13 Юни 2021неделя17:53 ч.

"Пейзаж" - река (Край Казанлък), 1928 г.

Палитра

Скитникът самотник Константин Щъркелов

130 години от рождението на художника чества СГХГ

/ брой: 59

автор:Надежда Ушева

visibility 2531

Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската градска художествена галерия е подготвил голяма представителна изложба на Константин Щъркелов по повод 130 години от рождението му. В две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки. Експозицията ще продължи до 14 юни. Като изказваме дълбоко съжаление за форсмажорната ситуация и забраната за посещение в галерията, се надяваме, че тя ще привлече заслужено вниманието на широката публика веднага след прекратяването на забраната, отбелязва Петър Димов, пиар на СГХГ.  

Изложбата представя живота и творчеството на Щъркелов чрез архивните материали - снимки, лични дневници, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, и не на последно място чрез произведенията, създадени през различните периоди. Еспозицията включва над 300 творби, обхващащи цялостното творчество на художника. Едни от големите масиви с негови картини се намират в Централния държавен архив, Националната художествена галерия, Националния военноисторически музей. По-малки по обем, но важни за изследването, са произведенията в художествените галерии и музеи в София и страната - Софийската градска художествена галерия, ГХГ Пловдив, ХГ "Борис Георгиев" във Варна, ХГ "Димитър Добрович" в Сливен, ХГ в Добрич и др. 

Друга важна част от произведения се показват за първи път или са представяни рядко. Това са творбите от Художествения фонд на Държавния културен институт към министъра на външните работи, част от колекциите на дипломатическите мисии в Анкара, Белград, Берлин, Братислава и представителните пространства на министерството в София, колекцията на Българската народна банка и др. Частните сбирки, представени от аукционна къща "Енакор", галерия "Лоранъ", както и наследници и отделни собственици на произведения на Щъркелов допълват юбилейната ретроспективна изложба.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 783

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 801

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 462

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ