13 Август 2020четвъртък14:21 ч.

СНИМКИ ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Обзор

София 2019 - зеленото е още мечта

Мръсен въздух, презастрояване и ремонт на ремонта съпътстваха управлението на столицата през отиващата си година

/ брой: 241

автор:Деси Велева

visibility 967

И през изминаващата година София не успя да се приближи към бляна си за зеленина. Застрояването продължи с бесни темпове, несигурните опити за борба с мръсния въздух не дават резултат, чистотата по улиците все още е химера. Зародиха се немалко граждански инициативи, носещи в наименованието си думата "зелен", всички водени от желание за чиста околна среда, повече паркове, градинки, полянки и дървета и за по-малко бетон. И през тази година хиляди се обединиха и направиха своеобразна протестна вълна, водени от свои си, местни каузи, но под общо мото - против безразборното строителство. Някои от останаха разочаровани от незаинтересоваността на общинската власт, други постигнаха единични успехи в битките си, но почти никой не се добра до пълна победа. 

Силата на волята на столичани стигна до реализирането само на частична промяна на изборите през октомври. Решителността им се материализира в отхвърляне на управленското статукво в няколко столични района, но не и на централната власт на "Московска" 33. Предстои да видим как ще отвърне на гласуваното доверие кметът Йорданка Фандъкова през следващия четиригодишен мандат. 

По традиция годината започна и изтича с новини за мръсния въздух в столицата. Отчет какво е направено от отговорните органи за този период обаче липсва. И това не е случайно, защото списъкът с предприетите мерки би бил твърде къс. Кметството все още прави политики в тази сфера, работи по проекти, лежи на обещания. 

Филтър... и пак мъгла

Така например в началото на годината стана ясно, че ще се финансират поставянето и поддръжката на филтри на комините на сгради, които се отопляват на твърдо гориво. До края на 2023 г. те трябва да са 2000. Едва в края на годината обаче администрацията тръгна към осъществяването на проекта и започна да поставя първите 180 от тях. По друга програма общината пък още събира заявления за безплатна смяна на печките на твърдо гориво с по-екологични алтернативи. През лятото се постави началото на монтирането на 22 нови сензорни станции, с които да се следи качеството на въздуха по девет показателя в цяла София. Системата обаче още се тества. За предприетите мерки - толкоз. И в този момент всички софиянци изпитват на гърба си резултата от тях. 

Докато невидимата атмосфера запази дъха на прах,  видимият материален свят около столичани продължи да се променя. Багерите не спряха да дълбаят, а крановете да вдигат етажи на нови сгради. Квартали като "Дружба", "Младост", "Дианабад", "Обеля" все още се задъхват от набезите на строителна техника без почти никакви изгледи те да бъдат спрени законово. Носят изгода другаде... Борещите се за справедливост и слънчева светлина жители на районите все още се приемат с елементи на присмех от местната власт, която рядко откликва с нужната сериозност на исканията им. 

Сянката на "Графа" 

Който е смятал, че сагата с ремонта на ул. "Граф Игнатиев" е останала в 2018-а, той е бил просто наивен. Сянката на "Графа" все още тегне над имиджа на общинското ръководство. Цяла година изникваха дефекти, правиха се ремонти на емблематичния ремонт, допускаха се нелепи изпълнения на визуални елементи като водната стена на пл. "Гарибалди", оприличена на надгробна плоча. Върхът на недомислиците бе достигнат с акулските перки, за чието премахване бяха необходими месеци. Говореше се за глоби, санкции, наказания, но колко от тях са платени и как са "избити" парите, за да се изплатят, едва ли ще има отчет. 

Пълно фиаско претърпя и започналият злополучен ремонт на Западния парк. Точещото се месеци, с многократно пренастройвани графици обновление, така и няма да приключи скоро заради грешка в проекта. Затова и основните алеи на парка са непроходими с изгледи да се благоустроят през по-следващата година.

Така че неслучайно софиянци подскачат като ужилени, щом чуят за предстоящ ремонт в града. Именно затова са особено чувствителни към замисляните преустройства на най-знаковите площади в столицата - пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" и пред църквата "Света Неделя". Работата и по двата грандиозни проекта засега буксува на ниво планове, съпътствана е от скандали и спорове най-вече в професионалните среди. Какво ли ще се случи, когато се мине към етапа на строителни дейности?

Детски градини и данъци

Изтичащата година отново не се оказа достатъчна за кмета Фандъкова и екипа й да осигурят достатъчно места за децата в яслите и градините. Работата им в това отношение може да се определи като тотален провал, след като недостигът на места отново бе четирицифрен. Кметицата пък продължи да се хвали с трицифрен брой новопостроени градини, а в лутаницата между истинските числа родителите изпадаха в истерия къде да дянат малчуганите си, дали да ходят на работа, да търсят ли частни градини, кооперативи или детегледачки. Очевидно групата на управляващите и групата на майките живеят в паралелна реалност, която ще се пренесе и в 2020 г., когато планираното "мащабно" строителство на забавачки ще продължи, а хлапетата ще стоят по виртуалните опашки на чакащи заветния имейл за прием. 

За да запуши тези пробойни, кметската администрация след изборите, разбира се, стресира софиянци с новината за вдигането на два данъка. В края на годината тя не се сети да направи поне един  полезен ход. Вместо да обещава, че увеличените пари от налозите за автомобили и покупко-продажбата на имоти ще отидат за транспорт и градинки, можеше да пренасочи тези пари за децата. Дали чрез строеж на нови сгради на ясли и градини, дали за допълнителен персонал за препълнените групи или за друга форма за компенсиране на неприетите... Уви, с 38-те милиона лева ще се пълнят други дупки, които засягат по-важни персони от подрастващите. 

Всъщност, по нищо не пролича, че 2019-та минава под знака на местните избори. Поне това не беше демонстрирано от управляващите чрез действията им. Те подчиниха кампанията си само на голи обещания, които малко по малко и постепенно вероятно ще се  забравят през следващата година. А София ще продължи да расте, без да зеленее.

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 211

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 283

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 249

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 154

Поне двама загинали при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 5

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 78

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 539

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 358

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 234

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ