26 Юли 2021понеделник19:40 ч.

Ако искате - вярвайте

Слънчев водопад е тайното енергийно оръжие на България

Започва нова революция в развитието на човечеството - лъчите на Слънцето ще бъдат улавяни в Космоса и изпращани с мощни лазери на Земята, но те може да се превръщат в електричество и чрез централи, построени в сърцето на пустинята Сахара или другаде, както и с най-модерни панели на покривите на сградите

/ брой: 244

автор:Богдан Иванов

visibility 5574

Наскоро се появи съобщение по вестниците за българин, който сам си строи много специална къща - към нея няма да се отклоняват жици от близкия електропровод, тук няма да се отбиват инкасатори, за да засичат електромерите, в пощенската кутия няма да идват сметки за изразходваното електричество...
В новия дом енергията ще се добива от вятъра и слънцето, защото и вятър има в този пловдивски край, и слънцето грее щедро. Подобна картина може да се види и на други места в страната - на покривите на новите си къщи стопаните монтират по-големи или по-малки клетки за улавяне на слънчевите лъчи и за преобразуването им в ток, който през лятото загрява водата в бойлера, а през зимата може да отоплява всички помещения. Дори някои стари къщи, на които сега им е дошло времето за основен ремонт, изведнъж биват снабдени с черни панели, насочени към Слънцето, и сметките им за ток падат наполовина, че дори и повече.
Това ли е спасението в кризата сега и в кризата в бъдеще, когато ще свършат световните залежи от газ и нефт ?
Според познавачи, грехота е, че толкова време енергията на небесното светило не е използвана за нуждите на хората и не е улавяна, за да замести милиардите тонове гориво, които в значителна степен правят възможен живота на Земята. Още повече, че вече 30-40 години съществува идеята чрез спътници, още в Космоса, да се събира слънчевата енергия и лазер да я изпраща на Земята. Все пак напредък има и вече най-голямата европейска космическа компания ЕАДС Астриум прави експерименти за осъществяването на грандиозния проект.

В различни райони на Земята вече са разперени "ветрилата" на слънчеви централи

Разбира се, голям проблем са парите, но те могат да дойдат било от агенции за космически изследвания, било от правителства на някои от най-богатите държави в света, било дори от силни електрически компании. Инвеститорите ще бъдат привлечени от няколко много примамливи възможности:
- слънчевата енергия е неизчерпаема
- слънчевата енергия е извънредно чиста
- слънчевата енергия може да бъде добивана 24 часа в денонощието
- в Космоса слънчевата енергия не се препятства от облаци, прах, атмосферни газове
- слънчевата енергия в орбита е много по-силна и в по-голямо количество, отколкото ако слънчевите панели бъдат разположени на земната повърхност...
Срещу тези предимства критиците на проекта изтъкват и сериозни недостатъци:
- изстрелването и сглобяването след това в орбита на толкова големи инсталации ще струва много скъпо
- тяхната ефикасност все още не е гарантирана сто на сто от съвременната наука
- някои методи за безжично предаване в момента не са напълно безопасни...
От тези затруднения може да се излезе с употребата на инфрачервен лазер, за който е сигурно, че ще бъде безопасен. Колкото по-мощен, толкова по-добре, за да предава на Земята огромни количества енергия.

Туристически автобуси ще бъдат задвижвани от Слънцето

Следва и друг проблем - преобразуването на инфрачервената енергия в електричество.
Учените се надяват през следващото десетилетие да изведат в орбита цялата система и да направят изпитание. Най-напред - в умален размер. Щом всичко е наред - в предвидения от конструкторите обем.
Сега от Космоса да се пренесем на Земята, където проектите могат да бъдат реализирани по-бързо. 
Тук вече стават чудеса и във всяко от тях участва Слънцето:
- Барак Обама след известен размисъл е дал съгласие на покрива на Белия дом да бъдат монтирани от 20 до 50 соларни панела и така да се използва безплатна енергия. Предполага се, че икономиите ще бъдат около 3000 долара годишно
- преди време на пазара се появи четка за зъби с батерии. Сега вече е направена крачка напред - който желае, може да си купи четка за зъби със слънчеви батерии
- южнокорейците не си губят времето - те продават нов клас мобилен телефонен апарат. Обратната страна на клавиатурата представлява малко слънчево панелче. Така апаратчето е в състояние да се зарежда само, без да е необходимо специално устройство, което постоянно се губи, постоянно се търси, постоянно се пренася от едно място на друго и това причинява големи неудобства за потребителя
- малко откритие е и новата туристическа палатка със специален соларен панел на покрива. Той осигурява ток за осветление вътре и пред входа, за захранване на радио и на преносим телевизор, за вентилация в горещините или за отопление в студено време
- австралийците мислят в перспектива и за да го докажат наскоро откриха най-голямата слънчева батерия на континента. Тя се намира на територията на университетското градче Сейнт Луис в щата Куинсланд и повърхността й е колкото едно и половина футболни игрища. Събира толкова много енергия от Слънцето, че тя е достатъчна да задоволи всички нужди на цялото студентско градче в продължение на десет години!
Такива идеи има още десетки и даже стотици, лек-полек много машини и машинки ще бъдат пригодени да работят със слънчева енергия. Но ако проблемът следва да се решава мащабно, ако човечеството трябва да се отърве от отровните газове на милионите автомобили, заводи, топлоцентрали, влакове, кораби, домове, отоплявани с твърдо гориво, с нафта и газ, къде е решението?
Климатът на Великобритания е твърде благоприятен за производството на енергия от вятъра. Норвегия е почти без съперници при произвеждането на електричество от морски централи. В Централна Европа не е проблем токът от геотермални води. Но намеси ли се Слънцето...
Двама германски професори - Герхард Книс и Франц Триб - са изчислили, че само половин процент от територията на пустините в света може да снабдява с енергия целия свят! В случая няма значение какви са залежите от петрол и газ в Алжир или в Либия. Интересното е да се съпостави енергията, която Слънцето изпраща върху един квадратен километър от пустинята за една година. Тя е равна на 1,5 милиона барела петрол (1 барел съдържа 159 л).
На международната конференция за климата в Копенхаген преди по-малко от година бе предложено могъщи финансови институции от Европа и цял свят да се включат в изграждането на гигантска слънчева  централа в пустинята Сахара, която да снабдява с електричество цяла Африка. Тя ще бъде с мощност 100 000 мегавата (колкото 50 АЕЦ-а "Козлодуй").
- Ние сме собственици на горещината, която Слънцето изпраща така щедро по нашите земи. За нас тази горещина трябва да се превърне в огромно богатство! - заявяват местните хора.
Както показват груби изчисления, построяването на толкова могъща централа ще погълне около 240 милиарда евро. На пръв поглед големи пари, но те ще започнат да се изплащат светкавично: след една година работа цената на енергията от слънчевата централа ще падне с една трета, след седем години тя ще слезе до нулата. Като в научно-фантастичен роман - Слънцето ще снабдява Земята с безплатно електричество!
Най-напред държавите от Северна Сахара - Мароко, Египет, Алжир и Тунис. После всички държави около Сахара, където ще бъде изградена централата. След това - цяла Африка. По-късно идва ред на Европа и на целия свят, защото вече съществуват различни възможности за пренасяне на полученото електричество. Много модерен вариант напоследък са линиите с изправен ток под високо напрежение. Те гарантират сигурни трасета за пренос при малки загуби.
Електрическите централи ще бъдат построени в сърцето на пустинята Сахара, където слънчевото греене е много силно и продължително. Гигантски огледала ще приемат слънчевите лъчи и ще ги фокусират върху огромен контейнер с течност, наподобяваща олио например. Нагорещена максимално, тя ще задвижва гигантски турбини, които ще произвеждат електричество.
Предимството пред слънчевите фотоволтажни панели, които директно превръщат слънчевата светлина в електричество, е, ако нагорещената течност може да запази много висока температура в контейнера, тя би успяла да произвежда ток и през нощта.
Учените предлагат нагледна скица: най-малкото квадратче в центъра на пустинята Сахара показва каква площ със слънчеви панели е необходима, за да задоволява нуждите от ток на Германия за една година, по-голямото квадратче - на Европа, най-голямото - на цял свят.
Мъртвата, привидно безжизнена пустиня, отново протяга златна ръка на човека. Преди години се е смятало, че да живееш тук е божие наказание. Щом обаче бяха открити огромните залежи от нефт и газ, се разбра, че в недрата на пустинята се крият съкровища, те днес се разработват и носят нечувани блага на местните хора.
Ето че и пясъците, нажежени до бяло от Слънцето, предлагат нова възможност - ако в сърцето на Сахара или в другите пустини по света бъдат изградени слънчеви централи, най-напред близките държави, после далечните, ще станат богати.
Европа вече може да се гордее с пълно основание: около 80 на сто от новопостроените по света мощности за добив на слънчева енергия се намират в Европа. Само миналата година в ЕС са създадени 27,5 гигавата нови мощности. Следва да се знае, че 1 гигават слънчева инсталация осигурява електричество на 250 000 домакинства (всяко средно от 2,5 човека) за 1 година...
Смятайте какво излиза.
Но тук му е мястото за малко разяснение.
През март 2007 г. Съветът на Европа взема решение до 2020 г. 20 на сто от енергията във всяко европейско домакинство да бъде от възобновяеми източници - вода, биоенергия, слънчева енергия. Всяка държава от ЕС следва до 31 декември 2011 г. да внесе свой план и на всеки 2 години да се отчита за неговото изпълнение.
В тон с тези супермодерни идеи е вече започналото осъществяване на амбициозния проект за слънчева централа в пустинята Сахара. В него участват 12 могъщи компании, вкл. немски и френски енергийни гиганти. Само от Сахара се очаква след няколко години в Европа да идват около 15% от необходимото й електричество. Сетне - повече.
Намалява необходимостта от борба на живот и смърт срещу индустриалното замърсяване, не са на дневен ред проектите за нови търсения на нефт, газ, въглища, разрушава се нефтеният и газовият монопол на някои държави...
Между привържениците на идеята за производство на електричество чрез слънчеви централи в Сахара и поклонниците на идеята за добив на чиста енергия чрез слънчеви панели на покривите на сградите има съперничество. И едните, и другите претендират, че предлагат по-добрата възможност. Изтъкват своите предимства и слабостите на конкуренцията. При това имат основание да противопоставят сериозни аргументи.
Слънчево-термалните централи позволяват 75% от слънчевата енергия да се преобразува в електричество. При фотоволтаичните - 20 на сто.
Но ако се осъществи програмата от 2009 г. на Българската фотоволтаична асоциация "10 000 соларни покрива", то всяко от тези домакинства ще има определени ползи. Вложените пари за цялата инсталация ще се възвърнат за 9 години, а тя ще има живот най-малко 25.
Панелите заедно с бойлер от 80 л. ще струват 300-400 лева, а с бойлер от 150 л - 450-600. Слагаш ги и миеш, переш, готвиш, къпеш се с топла вода без пари. Забравяш ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН и техните акробатики, чрез които токът става по-скъп от златото.
Според известния специалист по слънчева енергетика доц. д-р Емил Минев само 2 на сто от територията на България чрез разположените на нея слънчеви инсталации би могла да произведе 5 теравата електроенергия - чудовищно количество, за което биха били необходими стотици централи като днешната "Козлодуй"! Какво се оказва - слънчевият водопад, който така щедро се излива над нашите земи, може да спаси България от всяка енергийна криза! И да бъде нашето и явно, и тайно оръжие, което ще осигури благоденствие на държавата за векове напред!
У нас има специалисти и техника, които ще осигурят развитието на нов модерен отрасъл - производството на соларни концентратори. Те позволяват слънчевата радиация да се концентрира около 10 000 пъти чрез етажно разположени френелови лещи.
Слънчевите концентратори са внушителни системи, поставени на стативи (най-малките концентратори имат площ 24 кв.м.). Те дават по-добра ефективност от атомните централи (32-35 на сто), от топлоелектрическите централи (38-44% коефициент на полезно действие). Най-последното поколение слънчеви концентратори с оптични концентраторни глави и френелова оптика стигат ефективност 49 на сто.
Предвижда се първата такава централа у нас, наречена "Кайнаджа", близо до румънската граница, да има 5 мегавата мощност и да снабдява с енергия завод за синтетичен петрол с капацитет 4000 тона. Нейният ток ще струва колкото токът от старите блокове на АЕЦ "Козлодуй" и тя ще се изплати само за три години при сегашната преференциална цена, която държавата в момента плаща за енергията, произведена от Слънцето. При концентраторната енергетика се очаква рязък спад на цените.
Въпреки мнението на някои, че България не е най-подходящото място за слънчева енергетика, над страната Слънцето грее средно 1700-1800 часа в годината, но на места и 2500. Това са отлични показатели за преобразуване на слънчевите лъчи в електричество с висока норма на печалба. Може би тук е обяснението защо мощна американска компания, както съобщава американският посланик у нас Джеймс Уорлик, предлага да изгради край Силистра най-голямата в Европа слънчева електроцентрала с мощност 80 мегавата.
Нашият национален план за енергията от възобновяеми източници предвижда задължително 16% от потребяваната в страната енергия да бъдат от слънце, вятър и вода и около 10% - от биогорива. И по-конкретно:
х За всеки, който постави на покрива си слънчеви панели, ще има стимули.
х След 2014 г. всички новопостроени и всички основно ремонтирани общински сгради ще използват най-малко 15 на сто енергия от слънчеви панели или от геотермални води.
х Парковото, уличното и фасадното осветление в градовете ще бъде осигурено от слънчеви панели и геотермални води.
х Общественият транспорт ще се движи чрез биогориво.
х Електромобилите, особено в градовете, ще бъдат все по-честа гледка.
х На бензиностанциите задължително ще има зарядни колонки за електромобили...
И т.н., и т.н.
С две думи - започва истинска революция в снабдяването на Земята с енергия и в нея главен герой е Слънцето!

                 ( Използвана е информация и от интернет)

 

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ