21 Ноември 2019четвъртък06:21 ч.

Слабаци

/ брой: 126

автор:Светла Василева

visibility 1128

България е слаб иноватор, отчита Европейският иновационен индекс за 2016 г. И хич не ни става по-добре от факта, че заедно с нас на скамейката на изоставащите е Румъния. Не, че ние не си знаем колко са ни силиците. Сметната палата в нарочен доклад констатира преди време, че страната ни е "плах новатор", правейки мониторинг на периода 2013-2015 г. Е, нищо не е мръднало, вижда се. Там сме, където бяхме.
Ситуацията прилича на онази от картината на руския художник Фьодор Решетников - "Пак двойка", в която ученик се връща вкъщи със слаба оценка, омърлушен и със сведена глава под укорителните погледи на семейството си. Та и ние така. Пак сме двойкаджиите на ЕС по иновации. Нищо, че си имаме "Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020", "Иновационна стратегия за интелигентна специализация", че дори и "Актуализирана пътна карта за научната инфраструктура 2017-2023 г.", приета тази сряда. Ако ставаше само със създаване на документи, вероятно щяхме да сме първенци, защото вече сме нафабрикували над 130 брюкселоугодни стратегии. Видно, само с писане, говорене, обещания, клетви и молитви не става. И дела трябват. Действия, не само думи. И воля, политическа. Че и последователност и устойчивост в усилията. 
Ама чакайте! Та ние имаме "София Тех Парк". Чудно защо партньорите ни от ЕС не привиждат в тоз' колос на Балканите, в това средище за технологии, бизнес и наука, както ни го рекламираха властите и президентът Росен Плевнелиев, нищо иновативно? Вярно, то само сгради наука не правят, но пък колко евромилиони "погълнаха"... Че и левчета на българските данъкоплатци. И още ще "лапат". Като теглим чертата обаче - иновации "нула", стъкло и бетон - тонове. И дотам. Кой да ги прави иновациите? Политиците ли? Ами... 
 

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 78

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 114

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 107

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ