06 Юли 2020понеделник00:10 ч.

Слабаци

/ брой: 126

автор:Светла Василева

visibility 1300

България е слаб иноватор, отчита Европейският иновационен индекс за 2016 г. И хич не ни става по-добре от факта, че заедно с нас на скамейката на изоставащите е Румъния. Не, че ние не си знаем колко са ни силиците. Сметната палата в нарочен доклад констатира преди време, че страната ни е "плах новатор", правейки мониторинг на периода 2013-2015 г. Е, нищо не е мръднало, вижда се. Там сме, където бяхме.
Ситуацията прилича на онази от картината на руския художник Фьодор Решетников - "Пак двойка", в която ученик се връща вкъщи със слаба оценка, омърлушен и със сведена глава под укорителните погледи на семейството си. Та и ние така. Пак сме двойкаджиите на ЕС по иновации. Нищо, че си имаме "Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020", "Иновационна стратегия за интелигентна специализация", че дори и "Актуализирана пътна карта за научната инфраструктура 2017-2023 г.", приета тази сряда. Ако ставаше само със създаване на документи, вероятно щяхме да сме първенци, защото вече сме нафабрикували над 130 брюкселоугодни стратегии. Видно, само с писане, говорене, обещания, клетви и молитви не става. И дела трябват. Действия, не само думи. И воля, политическа. Че и последователност и устойчивост в усилията. 
Ама чакайте! Та ние имаме "София Тех Парк". Чудно защо партньорите ни от ЕС не привиждат в тоз' колос на Балканите, в това средище за технологии, бизнес и наука, както ни го рекламираха властите и президентът Росен Плевнелиев, нищо иновативно? Вярно, то само сгради наука не правят, но пък колко евромилиони "погълнаха"... Че и левчета на българските данъкоплатци. И още ще "лапат". Като теглим чертата обаче - иновации "нула", стъкло и бетон - тонове. И дотам. Кой да ги прави иновациите? Политиците ли? Ами... 
 

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 0

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 162

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 133

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 158

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 88

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ