23 Май 2024четвъртък00:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дора Янкова:

Смолян не се продава и не се купува

Натискът за контролиран вот е жесток, подобно нещо досега не се е случвало в страната, категорична е сегашната, най-вероятно - и бъдеща, кметица на общината

/ брой: 246

автор:Лилия Томова

visibility 362

Дора Янкова е родена на 1 юли 1960 г. Завършва средно образование в строителния техникум  "Никола Вапцаров" в Смолян, специалност "Строителство и архитектура". Висшето си образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски", специалност география, по-късно завършва и право във Варненския университет. Получава следдипломната си квалификация в Университета за национално и световно стопанство по специалностите "Финансово-счетоводна и правна дейност на фирмите" и "Публична администрация". От 1991 г. до 1997 г. е кмет на Момчиловци, община Смолян. От 1997 г. до 2001 г. е народен представител, от 2001 г. до 2003 г. е експерт в 39-ото НС и изпълнителен директор на Центъра за устойчиво развитие на планината в Смолян. От 2003 г. до днес е кмет на община Смолян. Председател е на Асоциацията на родопските общини, член е на Конгреса на местните и регионалните власти в Европа (КМРВЕ), член е и на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.   

ЦИТАТИ:
"Опонентите ми се страхуват от медиите поради своето неможене и незнаене"
"Имам програма за излизането ни от днешното тягостно статукво"
"Държавните жени и мъже трябва, хванати ръка за ръка, да изведем България от кризата"
"Човекът живее истински, когато работи за другите"

- На състезание ли отивате в неделя или направо влизате в битка, г-жо Янкова?
- Много ми се искаше да е състезание, и то - на политики. Искаше ми се да има и дебат. За съжаление опонентът ми отказва да се яви вече на поне три дебата, при това поканите са от престижни медии - БНТ, Радиото на Агенция "Фокус", където се явих само аз, а и ТV7 и Бареков ни поканиха за участие в петък. Но и на тях отказаха...
- Защо? Да не би да имат страх от медиите?
- Да, страхът е точно от явяване пред медиите, и то заради невъзможността на конкурентите ми да представят политики. Има и невъзможност да докажат можене и знаене, защото изборът, припомням, е мажоритарен. А че вотът ще бъде контролиран, не се съмнявайте. Градът ни е пълен с лъскави коли, с мощни момчета с дебели вратлета, които обикалят и... Отвсякъде вървят сигнали за, както се казва, "пазаруване", за ресурс, който се раздава без контрол.
- Е, както го разказвате, дали пък не звучи "предрешено напазаруван" вотът, и има ли изход?
- Има, разбира се. Винаги има. Трябва да вярваме, че хората няма да се страхуват, трябва да ги успокоим да не се притесняват, да знаят, че Смолян нито се продава, нито се купува. Нека не се стъписват! Аз вярвам - смоленчани са мъдри, а родопчанинът може да избира, може да претегля. Вижте какъв парадокс: опитва се да плаши човекът, който две години е гласувал да създава тежести на хората - данъчни задължения, вдигане на базата на данъка на сградите, увеличаване на акцизите, гласувал е и да се увеличат осигуровките на земеделските производители, на хората със свободни професии, и паралелно с това по никакъв начин не е инициирал поне някакъв дебат за изход от кризата. И изведнаж идва тук, слага си, както се казва, "дрешки в бяло", прави се на "ни лук ял, ни лук мирисал", и казва - "Янкова е виновна за кризата, тя е виновна и за бедността", та... спасението са те. И се готвят да спечелят през и чрез контролирания вот... Такова чудо досега във вече многогодишния ни преход не съм виждала!
- А сте отдавна в политиката, г-жо Янкова, и очевидно доста сте видели.
- Доста отдавна се занимавам с политика, но, честно, наистина не съм виждала нищо подобно до днес. Всъщност и в цялата страна е така - чувам се с колегите си, натискът е много жесток и е повсеместен.
- Имате ли рецепта как да излезем от омагьосания кръг и от, както често казвате, тягостното статукво днес?
- Имам рецепта, разбира се, тя е в програмата ми. В момента по спечелен проект на Европейския социален фонд от предишните безработни вече работят 600 души и това са все достойни хора. Имам и план, чрез който се ангажирам под различни форми - през икономиката, през земеделието, през привличане на партньори, да открием в общината програма за над хиляда работни места, да създадем икономически съвет за развитие, и той - със своя програма. Но липсва държавата. А този, който представлява държавния интерес на най-високо ниво, започва да се прави на съдник, и дори - да задава въпроси. Не е за разбиране! Проблемът на местните избори в момента е, че темата с безработицата се пренася от болната глава на здравата, там се прехвърля и проблемът с неудачите на икономиката на страната. Дебатът за икономиката на България започна на местно ниво и аз уверявам управляващите - този дебат, и може би не като дебат, направо "ще избухне" на национално ниво.
- Всъщност защо ви е пореден трети мандат? За да довършите започнатото, или защото доверието на хората задължава?
- Изпитвам голямо удовлетворение от свършеното през мандатите си и от това, което успях да подготвя за следващите години. Ние сме общината, която е в челната тройка по усвояване на еврофондовете. А да ви кажа възможно е дори и да сме първи в тази класация. Но тъй като сме червена община, управляващите не искат да го признаят. Привлекли сме ресурс, който е повече от 20 пъти, сравняван с бюджета на общината като приходи - 117 милиона лева са привлечените ресурси. Ако слушате дебатите за големите общини, сигурно сте чули техните привлечени ресурси, така че сравнението, а и разликите, лесно могат да бъдат направени. Изпитвам радост, че веднага след изборите, макар че и днес го правим, влизаме в един работен режим за ново привличане на ресурси, че имаме един затворен воден цикъл, имаме асфалтиран град с хубава маркировка, с много детски площадки, със санирани училища, със социални домове. В града ни има ведрост. Но има и едни момчетии тук, сложили си черните очила и ги слушам, питат ги по TV "Европа" - нещо направено ли е в тази община. Ама нищо, ама нищо, нищо, отговарят момчетиите. А е оправена дори улицата, на която живеят, и те няма как да не го знаят и да не го виждат... Поредният мандат ми трябва и защото си давам сметка колко е трудно времето ни, и имам възможността да чуят гражданите, които наистина имат нужда от хора, които знаят и могат, които имат решимост. Продължавам да смятам, че точно тези хора, които създават проекти, които си партнират с централните власти, каквито и да са те, ще са полезни за общината. Смятам още, че щом моята партия реши и щом хората ме насърчиха, ще съм полезна още един мандат като кмет. А ако градът иска друго... Властта на кмета произтича от народа.
- Може ли да бъде спряно икономическото свличане на държавата, както се казва, в една отделно взета община, в Смолян например?
- Това е тежък дебат за България, но трябва да се проведе, защото знаем - 20-годишният преход беше несправедлив. Икономическото раздаване разпиля собствеността, а собствеността е базата на икономиката. Тази собственост, която е жива и дава нещо - поклон на тези, които я създават. Икономиката е в частни ръце. Държавата обаче бяга и не прави никакви регулации, ние сме в либерален пазар, с либерални отношения, като притурим и кризата - европейска, световна, българска - виждате клатещата се икономика. Затова държавните жени и мъже - парламент, правителство, местната власт, трябва да се хванем ръка за ръка и да кажем - ето, обсъдихме, решихме, намерихме рецептата! А ние си подмятаме, извинете за израза, народа като при пинг-понг. Народът страда... Така че се получава - правим политика на негов гръб, на гърба на народа. А за развитието на България е необходим дебат, и мисля, че сегашните избори ще го инициират - хората го искат, нужен им е дебат, имат какво да кажат. Но тези, които си играят с чувствата на българите, особено по тази тема, събраха много грях. Те манипулираха надеждите на хора, които търсят опора. Само че българите имат сетива, защото от 20 години и гледат, и виждат. И могат да преценят лъжат ли ги или не.
- Как протече кампанията ви, имаше ли опити за лично омаскаряване например и за тотално отрицание на всичко сторено?
- Кампанията протече с активното участие на "едни момчета", които не се посвениха да преминат всякакви граници. От наша страна имаше позитивизъм, направихме отчет, представихме програма, допълнихме я с мненията на хората. А "от другата страна" чувахме само и единствено отрицания, клевети, всякаква лошотия. Всъщност  преди години виждахме същите действия, но на централно ниво. Сега вече са и на местно ниво...
- Какво е посланието към съгражданите ви, какво ще им кажете - защо да гласуват отново за вас?
- Те са ги чували посланията ми. Но ще повторя това, в което вярвам, а и винаги съм вярвала - човекът живее истински, когато работи за другите. Безкрайно много обичам съгражданите си и те го знаят, затова, сигурна съм, няма да приемат думите ми като предизборно обръщение. Гледали са ме, както се казва - "на терен" през всичките тези години, имам своите идеи и виждания, които те, хората, които ми вярват, са допълвали. Затова - нека излязат и да гласуват спокойно. Нека гласуват за бъдещето на Смолян, за да продължим доброто развитие на един от най-важните градове на България, в сърцето на Родопите.


 

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 421

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 371

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 362

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ