05 Юли 2020неделя13:13 ч.

Следите се губят

Изложба на Дружеството на южнобългарските художници в СГХГ

/ брой: 122

автор:Надежда Ушева

visibility 1891

През 1912 г. в Пловдив се образува Дружество на южнобългарските художници, чиято история се разгръща в рамките на четири десетилетия, и по-точно до 1948 г. В състава на художественото обединение през години се включват повече от 160 автори. Немалка част от тях историците на изкуството и публиката определят като колоси в развитието на българското изкуство, а сред тях безспорно са имената на Антон Митов, Андрей Николов, Иван Лазаров, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Цанко Лавренов.

Реализираното проучване, продължило повече от пет години - издирването на първични документи и каталози, прелистените десетки хиляди страници на периодичния печат, разкрива и низ от имена, забравени или изобщо незапомнени, на художници, добавящи непознати нюанси в знанията ни за историята на Дружеството на южнобългарските художници и българското изкуство. Експозицията е опит да се въведат всички разкрити до момента автори, свързани с дружеството, като всеки е представен с творба, която е излагал в рамките на изложбите на южнобългарските художници. Част от следите на тези автори днес са изгубени.

Изложбата проследява развитието на дружеството през различни периоди. Поставени са акценти както върху предисторията на художествения живот в Пловдив, така и на отцепилите се от дружеството в края на 20-те години, които образуват просъществувалата за кратко група "Звено". Не по-малко важен момент е прочитът на историята му в годините след 1944. Това е период, в който реставрирането на знанието за случилото се става все по-непостижимо. В експозицията са включени произведения от колекциите на ГХГ Пловдив, СГХГ, НГ София, ХГ в Бургас, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Ямбол и частни сбирки. Изложбата продължава до 25 август в СГХГ.

 

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 645

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 757

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1339

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ