19 Юни 2021събота16:25 ч.

От редактора

Скопие да каже истината за Самуил

/ брой: 146

автор:Борис Данков

visibility 8506

Македонският режисьор Антонио Митрикески, чието име се свързва с евентуалната реализация на  разтръбения до небесата в Скопие филм "Цар Самоил", щял да покаже "вистината за големиот македонски владетел".
Ами да я каже, но не като се опира върху литературните мистификации и фантасмагории на македонския "класик" Венко Андоновски и пословичните фалшификации на скопските историчари, на своите самодейни измислици. Не като представя Самуил за "рушител на българското царство" и "въстаник срещу властта", като отявлен българоубиец. Не като му се приписва създаването на някаква измислена "македонско славянска държава" и се представя за "баща на целия славянски род от Унгария до Константинопол" - в познатия до болка стил от мегаломански изцепки и провинциални балкански комплекси на Скопие.
Хайде де! Хайде да видим как Антонио Митрикески, Венко Андоновски и Оливер Ромевски - отбор кинаджийски юнаци от Скопие - ще кажат самата истина за цар Самуил:
- Истината, че през 997 г. той е провъзгласен за "цар на българите", като получава благословията на римския папа?
- Как ще опровергаят написаното през 1203 г. от цар Калоян до папа Инокентий III, че "Симеон, Петър и Самуил са прародители мои и на всички останали царе на българите"?
- Как ще обяснят отговора на папата до унгарския крал Емерих, че "от старо време в България последователно всички царе са били короновани чрез апостолическа власт, като Петър и Самуил"?
- Как ще оспорят баналното твърдение на византийските хронисти, че Василий II e "българоубиец", а не "македоноубиец", както в Скопие съвсем произволно "превеждат" това прозвище в полза на своите исторически мистификации и измишльотини?
Но да речем, че кинаджиите все пак са хора на изкуството, които имат право на художествена измислица, хипербола, парабола и т.н. Тогава да кажат истината за Самуил поне скопските учени, историци, политици и пр. А кога ще стане това? Ами когато лъжата стане истина, а истината лъжа. Е, добре дошли в ЕС, потомци на македонскиот цар Самоил, на Александър Македонски и неговиот кон Буцефал!

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 3114

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ