05 Октомври 2022сряда21:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Сметната палата: Потребителите плащат бездействието на общината в "Топлофикация София"

Дружеството е изпълнило едва 33% от инвестиционната си програма

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 55

Бездействието на Столичната община е сред основните причини за тежкото състояние на "Топлофикация София". Това е изводът от одита на Сметната палата за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2020 г. Средната възраст на съоръженията е 36 г., като основно са проектирани и изградени по технологии от средата на ХХ век - преди над 70 години. Това води до отделяне на съществени количества въглеродни емисии и гражданите плащат цената за пропуснатите екологични и ефективни решения.

Ръководството на дружеството и собственикът му, Столичната община, не са извършили необходимите инвестиции за технологично обновяване на производството, с което щяха да се намалят с 250 хил. тона емисиите на въглероден диоксид. Това щеше да доведе до спестяване на значителни разходи за покупка на квоти (емисии) парникови газове.

"Остарялата и неефективна технология води до неспазване на европейските екологични норми на допустимите емисии азотни оксиди и парникови газове, както и до увеличение на цената на топлоенергията, която се плаща от гражданите", се подчертава в изводите на Сметната палата.

Ръстът на натрупаните загуби към края на 2020 г. възлиза на близо 740 млн. лв. , а задълженията надхвърлят 1 милиард лева. 75% от тях са по договорите за доставка на природен газ. За последно софийското парно е било на печалба през 2012 г.

Като пример за бездействието на ръководството на "Топлофикация София" ЕАД и на Столичната община е посочено, че от 2018 г. до 2021 г. не е проведен публичен конкурс за избор на състав на членовете на Съвета на директорите и Надзорния съвет на дружеството. Това е грубо нарушение на законодателството и добрите практики, които гарантират възлагането на управлението на дружеството на най-компетентните кандидати.

Сред основните външни причини за системното натрупване на задължения са и сроковете и условията, при които дружеството купува природния газ от обществения доставчик "Булгаргаз", се посочва в одита на Сметната палата. Съгласно действащия през одитирания период договор за доставка на газ, в срок до трето число на съответния месец "Булгаргаз" ЕАД издава две фактури за по 50% от заявеното количество газ. "Топлофикация София" заплаща първата фактура до 7-мо число на месеца, а втората - до 15-то, като при неспазване на договорените срокове дължи неустойка за забава. В същото време дружеството фактурира топлинната енергия на своите клиенти след изтичане на месеца, за който се отнася услугата. По общите условия за продажба на топлинна енергия битовите клиенти разполагат с 45 дни срок за плащане, а стопанските - с 30 дни. В резултат на това се формират дисбаланси между входящите и изходящи парични потоци, които водят до циклично натрупване на задължения към доставчика на природен газ.

Ключов момент за подобряване на състоянието на "Топлофикация София" е била приетата Инвестиционна програма за 2015-2019 г. Тогава са били планирани инвестиции в размер на около 500 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност при производството, включително и за комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия. От тази програма са реализирани едва 33% и не са постигнати поставените цели.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Според доклад: Европа е изправена пред риск от недостиг на газ

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 192

България осма в ЕС по поскъпване на хляба

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 192

Традиционните изложения за храни ще са от 5 до 8 октомври

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 192

Грешна логика

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 192

Нови посредници, нови проблеми

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 192

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

автор:Нора Стоичкова

visibility 355

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ