11 Юли 2020събота19:47 ч.

Сметка без кръчмар

/ брой: 6

автор:Евгени Гаврилов

visibility 920

Известно е, че политиката е концентриран израз на икономиката. При енергетиката е обратно. На първо място е геополитиката и след това идва икономиката. Събитията от отминалата сряда го доказаха. Сутринта в София премиерът Борисов гръмогласно обяви, че България ще купи 20% от акциите на терминала за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис. Оттам страната ни трябва да внася американска суровина. След това той долетя до Босфора, където заедно с президентите на Русия, Турция и Сърбия даде символичен старт на газопровода "Турски поток", по който трябва да тече синьо гориво за Южна Европа. Конкурент на този руско-турски енергиен съюз обаче е набиращата скорост индустрия за втечнен газ, чийто лидер е САЩ. Битката е за европейския пазар. В този смисъл действията на премиера ни могат да се приемат като опит за баланс на геостратегическата газова сцена, но те по-скоро са израз на непоследователната българска политика в сектора.

Сега се превъзнасяме по "Турски поток", прекръстен на "Балкански" на наша територия. Само трябва да видим дали сметката няма да се окаже без кръчмар. Това е рискова инвестиция за милиарди. Парите са дадени, очаква се да се положат и тръбите. Остава и достатъчно газ да дойде, от чийто пренос би трябвало да печелим. Последното обаче не е сигурно. Властта се опитва да представи "Балкански поток" за част от българската газопреносна мрежа и за съоръжение, по което може да се пренася всякакво синьо гориво. Има обаче малка подробност - друг газ, освен руски, засега няма, а той в момента е доста по-скъп от втечнения. Затова новата тръба за неговия пренос до Европа може да остане суха или поне недостатъчно запълнена. Подобен сюжет вече сме го гледали. Преди години някой имаше излишни 50 млн. евро да ги зарови по дъното на р. Дунав, правейки газова връзка с Румъния, която бе отнесена от течението на реката и после възстановена. А тръбата сега е суха, защото няма откъде да дойде гориво. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 634

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 558

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1275

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ