01 Юни 2020понеделник19:34 ч.

ГЛОБУС

Словашкият посланик Мануел Корчек: Справедливостта е ключова дума за новото правителство

Независимо от пандемията, продължават разследвания на съдии, обвинени в корупция.

/ брой: 71

автор:Зорница Илиева

visibility 810

Н.Пр. Мануел Корчек е извънреден и  пълномощен посланик на Словашката република в България от   ноември 2017 г. Той е дипломат от кариерата, заемал е различни високи постове в МВнР на Словашката република и в мисии зад граница. Бил е и заместник постоянен представител на страната в ООН в Ню Йорк. Специализирал е в университета в Уестминстър в Лондон и в Дипломатическата академия във Виена. Женен е, има две дъщери.

- За редовите и любознателни българи през последните години Словакия е държавата, която е най-голям производител на автомобили на глава от населението в света, а Братислава по показател БВП на жител е между 8-те най-богати райони на ЕС. Това не е ли доказателството, че и малки страни могат да имат постижения на световно ниво?

- Вярно е, че със структурни промени в икономиката Словакия успя да осигури икономически ръст и подобряване на стандарта на живота на гражданите. Един от факторите е и производството на над 1 милион автомобили годишно в 4 големи автомобилни заводи. Актуалните оценки на рейтинговите агенции са A+, A2. Тези резултати не сме ги постигнали сами. Помогна ни, както предприсъединителната помощ на ЕС, така и средствата от бюджета на ЕС след влизането ни в съюза. Не става обаче дума само за финансите, а  и за възможностите, които предлага вътрешният пазар на ЕС, за придобиване и обмен на знания и умения. В това се вписва и студентската програма Еразъм Ц имаме няколко словашки студенти по тази линия в България. Но тепърва ще видим, какво отражение ще има пандемията от KOВИД-19 върху досегашното положително развитие. Въпреки това, ние имаме добра основа.

Радвам се, че добре се развива взаимното търговско сътрудничество между Словакия и България, което достигна обем от 700 милиона евро. Като перспективни виждам и други области като сътрудничество между технически университети, в областта на дигитализацията, подкрепа на стартъпови компании.

- В ситуация на пандемия от коронавирус Словакия също изолира страната с мерки, които се взимат от почти всички в Европа. Как се оценява в Братислава възможността тази пандемия да продължи дълго и как ще се отрази на икономиката на държавата? Блокира ли се стопанският живот и социалните контакти?

- Новото правителство започна да управлява едва преди седмици и от самото начало то трябва да решава какви най-добри мерки да приеме за защита на здравето на гражданите, за социалния и икономически живот. Словакия предприе сериозни крачки за борбата срещу пандемията, включително спазването на социалната дистанция и ограничаване на пътуванията. Успяхме да забавим разпространението на заразата, сега задачата на правителството е по възможност да съкрати времетраенето на епидемията. Отрицателното въздействие върху икономиката е видимо всеки ден. Трудно е сега да предвидим пълните последствия. Прогнозите говорят за 6 % спад на БВП, вместо да имаме очаквания ръст. Дали тази прогноза ще излезе вярна ще покаже по-нататъшното развитие на ситуацията, както и поведението на жителите. Затова правителството говори и за такъв лек за страната, какъвто е съпричастност, отговорност и решителност. 

- Имате ли данни за броя на поразените от коронавируса граждани в Словакия и как се възприема в страната изолирането в домашни условия?

- Към 1 април имахме в Словакия 400 пациенти с позитивен тест на КОВИД-19 и два смъртни случаи. Що касае отношението на гражданите към тази извънредна ситуация, то търпи развитие. От първоначалната фаза, когато хората не осъзнаваха, че затварянето на училищата не означава да заведеш децата на ски, до днешната, когато много граждани са в домашна изолация, но растат прояви на солидарност. Хората си помагат със снабдяване с маски, пазаруват за възрастни, фирми дават за ползване свои коли на медицинските работници, водачи на таксита развозват храна. В търсене на надежда бихме могли да си спомним за думите на носителката на Нобеловата награда за медицина Рита Леви-Монталчини, че в трудни времена не трябва да се страхуваме, защото от тях винаги излиза най-доброто. Искам да вярвам, че това тежко изпитание ще ни помогне по-добре да разберем самите себе си, да укрепим съпричастността си и в семейните ни отношения независимо от това, че сме физически отдалечени. Това също е шанс да станат по-ефективни институционалните механизми на национално, европейско и световно ниво. Но много неща зависят от самите нас.

 

- Известни са приятелските отношения между нашите две страни от десетилетия. Много граждани на Вашата страна избират от години нашето Черноморие за почивка. Зимният сезон у нас се провали, но дали имате информация, че гражданите на Словакия ще се откажат от почивка на Черно море тази година? 

- Въпросът Ви е резонен, но преждевременен. България е изключително популярна дестинация за почивка на словашките граждани, само миналата година са пристигнали 100 хиляди. Убеден съм, че ако това бъде възможно, пак с радост ще дойдат.

- Разделихте се преди години цивилизовано с Чехия. Като се има предвид, че например в бивша ГДР има нотки на носталгия към стари времена по понятни причини, наблюдават ли се подобни прояви в Словакия? Или разбирателството между двете държави е повод за благородна завист?

- Убеден съм, че както в Словакия, така и в Чехия изпитваме гордост от това, че след разделянето запазихме отлични отношения - както междучовешки, така и на институционално ниво. Благодарение на членството ни в ЕС и в Шенген между нас всъщност няма граница, така че разделението нито го усещаме, нито го съзнаваме. И все така се разбираме без преводач.

- След наскоро проведените избори в Словакия и след обявяване на новото правителство считате ли, че ще има осезаема промяна във външнополитически аспект, предвид нови ситуации в геополитиката? Как Вишеградската четворка, в частност Словакия, се отнася към новите ветрове в геополитиката?

- Словакия е член на ЕС, на еврозоната и на Шенген и новото правителство със сигурност ще възприема това пространство като естествено за осъществяване на нашия начин на живот, за нашите интереси и цели. Колективната отбрана в НАТО е приемана като най-добрият начин за гарантиране на сигурност, стабилност и с това и на икономическия живот. Както при предишните правителства, където доминираха социалдемократи, така и при новото правителство виждам интерес проблемите да бъдат решавани въз основа на членството ни в ЕС и НАТО чрез диалог и разбирателство.

- В Словакия спечели партия, която е сформирана през 2011 г. и сред депутатите й има тенисист и дори комедиен актьор. Това в унисон ли е с позната напоследък мода в Европа или просто лидерът на "Словашки хора и независими личности" предпочита да се доверявя на неизкушени по принцип от политиката?

- След парламентарните избори на 29 февруари тази година е съставена управляваща коалиция от четири партии. Стратегията на най-силната от тях - OLаNO, движение "Обикновени хора и независими личности" - е да даде пространство на широк спектър гласоподаватели в комбинация с видни експерти. За всичките ключова дума е справедливостта. Тя беше решаваща още при миналогодишните президентски избори, спечелени от Зузана Чапутова. За нашата госпожа-президент осигуряването на справедливост в обществото е приоритет и това важи и за новото правителство. Като пример мога да посоча, че независимо от пандемията КОВИД-19 продължават разследвания на съдии, обвинени в корупция. Полицията и съдилищата продължават да работят, основно върху криминални случаи.

- Словакия от 11 години е в еврозоната, за разлика от Чехия и Полша например. Стабилизира ли това решение държавата и банковата ви система или има и негативи? Особено за редовите граждани.

- Словакия е член на еврозоната от 11 години. Както казвате, стабилизацията на банковия сектор като основната цел ние постигнахме. В сравнение с Чехия или Полша нашият пазар е по-малък, затова и във времето преди влизането в еврозоната бе по-уязвим. Членството помогна и на предприемачите с трансгранични инвестиции и търговия. А и хората лесно свикнаха с удобството, че при посещения в други държави от еврозоната не се налага да обменят пари. Самото преминаване към общата европейска валута бе предхождано от интензивен процес на подготовка, както на гражданите, така и на предприемачите. Като резултат 90% от тях заявиха, че се чувстват  достатъчно добре информирани. Цените на стоките и услугите не се увеличиха вследствие на влизането в еврозоната, а само в зависимост от инфлацията. Трябва да отбележа, че влизането в еврозоната е един от факторите и за приближаване на трудовите възнаграждения към нивото на други държави от еврозоната. Накрая да спомена и политическия аспект Ц членството в еврозоната предоставя възможност за участие при взимане на важни икономически решения, касаещи не само еврозоната, но и целия ЕС. Ние подкрепяме България в стремежа й към това членство и осъществихме вече двустранни експертни срещи, където споделихме нашия опит с присъединяването към ERM II и еврозоната и сме готови да продължим с тази подкрепа. 

- Не мога да пропусна да Ви попитам какво харесвате в българите, не по Иречек разбира се, и къде обичате да пътувате в почивните си дни у нас? Какво казвате на приятелите си в Братислава за София и страната ни?

- Да работя в България приемам като привилегия, на мен, както на семейството ми ни харесва тук. Надявам се, след като епидемията приключи, да имам повече възможност да пътувам из страната и да опознавам хората, вашите традиции и безкрайните ви исторически и природни красоти. На семейството и приятелите обичаме да носим от България дребни подаръци, изделия от розово масло, чубрица, лютеница, но и добро винце. Мнозина от тях вече ни посетиха и те с възхита разказват за своите изживявания от опознаването на България, както и за приятелските и гостоприемни хора в България. Като дипломат бих добавил още нещо - ние сме членове на ЕС и на НАТО и съвместно изразихме решителността си взаимно да се защитаваме и отбраняваме. Това е особено важно в едно трудно време. 

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 73

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 70

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 299

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 404

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 582

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 472

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ