11 Декември 2019сряда03:19 ч.

Актуално

След седемдесет години

Криворазбраната демокрация, крадливо и лобистко управление ни върнаха седем десетилетия назад

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 697

Христо В. Христов-Референта

На 5 ноември 1956 г. постъпих на работа в Горското стопанство - гр. Етрополе. Назначиха ме на работа със заплата от 585 лв. Заплатата на директора беше 720 лв., кметът на града получаваше 800 лв. Минималната заплата беше 350 лв.

Най-скъпата луканка тогава струваше 26 лв., най-скъпият шпеков салам - 22 лв. Другите хранителни продукти бяха по-евтини, строителните материали - също. Създадена беше подходяща организация и народът започна ентусиазирано да се труди. Имаше доброволни бригади, самооблагане и други обществени организации и постепенно започнахме да се отърваваме от следвоенната мизерия. Цените периодично се намаляваха. Имаше няколко парични реформи и левът се стабилизира. Болшинството хора си построиха нови домове. По-късно започнахме, след изчакване, да си купуваме руски коли. Те не бяха луксозни като западните, но бяха здрави. Образованието и здравеопазването бяха безплатни. Имаше държавни и ведомствени почивни станции, които масово се посещаваха на символични цени. На ниски цени беше и столовото хранене. Държавата поемаше режийните разноски. 

Бензинът и нафтата струваха най-напред 6 стотинки, после 8 и накрая 15 стотинки. Електроенергията и наемите на държавните жилища също бяха евтини. Транспортът, особено градският, беше на изключително ниски цени. Имаше сигурност и увереност на хората в бъдещето. Създадени бяха хиляди предприятия и безработицата беше ликвидирана, дори не достигаше работна ръка. Имахме мощна армия, която ни струваше скъпо, но сигурността ни беше гарантирана. Благата се разпределяха относително правилно, милионери нямаше. Така за 45 години беше изградена една мощна България, чиято икономика беше на тридесето място в света.

Върховни предателства измениха международната обстановка. В този водовъртеж, естествено, попадна и България. В името на някаква химерна демокрация и с помощта на западния капитал разни ренегати и нереализирали се типове съсипаха българската икономика. Чрез криминална и мутренска приватизация ограбиха националното богатство и натрупаха милиони. Това стана за 30 години демокрация, през което време не беше построен нито един български завод. Така след 70 години се върнахме в изходно положение. Заплатите са същите. Най-ниската заплата е 560 лв, средната - около 800. Най-ниската пенсия е около 200 лв. Такива са заплатите на трудещите се, а на паразитните чиновници са десетократно по-високи. Цените сега са много по-високи от онези, в онова време. Най-скъпата луканка сега струва 40 лв., най-скъпият салам - над 30 лв., зеленчуците са в пъти по-скъпи оттогава. Цените на всички стоки са по-високи. Бензинът вече струва 2,50 лв. Няма безплатно образование и безплатно здравеопазване, въпреки че това е заложено в Конституцията. Напротив - дори елементарното лечение на елементарните болести е непосилно за джоба, да не говорим, не дай Боже, за по-сложни операции, струват хилядарки. Конституцията просто не се спазва, както не се спазват и законите. Пък и много от новите закони са приети в интерес и в угода на разни лобита. Социалните придобивки на трудещите се са сведени до нулата. Така прословутата "демокрация" ни върна 70 години назад. 

Ако не съм прав, нека някой ме разубеди!

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 0

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 13

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 71

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 67

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 55

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ