21 Август 2019сряда14:42 ч.

Следите се губят

Изложба на Дружеството на южнобългарските художници в СГХГ

/ брой: 122

автор:Надежда Ушева

visibility 1508

През 1912 г. в Пловдив се образува Дружество на южнобългарските художници, чиято история се разгръща в рамките на четири десетилетия, и по-точно до 1948 г. В състава на художественото обединение през години се включват повече от 160 автори. Немалка част от тях историците на изкуството и публиката определят като колоси в развитието на българското изкуство, а сред тях безспорно са имената на Антон Митов, Андрей Николов, Иван Лазаров, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Цанко Лавренов.

Реализираното проучване, продължило повече от пет години - издирването на първични документи и каталози, прелистените десетки хиляди страници на периодичния печат, разкрива и низ от имена, забравени или изобщо незапомнени, на художници, добавящи непознати нюанси в знанията ни за историята на Дружеството на южнобългарските художници и българското изкуство. Експозицията е опит да се въведат всички разкрити до момента автори, свързани с дружеството, като всеки е представен с творба, която е излагал в рамките на изложбите на южнобългарските художници. Част от следите на тези автори днес са изгубени.

Изложбата проследява развитието на дружеството през различни периоди. Поставени са акценти както върху предисторията на художествения живот в Пловдив, така и на отцепилите се от дружеството в края на 20-те години, които образуват просъществувалата за кратко група "Звено". Не по-малко важен момент е прочитът на историята му в годините след 1944. Това е период, в който реставрирането на знанието за случилото се става все по-непостижимо. В експозицията са включени произведения от колекциите на ГХГ Пловдив, СГХГ, НГ София, ХГ в Бургас, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Ямбол и частни сбирки. Изложбата продължава до 25 август в СГХГ.

 

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

автор:Дума

visibility 277

Запали се старото сметище в Перник

автор:Дума

visibility 1022

Тръмп подкрепя връщането на Русия в Г-8

автор:Дума

visibility 223

САЩ тестваха крилата ракета

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 160

Печатница или перачница

автор:Евгени Гаврилов

visibility 273

/ брой: 160

Ще влезе ли МО във война с работодателите?

visibility 259

/ брой: 160

За Георги Петрушев като за Жорж

автор:Лозан Такев

visibility 263

/ брой: 160

Двуличие и коварство

visibility 255

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ