01 Декември 2022четвъртък09:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Служители на РЗИ в страната излязоха на протест с искане за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 435

Национален протест на служителите в регионалните здравни инспекции (РЗИ) се проведе днес в страната от 12:00 ч. за половин час по време на обедната им почивка. Председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ Соня Върбанова уточни за БТА, че протестът е символичен, но с готовност да има и по-сериозни действия. 

Ниското заплащане и високият риск в работата на здравните инспектори са основните причини за протеста. Те настояват за увеличение на заплатите, както са договорени по Отраслов колективен трудов договор. 

Служители на столичната РЗИ протестираха пред сградата на инспекцията. Те държаха листчета с надпис „Национален протест на служителите на РЗИ за достойно заплащане на труда ни!". Подкрепяме протеста заради несправедливото заплащане и възнаграждение, което получават всички служители в РЗИ-тата в цяла България, каза пред журналисти една от протестиращите служителки и посочи, че работата е много, а възнаграждението - ниско.

Близо 50 служители на РЗИ в Ямбол също излязоха на символичен протест пред сградата на инспекцията. „Исканията ни са за поне 20 процента увеличение на заплатите, на фона на увеличаващата се инфлация. Ако не бъдат удовлетворени, предстои ефективен протест пред Министерството на здравеопазването“ каза Донка Желева, юрисконсулт на РЗИ – Ямбол. По думите ѝ заплатите са едни от най-ниските в бюджетната сфера. След края на извънредната COVID-19 епидемична обстановка е спряна и добавката от 1000 лева на месец. Друг проблем е натовареността на служителите и недостигът на кадри поради ниското заплащане, отбеляза още тя. 

Служителите на РЗИ в Благоевград се присъединиха към протеста. Пред журналисти синдикалният им представител Валентина Георгиева каза, че предвид инфлацията, работещите в здравната инспекция са поставени „в позиция на оцеляващи“. По думите ѝ средната заплата в РЗИ - Благоевград е около 1000 лева, като има служители, чието нетно възнаграждение е около или малко над минималната работна заплата.

Служители на РЗИ в Разград също участваха в националния протест. По време на обедната си почивка те се събраха пред сградата на ведомството, за да изразят възмущението си от ниските възнаграждения. Зам.-директорът на РЗИ-Разград д-р Анатолий Стойнов посочи, че въпреки положените усилия от служителите не само по време на пандемията, а и през останалото време, трудът им е останал недооценен. Той изрази надежда исканията им да бъдат чути от управляващите.

Между 12:00 ч. и 12:30 ч. около половината от персонала на РЗИ-Плевен също излезе пред входа на сградата на мълчалив протест с лентички „За достойно заплащане!”. Преслава Нинова – инспектор, посочи, че ще настояват докрай за вдигане на възнагражденията и премахване на натрупаните диспропорции. Тя допълни, че е от 20 години в инспекцията, но в днешно време положението е станало много тежко, защото инфлацията е висока, а доходите им са останали ниски.

Служители на РЗИ в Силистра също се включиха в протеста. По време на обедната им почивка, в рамките на 30 минути, те излязоха пред сградата на инспекцията. Здравните инспектори в Силистра споделиха, че последното увеличение на заплатите им е било през 2020 г. Те казаха още, че не са усетили подкрепа от местното ръководство на инспекцията и не са получили никаква помощ при опита си да създадат синдикална организация преди две години.

Служителите в РЗИ във Враца също протестираха в подкрепа на националния протест на здравните инспектори в страната с основно искане за по-високо заплащане. Д-р Чавдар Манов, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Враца посочи, че неадекватното заплащане води до текучество и демотивира младите лекари да търсят професионална реализация в системата на здравните инспекции. От 27 лекари преди време сега във врачанската здравна инспекция работят седем и повечето от тях са над 50-годишна възраст, допълни той. 

Голямо е текучеството и в РЗИ в Добрич, каза по време на протеста Диана Йорданова, главен инспектор и председател на Синдикална секция „Подкрепа“. „В инспекцията работят 72 души, като към момента има четири незапълнени щатни бройки. Има огромно текучество, което се дължи на ниското заплащане“, посочи Йорданова.

Служители на РЗИ-Шумен също протестираха днес в обедната си почивка. В инспекцията работят 65 души, при 71 щатни места, отбелязаха те. Служителите на инспекцията ще продължат със символичните си протестни действия в обедната си почивка до края на седмицата с надеждата да бъдат чути исканията им за увеличение на заплатите.

Служители на РЗИ-Сливен работиха през деня, носейки ленти с надпис „Протест за достойно заплащане!“. 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 465

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 267

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 467

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 563

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ