01 Април 2023събота10:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

СНИМКИ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Сливенските кукленици започват проект с кауза

"Вдъхновение - изкуство за промяна" обединява артисти, педагози, ученици и родители

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 1314

"Вдъхновение - изкуство за промяна" на Държавния куклен театър в Сливен е проект, който обединява професионални артисти от театъра, педагози, ученици и родители. Той включва посещения на образователни спектакли от репертоара на ДКТ - Сливен, творчески ателиета, създаване на куклено-театрален спектакъл и филм, проследяващ етапите на реализация на инициативата, научи ДУМА от Сабина Стефанова, ръководител на проекта.

Съвместната работа на професионални артисти с педагози и деца от ромските училища в града има за цел да повиши достъпа до култура на децата от малцинствената група, да развие познания и компетенции, свързани със създаването и потребяването на изкуство, да насърчи подрастващите да развиват артистичните си заложби и да стимулира други артисти от областта на кукления театър в посока на съвместни дейности с деца и подрастващи от ромската общност в България. 

С образователния спектакъл "Телефон 112"  започна осъществяването на проекта в ОУ "Братя Миладинови" и ОУ "Юрий Гагарин". След завършването на спектаклите се проведоха дискусии, които показаха, че театралното изкуство може да окаже изключително възпитателно и образователно влияние върху развитието на учениците, разказа за ДУМА Ефимия Павлова, директорка на ДКТ Сливен.

Проектът се осъществява по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BGCULTURE-3.001-0047-C01 за изпълнение на проект с наименование "Вдъхновение - изкуство за промяна", финансиран по първа покана за набиране на проектни предложения по Резултат 3 "Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства /Фокус върху роми/" с подкрепата на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021. Той е с продължителност 14 месеца - от 1 март 2023 г. до 30 април 2024 г., в партньорство с норвежкия професионален театър "Kompani 13".

Магнитни бури през април

автор:Дума

visibility 105

Ден за размисъл

автор:Дума

visibility 117

Заменят руската система за управление в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 63

Българският мед залежава заради внос от Украйна

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 63

Производствените цени нарастват по-бавно

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 63

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 283

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ