19 Септември 2020събота18:55 ч.

Паметна плоча на големите български артисти Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова бе открита на фасада на столичната кооперация, в която са живели. Дъщерята на Мутафова Мария Грубешлиева благоради за признанието...

СМГ и Немската гимназия отново първенци в София

Учениците все по-често търсят професионалните училища

/ брой: 132

автор:Деси Велева

visibility 289

Софийската математическа гимназия и Немската гимназия отново са с най-високи приемни балове след 7 клас в столицата. Вчера излезе първото класиране за гимназиите и Регионалното управление по образование изнесе данни за най-високите приемни оценки и желани паралелки и училища. Според класацията по най-високи минимални приемни балове водачи отново са СМГ и Немската, следвани от ТУЕС към Техническия университет, което се изкачва с едно място и изпреварва 73 СУ, известно като Втора немска гимназия. Пето място е за Испанската, а на шесто и седмо място по минимални балове се подреждат Първа и Втора английски гимназии. След тях идват Френската и 22 СУ. Десетото място тази година заема 31 СУ "Иван Вазов", което изпреварва 35 СУ.

Експертите отбелязват, че Националната природо-математическа гимназия връща реномето си и се изкачва със седем места напред. Най-много ученици са посочили в списъка с желанията си паралелка с английски и испански в 22 СУ - 2310 пъти. Най-търсените паралелки са с английски, испански и немски езици. Данните показват, че тримата пълни отличници в София от Националното външно оценяване са приети в СМГ.

От РУО посочват, че има повишен интерес към професионалните гимназии, които се качват на по-предни места в общата класация. Сред тях на първо място продължава да е ТУЕС, следвано от Профилираната гимназия за изобразителни изкуства и Националната търговско-банкова гимназия. 

Тази година учениците са приети в 219 профилирани и 196 професионални паралелки, като само една от тях е закрита на първо класиране заради липса на интерес. Свободните места са 914, а неприетите са 1206. Очаква се обаче за всички деца да има места, тъй като някои от тях ще изберат на следващ етап частни училища или школа с държавен прием. За втори етап приетите трябва да подадат заявление, ако искат да кандидатстват за по-предно желание. Неприетите участват автоматично. На трето класиране желанията могат да се пренареждат. Всички минимални балове могат да се намерят в сайта на РУО, който вчера блокира заради големия интерес.

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ