03 Юни 2020сряда13:23 ч.

Форум Култура

Славянската култура вчера - днес - утре

Участниците в конференцията подготвиха призив към славянските народи за единство

/ брой: 142

автор:Боян Бойчев

visibility 1100

Международна конференция "Славянската култура вчера - днес - утре" се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" в рамките на Славянския форум на изкуствата "Златен витяз".
В конференцията взеха участие Николай Бурляев, председателят на Фондация "Устойчиво развитие за България" и изпълнителен директор на СОК "Камчия" Станка Шопова, художник-аниматорът и носител на наградата "Оскар" Александър Петров, народният артист на Русия Леонид Мозговой, Видинският митрополит Дометиан, отец Василий Шаган, Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели, режисьорът Георги Стоянов, Елка Няголова - председател на Славянската литературна и артистична академия, Стоил Фердов - ръководител на Славянското дружество в България, Маргарит Николов - вицепрезидент на "Златен витяз", Минчо Минчев - главен редактор и председател на политическа партия  "Нова зора", Любомир Коларов, Видинският митрополит Дометиан, Владимир Ястреба - РКИЦ, и други.
"Камчия" е крепост на славянската култура, каза в обръщението си пред форума Николай Бурляев. Той припомни, че в световен мащаб се води война за човешката душа. "Целта на "Златен витяз" е да събере най-ценното, което е създала културата на славянския свят и да го предаде на поколенията. Трябва да казваме истината без страх. С любов и единение ще се спасят светът и човечеството" - подчерта Н. Бурляев.
В изказванията бе изразена голямата загриженост към настоящето и бъдещето на славянските народи и културата им, а също и тревога от нарастващата криза в духовността, културата и нравствеността.
Световноизвестният художник-аниматор Александър Петров сподели, че с творчеството си се стреми да разтърси човешката душа, но не от ужас, а от състрадание.
"Всеки народ трябва да обича собствената си култура! Липсата на общуване, липсата на истината, водят до нихилизма на младите хора, които не намират смисъл в живота. Ако живее в истина, човек е свободен. Поетите, които творят в истина, са пророци, а пророците дават надежда", коментира в словото си отец Василий Шаган.
Поетесата Елка Няголова съобщи, че повече от 40 славянски автори ще се превеждат ежегодно на различни славянски езици. Доц. Емилия Лазарова свърза резултатите и изключително високия интерес към международния ученически конкурс "Заедно в 21 век" с нагласите на българите и на българските учители и семейства, с обичта и вярата на народа ни към Русия.
Участниците в конференцията подготвиха призив към славянските народи за славянско единство.
 

Байдън изпревари Тръмп с 10%

автор:Дума

visibility 152

Италия отново приема туристи

автор:Дума

visibility 105

Военни обградиха Вашингтон

автор:Дума

visibility 178

Паметници под прицел

автор:Деси Велева

visibility 373

/ брой: 103

Бъдещето е в лявата идеология

автор:

visibility 387

/ брой: 103

Дойде време преломно

автор:Петра Ташева

visibility 285

/ брой: 103

Кой тук e терористът?

автор:Иван Аладжов

visibility 245

/ брой: 103

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ