реакция. 

Истински порой от протести заля и по-централния "Дианабад" в последно време. В района активно действа групата "Дианабад - за тотален контрол върху (пре)застрояването", която навреме се ориентира къде и кога се правят планове за строежи. Последното възмущение бе изразено през май, когато стана известно, че има мераци за застрояване на местност, популярна като Горичката, на която се планират нови блокове. 

Болното място на квартала обаче са два терена в близост до детска градина "Радост", които също са планирани за застрояване. Вместо високи жилища обаче хората искат настоящата зелена площ да се превърне или в градинка, или там да се построи нова детска градина. Тази сага е многогодишна, прехвърля се от един район в друг и очевидно скоро няма да може да се намери изход от нея. 

Взрив на негодувание избухна в края на юни в още един по-централен и елитен квартал - "Гоце Делчев". Под прицел бе отново междублоково пространство до блок 253, където имаше план за издигането на пететажна жилищна сграда. Кметът на района набързо спря строежа, с което тушира протестите, така че местните хора излязоха този път победители. 

Три пъти скочиха срещу местната власт и срещу конкретен инвеститор и живеещите в кв. "Овча купел". Първият повод бе пропадането на земни маси до изкопни работи за нов строеж. В дупката отиде и цял автомобил, което изостри още повече конфликта с местната власт и инвеститора. При подновяването на спряното строителство хората рестартираха протестите си. 

Вече повече от месец жителите на "Обеля" всеки ден излизат на улицата с искане да се спре презастрояването на района. Акцията им започна след поставяне на ограда на място, където играят децата на квартала. Недоволните затвориха веднъж "Ломско шосе", а конкретният повод за възмущението доведе до цяла кампания срещу презастрояването на квартала, която още не спира. 

Независимо от изхода на битките столичани не се отказват от търсенето на правата си. Думите "строеж" и "небостъргач" станаха мръсни и предизвикват само негативни емоции. Затова и границата им на поносимост все по-често се преминава от софиянци, а поводите за прескачането й не намаляват. В същото време Столичната община взема решение на парче, вместо да действа кардинално в опит да изкорени проблемите изцяло. От чакане и бездействие обаче не печели никой. Само протестите се множат. 

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 60

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Датата

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 16

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 668

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 846

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ