02 Март 2021вторник22:30 ч.

Арт

Слав Бакалов излага в галерия "Ракурси"

/ брой: 35

автор:Иван Гранитски

visibility 1557

    За пореден път Слав Бакалов поднася своите талантливи естетически провокации на българската публика. Отново художникът разчита предимно на наивистичния сказ, отново откриваме любимите му абстрактни пластически метафори. Впечатлява поривът на неговото въображение, което иска да се самообясни и самоанализира, да проникне отвъд контурите на видимото и физически осезаемото. Би могло да се каже, че значителна част от творбите на Слав Бакалов представляват метафорични експлозии на подсъзнанието. Там се разхождат прадревни страхове и суеверия, текат потоците на мистични енергии. Авторът натоварва своите платна с митологични алюзии и реминисценции, неговото художествено съзнание обича да се рее из бездънните пространства на историята.
    Слав Бакалов е постоянно осеняван от интелектуалното вдъхновение, страстен и съзерцателен, реалистичен и диаболичен, наивистичен и модернистичен. Творецът е разтворен в естетическата провокация и е убеден, че няма граници пред пластическия експеримент, стига той да е съдържателно мотивиран.
    Специално трябва да отбележим богатия колорит в новите творби на Слав Бакалов. Разбира се, той много добре осъзнава, че формата е съдържателна (както твърди Хегел), и никога не си е позволявал самоцелни, немотивирани от търсещата идея експерименти. Но ако преди време модерните сюжети изкушаваха този художник да задълбава в мрачните интонации, в сивото, в цветовата монотонност, сега виждаме колко светлина, вътрешен огън и многобагрие характеризират новите му творби.
Изложбата ще бъде открита до 26 февруари т.г.

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ