05 Април 2020неделя07:54 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Сладък живот с "Лидъл" и сие, горчив - със спекулата

Когато бъдат ликвидирани мръсните игри с цените, при които от народа се ограбват милиарди, българите ще живеят по-добре дори с позорно ниските си доходи

/ брой: 282

автор:Богдан Иванов

visibility 4015

Чудо невиждано:

1 кг моркови - 0,39 лв.
1 кг банани (първо качество) - 0,69 лв.
1 кг мандарини (първо качество) - 0,77 лв.
1 кг свинско месо за готвене (първо качество) - 2,99 лв.
1 кг охладени пилешки крилца (първо качество) - 2,99 лв.
800 г лионски салам - 2,99 лв.
150 г сирене крема - 0,79 лв.
125 г консерва филе от скумрия - 0,79 лв.
1 л сок от портокал (100% плодово съдържание без добавена захар) - 0,88 лв.
100 г млечен или натурален шоколад - 0,45 лв.
1 л слънчогледово олио - 1,49 лв.
1 кг бланширани картофи за фурна - 0,99 лв.
2 л кока кола - 0,77 лв.
820 г компот от праскови - 1,29 лв.
400 г шоколадови бонбони - 1,99...


 И още:

мъжки дънки - 8,88 лв.
прахосмукачка за сухо и мокро почистване - 88 лв.
автомобилно радио с много екстри - 99 лв.
2 броя конвектори - 17 лв.
спален комплект с две лица - 12,99 лв.
микровълнова фурна с грил - 88 лв.


Ти сън ли си, или те има? Къде става това, коя е тази вълшебна страна?
Колкото и да не ви се вярва - България. А цените са от рекламните брошурки за откриването на нова търговска верига в София и в страната - германската "Лидъл". Нейните плодове, зеленчуци, храни и други стоки в момента се продават 2-3-4 пъти по-евтино, отколкото в обикновените магазини. Там 1 кг краставици струва 2 лв., 1 кг моркови - 1 лв., 1 кг мандарини - 1,80 лв., 1 кг банани - 2,70 лв., 1 кг свинско месо за готвене - 7-8 лв., 1 консерва скумрия - 1,30 лв., 1 л сок от портокал - 2,30-3,50 лв., 1 шоколад - 1,10-1,30 лв., 1 кутия шоколадови бонбони от 250-300 г - 3,50 - 5-6 лв...
Проницателният читател, който от личен опит знае 2 и 200, защото във времето на Голямата демокрация са му одрани девет кожи от гърбината и ребрата му стърчат като вентилаторни перки от глад, веднага ще отсече: "Юруш на евтинията!" и "Зарибяването не е вечно!" Няма нужда от много акъл, за да се разбере, че в началото всеки опитен търговец е готов да продава дори на загуба, но да завърти клиентела. След това с тихи стъпки започва да вдига цените, за да си осигури тъй мечтаната печалба и да натъпче джоба си с пари.

Стоки и цени при откриването на "Лидъл"
Но...
Но нека погледнем на случилото се през последните години. Когато другите големи търговски вериги дойдоха у нас, в началото атакуваха пазара с шокиращи цени, като продаваха кофичка кисело мляко по 9 ст., 800 г хляб по 49 и 1 кебапче по 38! После бавно качиха цените. Да де, качиха ги, обаче те пак останаха наполовина или на две трети от цените в обикновените магазини.
Като разгръща клиентът рекламните им брошури, ще види, че от 16 до 28 ноември т.г. той е можел да купи от "Карфур" например 1 кг пилешки бутчета за 1,99 лв., 3 броя мляко "Активия" за 1,79, 1 кг кашкавал за 7,99, буркан печена капия за 1,99, салата "Снежанка" за 3,50 лв. килограма, 1 кг краве саламурено сирене за 3,99, луканка за 7,99, 4 сапуна "Палмолив" за 2,49, че дори и пералня за 299 лв.!
Как така и къде е причината?

И друг гигант се намесва, удряйки с юмрук по масата: "Кауфланд" е още по-евтин!"

Интересно защо деня и нощя държавници и политици говорят какво ли не, но никой у нас не обелва и дума за спекулата*. Както писа ДУМА в броя си от 30 септември м.г., не бедността, не престъпността, не корупцията са най-страшните беди на милата ни татковина. Най-страшната беда е спекулата. Тя засяга буквално всеки българин, тъй като всеки трябва да яде, да се облича, да купува десетки и стотици различни стоки, за да живее. И точно тук този "всеки" се сблъсква, не - катастрофира, в спекулата!
Макар че от 1999 г. спекула... няма!? Тогава е приет първият Закон за защита на потребителите и невероятно, но факт, той отменя други два - за цените и за борбата със спекулата по безумната логика: Няма закон - няма спекула!
Но ето само няколко примера:
х Цяло лято цената на гроздето не падна под 2 лева. В същото време голям производител на грозде, вбесен, обяви в интервю, че продава стоката си по 50 или 60 стотинки килограма и печели. После намира своето грозде на пазара... по 2 лв.
х Земеделец, който е засял хиляди декари с домати, обясни, че продава 1 кг за 40 или 50 ст. и смаян вижда след това своите домати по 2 лв. на сергията пред крайния потребител
х Пържени пилешки дробчета се продават в кварталния супер по 10,50 лв. килото, докато сурови струват... 1 лев
х Картофи на фурна имат цена 7,70 лв. килограма, сурови - 70-80 ст.
х Задушени зеленчуци със сос - 7,20 лв. кило

Вестниците не пропуснаха най-наглия опит за таксиметрова кражба


х Въпреки всеобщото недоволство последните години и уж взетите мерки от началството, до миналата седмица в две кафенета на аерогара "София" кафето се продаваше по 4-5 лв. чашката, а портокаловият сок - по 5 лв.
х Преди няколко дни таксиметров шофьор ограби клиента си, като го таксува 98(!) лв. за 2 км път - от автогарата в "Овча купел" до спирка "Бъкстон" в София. По подобен начин са обрани стотици българи и чужденци по гари и аерогари от таксиджии-спекуланти, които возят за 3,60, 6, 10, 15 лв. на километър
х Преди две години бензинът у нас струваше 2,60-2,70 лв. литъра при цена на барел суров петрол 140-150 долара, сега бензинът е 2,20-2,30 лв. литъра при цена на барел суров петрол около 80 долара.
Българите решиха да се спасяват от скъпия бензин с дизелови коли. Само за няколко месеца цените на дизеловото гориво бяха изравнени с бензина и го надхвърлиха.
Българите решиха да се спасяват от скъпия бензин и от скъпия дизел с автомобилни уредби на газ. Ето че сега и газът лети нагоре, като от 94-98 ст. на литър за април т.г. днес цената вече е 1,37 лв.
х Лекарство за простата в една аптека се продава за 25,70 лв., в друга - за 28,56, в трета - за над 35 лв. Пластмасово стерилно шишенце - за 9, 20, 25, 46 ст. Да не говорим за лекарство за рак, което съпругът на бивша царска министърка внасяше от Индия за 350 лв., а продаваше на смъртници у нас за... 1600. Може би подобни истории обясняват защо само на разстояние от 250 м (от спортния комплекс "Дианабад" до светофара по-горе, където е Гражданската отбрана) има 8 аптеки
х А безумната спекула в строителството, където цените на 1 кв.м застроена площ стигнаха 1500-2000 евро, при нормални 4 пъти по-малко
х В туризма, където доскоро между половин и един милион нашенци търсеха по-ниски цени и по-добро обслужване в курортите на Гърция и Турция и оставяха стотици милиони долари там.
Преценете сами - 4 нощувки в 4-звезден хотел в Тунис със самолетни билети нататък и обратно, хранене, разходки с автобус и гид по забележителностите - 800 лв.; също 4, но без самолет, без автобус, без гид във Велинград - 700 лв.
х В търговията, където местни хора от Бургас и Бургаско пътуват до Лозенград, за да пазаруват по-евтини стоки от Турция...
И т.н., и т.н.
Има две възможности за осветяване на случващото се:
- през последните 20 години нашите управници са били страшно късогледи
- през последните 20 години нашите управници са станали съучастници в грандиозния обир, при които от народа на България чрез спекула са откраднати милиарди.
Защото ако те така много милееха за своя народ и за своята най-бедна в Европа държава, както всекидневно се опитват да ни убеждават, без минута колебание биха насочили против спекулата армиите на правосъдието и на възмездието.
Помислете за цената на тока, на телефоните, на студената и на топлата вода. Тук държавата хвърля прах в очите на всички чрез комисия със сложно име, чийто бивш председател оперетно заявяваше: "Тя и жена ми много ми се сърди, че вдигаме цената на тока, но..." След което идва продължението: "...дружествата искат повишение 50 и 100 на сто, ама ние ще им кажем на тях - повече от 10-20 на сто няма да позволим!"
И така - десет пъти, че накрая стане не 50 и 100 на сто, а 150 на 100. Като във вица, дето един заварил жена си в кревата с любовник, отишъл в кухнята, взел голям нож, извадил от хладилника масло и... си намазал филия. В този миг в кухнята влязъл потен любовникът, поискал му ножа и той да си намаже филия с масло, че бил много изгладнял от секса, съпругът му го подал, ама той ли лошо му го подал, онзи ли лошо го поел, че се подхлъзнал, че паднал върху ножа и така... десет пъти, г-н съдия!

Касовата бележка от "Карфур" - 27 ноември т.г.

Сещате се, нали, че с варварските номера на спекулата и нашего брата, съвсем невинен при това спрямо чуждите булки, касапски го дерат и му забиват нож да го изкормят. И така - десет и сто пъти!
Безбройните примери за дива спекула у нас, като нито в един случай тя не е наказана, сочат единствено желанието всичко да се притуля, толерира и това зловоние да се приема за нещо обичайно - нормална част от живота. Както мнозина вече приемат кажи-речи за нормални сметките за тока, където пише, че за дневна тарифа абонатът дължи, да кажем, 13 лв., за нощна - 1 лв. и после следват още десет графи с добавки, така, че накрая сметката от 14 става... 32 лв.!
Защо е така? 
Много просто - повтарям: вече десетина години в България няма закон срещу спекулата. Ха сега, де! Няма определен таван на печалбата, който да обуздава спекулата. В цяла Европа има, но не и у нас.
Намек само някой да направи и ревват срещу него:
- Ей, мракобесник, ти тоталитаризма ли смяташ да върнеш, ти Комитета за държавен и народен контрол ли искаш да възстановиш, ти пазарната икономика ли си намислил да затриеш?! Като под пазарна икономика се разбира пазарна слободия, когато увиват въжето на безумните цени около шията на потребителя и стискат, докато спре да диша. При приемлива норма от 25 на сто печалба на търговеца го душат с цени 200, 300, 400 и даже 500 на сто по-високи.
Някой ще рече: сигурно и качеството е по-високо. Боже мили: в кремвиршите слагат млени боклуци с подправки, в салама - соя и "дупета", в хляба - трици, в каймата - планина от сланина, в месото и меда - антибиотици, във виното, ракиите, водките, коняците - есенции и спирт, в баницата - извара вместо сирене, в уж натуралните сокове - есенции, захар и вода от чешмата, в зехтина - олио, в бензина и дизела - отработени масла, че дори и вода...    
На това се вика пазарна икономика у нас, търговска почтеност, обич към клиента, високо качество!
Направих малък експеримент - от хипермаркета "Карфур" на "Цариградско шосе" в София купих на 27 ноември т.г. 560 г хамбургски салам, 900 г краве сирене, 646 г луканка, 804 г салата "Снежанка", 3 кисели млека "Активия", 1 кг боб, 2 кутии по литър портокалов сок, 3 черни шоколада, бисквити с фастъци и шоколад, арменски сладки, швейцарско руло, ароматизатор, пакет тоалетна хартия. Платих 34,11 лв.
Ако бях пазарувал същите неща от кварталния супер щях да дам 13-14 лв. повече. Ако ги бях купил от малките гаражни магазинчета - 17-18 лв. повече.
Сещате ли се за какво става дума? От едно най-скромно пазарене те крадат 14-18 лв.! Представете си за колко милиарда лева става дума, щом се сметне как цяла България е обирана чрез спекула 20 години, как се обира в момента и как ще бъде крадено в бъдеще!
Има статистика: дори бедният народ на нашата малка държавица харчи годишно 14 млрд. лв. за стоки. От тях 5,6 млрд. лв. - за храна. От тези 5,6 млрд. лв. 3,6 се падат на малките магазинчета, 2 - на големите вериги, които все по-решително се настаняват у нас, като само един хипермаркет може да стигне до 100 000 лв. оборот дневно.
Очаква се следващите години големите да изядат повечето от малките и да започнат да се ръфат помежду си. Това се случва вече: когато "Лидъл" се появи преди дни с дъмпинг на цените, и "Билла", и "Кауфланд", и "Метро", и "Карфур" отвърнаха на удара - те веднага бомбардираха клиента с дневни, вечерни и нощни промоции и хвърлиха златни въдици, за да го уловят.
"Кауфланд" например пусна сирене по 1,90 килото, кремвирши по 1,99, моркови по 0,35 лв., яйца по 12 ст.
Нещо повече: "Кауфланд" публикува рекламно каре в печата със заглавие - "Кауфланд" е още по-евтин!" и рисунка на гигантски юмрук, който така мощно удря по масата, че от нея хвърчат трески във всички посоки.
Тъжното обаче е, че това не е нито юмрукът на българската държава, нито юмрукът на закона, който смачква главата на спекулата. Въпреки че и днес има живи българи, които отлично помнят как по време на Втората световна война дезертьори, мародери и спекуланти са разстрелвани без съд - направо на улицата. Днес така прави Китай със спекулантите, но след съдебен процес. И макар да имам отличен слух, не съм чул никой да каже, че китайците са варвари, убийци и изверги.
Телевизиите няколко дни въртяха сцени с дивата блъсканица за евтини стоки при откриването на магазините "Лидъл". Едни нарекоха това национален позор, други казаха, че е срам пред Европа, трети обаче прозряха истината: българинът обеднява, доходите му намаляват, 85 на сто от населението оцелява все по-трудно. Отвсякъде ни заливат страшни вести: "Въвеждат такса електромер", "Пак ще вдигат парното", "Ще изравняват цената на газа с бензина", "Храните отново тръгнаха нагоре", "За една година олиото се качи с 42 на сто, брашното - с 28 процента", "Общините повишават данък сгради и такса смет"...
И още: през ноември т.г. оранжерийните домати са с 46 на сто по-скъпи от миналата година по това време, зелето  - с 27,3 на сто, краставиците - с 16,4, лещата - с 16 процента, сиренето - с 20, кашкавалът - с 14,4, а гроздето - с 52!
Отделна тема са цените на билетите в НДК, в някои театри и концертни зали - там вече билет под 20-30 лв. не може да се намери, а за културните събития около Нова година цените са по 40, 80, 90,  100 и дори 200 лв.! Организаторите предпочитат половината и дори две трети от залата им да остане празна, но да не свалят цените. Също като онези собственици на магазини, които изхвърлят в кофите за смет цели щайги с мухлясали домати, краставици и плодове по два лева килограма, но не намаляват цените, за да ги продадат. По-добре на боклука, отколкото да свалят цената!
Народът психясва, думата "повишение" кънти в ушите му насън и наяве, пъшка, псува и... толкоз. Когато през септември-октомври т.г. дойдоха изравнителните сметки за парното, нямаше клиент да не излиза от касите за плащане побледнял и вбесен. Олелия, псувни, шум до небето, още малко - въстание. Тогава млад човек изрева: "Стига само дрънкане, бе! Тръгвайте към жълтите павета!"
Ако не бях там, нямаше да повярвам: изведнъж настъпи гробна тишина и само за 2 минути помещението се опразни - всички се изнизаха!
Мачкани 200 години от византийци, клани 500 години от турци, последните 20 години дрогирани с обещания от словоблудци спасители, българите са се превърнали в риби-кротушки - гмуркат се във водата, заравят глава в тинята, калта, помията, гледат да се поприкрият и отзад, че както ги изненадват всеки ден там свои и чужди, много боли...
Французи, гърци, чехи, поляци дават пример, но не и на нас. Обезверени, смачкани, изплашени, нашенците няма да станат французи, гърци, чехи, поляци и властта отлично знае това. Защо не ги защити?
Защо не вдигне ръка срещу спекулата с драконовски закон, който да позволи най-много 25 на сто печалба, както е по света, да вкара в затвора далавераджии, прекупвачи, мошеници, които се гаврят с цял народ чрез мръсни игри с цените, защо не конфискува имущество и богатства за милиарди, натрупани със спекула?
Управниците заявяват, че още година-две-три народът трябва да кара с тези пари, които взема сега. Замразени са заплати, пенсии ще се повишават след 2017-а, а през 2035-а те следва да стигнат 65 на сто от средната заплата. Но колко българи ще са живи тогава, г-да управници, и дали точно разправата със спекулата не е единственият шанс българите да извадят глава от тинята и да глътнат малко чист въздух, защото бъде ли ликвидирана спекулата, дори с позорно ниските български доходи ще се живее по-добре.
 Съвсем наскоро специалисти побъркаха всички с ужасяващата прогноза, че България ще изчезне до 2050 г., когато българите в страната ще бъдат 800 000, турците - 1,5 млн., циганите - 3 млн. До катастрофата ще се стигне не заради престъпността, не заради корупцията, не заради бедността - заради спекулата. Спекулата ще погребе България! А управниците не извадят ли меч срещу нея, ще бъдат съучастници в това зверско престъпление...

- - - - -
* спекула (лат. specula - наблюдавам) - користна търговска сделка само за печалба

(Речник на чуждите думи в българския език от Ал. Милев, И. Братков, Б. Николов, София, изд. "Наука и изкуство", 1970 г.)

спекула - търговска дейност, насочена към бърза и лесна печалба, изразяваща се в препродажба, разлика в цените, дефицит на стоки и др.

(Тълковен речник на българския език, издава "МАГ,77", 1998 г.)    


 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 978

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 828

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 498

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 338

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ