16 Октомври 2019сряда04:08 ч.

Акцент

София на протеста

Бетонирането на града е тема номер едно за недоволството на столичани през последната година

/ брой: 153

автор:Деси Велева

visibility 706

Модерно ли стана да се протестира в София, та не минава седмица, без на улицата да излязат недоволни хора? Или просто проблемите им набъбнаха толкова много, че търпението им преля на улицата? 

През последните месеци се откроиха няколко района на града, които решиха да изразят на висок глас възмущението си от нерешени с години проблеми или нововъзникнали спешни и скандални казуси. Обединени в комитети или просто във фейсбук групи, те ден след ден, седмица след седмица търсят съмишленици, отклик и защита на интересите и правата им. Често остават нечути, друг път намират широко медийно отразяване, а напоследък по-често стават мишена и на роптаещ инвеститор, набелязал техния квартал за пункт на бъдещото си благоденствие. 

Най-често планиране на застрояване изкарва столичани пред блоковете им. Хората показаха, че могат еднакво да се гневят и на проект за шестетажен блок в зелена площ, както и на небостъргач в някое останало празно петънце в бетонната джунгла. 

Пример за първото са жителите на столичния район "Дружба". През изминалата година те няколко пъти сигнализираха, че не могат да бъдат много толерантни, когато собственик на междублоково пространство демонстрира намеренията си за строеж на поредната кооперация. Един от последните примери бе опитът да се загради площ от 2000 кв. м до езерото в квартала. Жителите на района се събираха неколкократно, за да се обявят против готвения строеж на 5-етажен блок. Те си спомниха, че подобен опит е имало точно две години по-рано, но е бил осуетен. Засега строителният предприемач не е докарал багери, поляната е празна, но е под зоркия поглед на бдителни граждани.

Близкият "Младост" безспорно е рекордьор по протести и скандали през последната година. Не са минали и 10 дни от последното недоволство на жители на четвъртата част на района, които изригнаха срещу намерението за застрояване на малък парцел с шестетажна сграда между блокове 482, 483, 475, 485, 476 и 473А. Най-високата сграда, която се планира в района, е 16-етажна. Те още очакват решаването на казуса им.

Поредица протести предизвика наскоро и поставена ограда в "Младост-1", опасваща друга зелена площ. 12-метрова сграда е била разрешена през 2018 г. от СОС, но непосредствено след изразеното недоволство бе внесен доклад за отмяната на строежа. 

Не е тайна, че "Младост" е като бомба със закъснител, тъй като за отделни части на района непрекъснато се приемат нови подробни устройствени планове, които предвиждат ново строителство. И тъй като празните петна в застроените части са на път да изчезнат, на дневен ред идва свободното поле след "Младост-1 А", което вече е планирано за бъдещо застрояване. Така че за тази зона също може да се очаква в близко време обществена реакция. 

Истински порой от протести заля и по-централния "Дианабад" в последно време. В района активно действа групата "Дианабад - за тотален контрол върху (пре)застрояването", която навреме се ориентира къде и кога се правят планове за строежи. Последното възмущение бе изразено през май, когато стана известно, че има мераци за застрояване на местност, популярна като Горичката, на която се планират нови блокове. 

Болното място на квартала обаче са два терена в близост до детска градина "Радост", които също са планирани за застрояване. Вместо високи жилища обаче хората искат настоящата зелена площ да се превърне или в градинка, или там да се построи нова детска градина. Тази сага е многогодишна, прехвърля се от един район в друг и очевидно скоро няма да може да се намери изход от нея. 

Взрив на негодувание избухна в края на юни в още един по-централен и елитен квартал - "Гоце Делчев". Под прицел бе отново междублоково пространство до блок 253, където имаше план за издигането на пететажна жилищна сграда. Кметът на района набързо спря строежа, с което тушира протестите, така че местните хора излязоха този път победители. 

Три пъти скочиха срещу местната власт и срещу конкретен инвеститор и живеещите в кв. "Овча купел". Първият повод бе пропадането на земни маси до изкопни работи за нов строеж. В дупката отиде и цял автомобил, което изостри още повече конфликта с местната власт и инвеститора. При подновяването на спряното строителство хората рестартираха протестите си. 

Вече повече от месец жителите на "Обеля" всеки ден излизат на улицата с искане да се спре презастрояването на района. Акцията им започна след поставяне на ограда на място, където играят децата на квартала. Недоволните затвориха веднъж "Ломско шосе", а конкретният повод за възмущението доведе до цяла кампания срещу презастрояването на квартала, която още не спира. 

Независимо от изхода на битките столичани не се отказват от търсенето на правата си. Думите "строеж" и "небостъргач" станаха мръсни и предизвикват само негативни емоции. Затова и границата им на поносимост все по-често се преминава от софиянци, а поводите за прескачането й не намаляват. В същото време Столичната община взема решение на парче, вместо да действа кардинално в опит да изкорени проблемите изцяло. От чакане и бездействие обаче не печели никой. Само протестите се множат. 

Радев настоява за план на ЕС при бежански натиск

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 198

"Група олигофрени" орезили България

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 198

Турция похвали Борисов

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 198

Стефан Сабрутев обеща силно местно управление

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 198

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 198

Испания спира износа на оръжие за Турция

автор:Дума

visibility 51

Тръмп наложи мита на Турция заради Сирия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 198

Бежански лагер пламна след свада на обитателите му

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 198

В Охрид заседават наши и македонски историци

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 110

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 101

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 80

/ брой: 198

Първият ни випуск военни летци стана на 55

автор:Велиана Христова

visibility 100

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ