02 Март 2021вторник10:28 ч.

Следващата мишена

Войната срещу тероризма се мести на нов рубеж

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 1005

В последно време американските медии сеят масова истерия за нова терористична опасност, която идва от района на Арабско море и по-точно от Йемен. Прокламираната официална цел е да бъде неутрализирана клонката на Ал Кайда в раздираната от верски противоречия крайно бедна ислямска държава. Разклонението на мрежата се ръководи от родения в САЩ имам Ануар Ал Аулаки, наричан "малкия Бен Ладен". Според Лари Чин от канадския електронен сайт Global Research случващото се в Йемен всъщност е средство за оправдание на действия, които осигуряват реализацията на тайните имперски планове на САЩ.
Войните в Корея и Виетнам бяха водени с официално обявената цел да се спре разпространението на комунизма. Днес войните, които САЩ водят, имат друго оправдание - да се спре експанзията на тероризма. "Ал Кайда бе създадена и продължава да действа като геополитическо допълнение към тайния апарат на американската империя" - пише Ендрю Маршал, цитиран в същия сайт. Казано накратко, Ал Кайда е една от многото ръце на американските разузнавателни служби. В тази "игра" е въвлечена и Саудитска Арабия - по-голямата част от населението на Йемен е шиитско, докато Саудитска Арабия е изцяло сунитско-уахабитска. А шиитите са представяни в района от Иран -

естествения враг

на Саудитска Арабия. Съперничеството между тях е за влияние в Ирак, където преобладават шиитите. Тази историческа верска даденост предполага успешно прилагане на изпитаната имперска формула "разделяй и владей".


Йемен е сред най-бедните страни в Близкия изток. В държавата с 24-милионно население оръжията са повече от хората, а неграмотността е 60 процентна. Беднотията и липсата на работа принуждават хиляди юноши и младежи да напускат домовете си и да хващат пътя на тероризма. Днес опустошеният Йемен може да бъде сравнен само със Сомалия. Той обаче има още една "особеност". Държавата е изкуствено образование, създадено през 1990 след края на студената война. Обединението на Йеменската арабска република и Народнодемократична република Йемен породи известен оптимизъм, на който сложи край кратката гражданска война през 1994, когато части на бившата южнойеменска армия се вдигнаха на бунт срещу корумпираното управление на севернойеменския лидер Али Абдула Салех. С помощта на джихадисти Северен Йемен разгроми Юга, където днес клонката на Ал Кайда процъфтява.
На фона на хаотичния вътрешен пейзаж диктаторът, поддържан от САЩ, след двайсетгодишно деспотично управление все повече губи контрола над страната си. Икономическите условия рязко са влошени. Резиденцията на централното правителство на президента Салех е в някогашния Северен Йемен - в Сана, докато петролните находища са в бившия Южен Йемен. Президентът обаче контролира петролните приходи, затова резкият им спад направи любимия му метод - подкупването на опозиционните политици и групировки - почти невъзможен.
В тези условия форум на ислямски фанатици в Йемен през януари 2009 г.  оповести създаването на организация на Ал Кайда на Арабския полуостров и определи Абу Сайяф ал Шихри - бивш затворник в Гуантанамо под номер 372, за заместник на лидера на Ал Кайда на Арабския полуостров Абдул Карим ал Уахаяши (Абу Башир). Шихри е прекрал шест години в американския

затвор за терористи

в Гунтанамо след залавянето му на пакистанско-афганистанската граница през декември 2001 г. През 2007 година той е освободен и включен в програмата на саудитското правителство за "дерадикализация" и рехабилитация на бивши джихадисти. В края на тази програма той изчезва. Предполага се, че е прехвърлен в Йемен, където работи за създаването там на клонката на Ал Кайда. Неотдавна групировката откри в южната част на страната тренировъчен лагер. В него има над 400 бойци - йеменци, саудитци и сомалийци. Директорът на Института за Персийския залив във Вашингтон Али ал Ахмед смята, че това разклонение на Ал Кайда вече е сериозна заплаха. А директорът на ЦРУ Леон Панета казва, че САЩ трябва да направят всичко необходимо, за да предотвратят създаването на нови бази на Ал Кайда в Йемен и Сомалия.
"ЦРУ умело прилага коварна стратегия в родното място на Осама бен Ладен" - пише Лари Чин. Министър-председателят Али Мохамед ал Муджавар твърди, че организацията на Ал Кайда в неговата страна е проектирана в САЩ, които търсят претекст за военна намеса. Майкъл Хосудовски, автор на книгата "Войната на Америка срещу тероризма", пише, че ислямският тероризъм, включително и Ал Кайда, са мит, създаден от ЦРУ, за да оправдае намесата на САЩ. Ануар ал Аулаки, регионалният лидер на Ал Кайда, е роден в щата Ню Мексико - той е следен, арестуван и разпитван многократно от ФБР, ЦРУ и Националната агенция за сигурност.  Преди септември 2001 г. е имал пълната свобода да пътува безпроблемно навсякъде по света. Сега е издадена съдебна заповед за залавянето му.
С клонката на Ал Кайда в Йемен е свързан и неуспешният опит за взривяване на самолет на американската компания Northwest Airlines. На 25 декември 2009 г. американските служби арестуваха 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб, който признал по време на разпитите, че е бил подготвен и изпратен

да осъществи мисията си

от организацията Дл Кайда на Арабския полуостров (AКAP), базирана в Йемен. Което моментално насочи вниманието към тази страна, обявена за новия център на терористите. Един по-внимателен прочит на историята на "йеменския проблем" обаче показва, че Пентагонът и американските разузнавателни служби преследват и други цели, далеч по-важни в тази страна. Проливът Баб ел Мандеб е един от седемте най-важни за САЩ пътища на корабоплаването. Ако той бъде затворен, танкерите от Персийския залив няма да могат да стигат до Суецкия канал - проливът е връзката между нос Добра надежда и Близкия изток и стратегически морски път между Средиземно море и Индийския океан.
Вашингтон използва обстановката в Йемен като предлог за увеличаване на военното си присъствие. Целта е да се постави под контрол най-важното звено на глобалния енергиен трафик, от чиято сигурност зависи икономиката на САЩ. През тесния воден път към Европа, САЩ и Източна Азия преминават всеки ден танкери, натоварени с около 3,3 млн. барела петрол. Разбираемо е защо този контрол е в основата на всяка бъдеща стратегия на Вашингтон. Освен това той е и

превантивна мярка

за евентуално ограничаване на петролния транзит към Китай, ЕС или всеки друг регион или държава, които могат да опитат да се противопоставят на американската политика. Имайки предвид, че значителна част от саудитския петролен износ минава през Баб ел Мандеб, поставянето на пролива под американска военна опека би било предупреждение и към Риад да не се изкушава да се договаря за бъдещи мащабни доставки на петрол за Китай или други държави, които да не се плащат от тях в долари. Освен това САЩ могат да контролират китайските петролни доставки от Порт Судан на Червено море, откъдето тръгват танкерите с петрол за Китай. Има и още един важен фактор за засиленото американско присъствие в района - на територията на Йемен се намират едни от най-големите неразработени петролни находища. Според експерти в районите Масила и Шабва има залежи, които могат да задоволят световните нужди от петрол за следващите петдесет години.
Паралелно с информациите за новите терористични заплахи, идващи от Йемен, сякаш по поръчка рязко нарасна броят на нападенията на сомалийските пирати срещу търговски кораби, плаващи в същия този Аденски залив, както и в Арабско море, т.е. срещу бреговете на Южен Йемен. Тук аналогиите с Афганистан са напълно логични. Петролните транзити и неразработени ресурси определят политиката на последната империя.Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП) е най-дръзкото разклонение на терористичната организация и е така развито, че затъмнява Централата на Осама бен Ладен в Афганистан и Пакистан, писа френският "Фигаро". "АКАП представлява най-непосредствената заплаха за Съединените щати", твърди Кристофър Бусек, от фондация "Карнеги". Западните тайни служби оценяват на около стотина броя бойците на "Ал Кайда" в Афганистан и на около 300 в Пакистан, в АКАП те са между 400 и 600 след сливането на йеменското и саудитското крило на "Ал Кайда" през януари 2009 г. Способността на АКАП да вербува приели исляма западни граждани , чийто профил е далеч от потенциалния терорист - буди все по-голяма тревога. Само през 2009 г. 36 бивши американски затворници, изповядващи исляма, пристигат в Йемен - официално - за да учат арабски. С многобройните пещери в планините си, винаги готовите за подкрепа срещу заплащане племена и слабата централна власт, която в момента е изправена срещу два бунта, Йемен е рай за "Ал Кайда". Да не говорим за традиционната активност в "свещена война" първо, срещу съветската армия в Афганистан, а след това срещу американците в Ирак. Неслучайно най-доверените телохранители на Осама бен Ладен дълго време са били йеменци.

 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ