20 Октомври 2021сряда13:56 ч.

Слънцето ни "бомбардира"

Мощните енергийни потоци тепърва ще удрят Земята

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1196

След продължителен 9-годишен период на необикновено спокойствие на Слънцето от началото на август започна неочаквано и рязко увеличение на активността му, съобщи популярното британско научно сп. "Ню сайънтист".
Водещите астрофизически обсерватории в света регистрираха на 1 август на повърхността на Слънцето две гигантски изригвания. Те бяха съпроводени от два мощни взрива, довели до освобождаването на огромни маси енергия. Редица специалисти заговориха за истинско "космическо цунами". Особеността на ситуацията е в това, че потокът от частици се отправи по посока към Земята.
В резултат първите мощни слънчеви енергийни удари планетата ни усети на 4 август, когато в небето над редица европейски страни, където не се наблюдават северни сияния, бе регистриран този феномен.
Учените обаче предупреждават, че през следващите няколко денонощия трябва да очакваме нови "изключително мощни слънчеви енергийни вълни". Онези райони в света и държави, които ще посрещнат това цунами фронтално, рискуват да бъдат подложени на природни катаклизми, отбелязва в тази връзка британското радио Би Би Си.
Като цяло това лято е необикновено по своите климатични условия. Специалистите смятат, че до голяма степен това е свързано със събудилото се след дълъг сън Слънце. Именно с този природен феномен експертите обясняват и невероятната жега в Русия, както и ужасяващите наводнения в Пакистан.
Междувременно НАСА публикува снимка на сблъсъка на галактиките Антени. Тя представлява композиция на три кадъра, направени от телескопите "Чандра" (синия), "Спитцър" (червения) и "Хабъл" (жълтия). На снимката добре се виждат вътрешните структури на сблъскващите се галактики, разположени на разстояние от 62 милиона светлинни години от Земята в южното съзвездие Врана.
Според учените процесът на сблъсъка продължава най-малко 100 милиона години. В региона, където се сблъскват галактиките, се наблюдава интензивно звездообразуване. Младите звезди нагряват газа и прахта и това светене добре се вижда в инфрачервения диапазон, в който работи "Спитцър".
Освен това данните на "Чандра", който води наблюдение в рентгенов диапазон, показват присъствието в този регион на космоса на голямо количество остатъци от свръхнови.
Съвсем неотдавна учените, работещи с "Хавъбл", публикуваха снимки на мъгляваните NGC 2467. Мъглявината се състои основно от водород и е отдалечена от Земята на 13 хиляди светлинни години.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ