23 Октомври 2020петък09:14 ч.

"Пейзаж" - река (Край Казанлък), 1928 г.

Палитра

Скитникът самотник Константин Щъркелов

130 години от рождението на художника чества СГХГ

/ брой: 59

автор:Надежда Ушева

visibility 1521

Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската градска художествена галерия е подготвил голяма представителна изложба на Константин Щъркелов по повод 130 години от рождението му. В две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки. Експозицията ще продължи до 14 юни. Като изказваме дълбоко съжаление за форсмажорната ситуация и забраната за посещение в галерията, се надяваме, че тя ще привлече заслужено вниманието на широката публика веднага след прекратяването на забраната, отбелязва Петър Димов, пиар на СГХГ.  

Изложбата представя живота и творчеството на Щъркелов чрез архивните материали - снимки, лични дневници, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, и не на последно място чрез произведенията, създадени през различните периоди. Еспозицията включва над 300 творби, обхващащи цялостното творчество на художника. Едни от големите масиви с негови картини се намират в Централния държавен архив, Националната художествена галерия, Националния военноисторически музей. По-малки по обем, но важни за изследването, са произведенията в художествените галерии и музеи в София и страната - Софийската градска художествена галерия, ГХГ Пловдив, ХГ "Борис Георгиев" във Варна, ХГ "Димитър Добрович" в Сливен, ХГ в Добрич и др. 

Друга важна част от произведения се показват за първи път или са представяни рядко. Това са творбите от Художествения фонд на Държавния културен институт към министъра на външните работи, част от колекциите на дипломатическите мисии в Анкара, Белград, Берлин, Братислава и представителните пространства на министерството в София, колекцията на Българската народна банка и др. Частните сбирки, представени от аукционна къща "Енакор", галерия "Лоранъ", както и наследници и отделни собственици на произведения на Щъркелов допълват юбилейната ретроспективна изложба.

COVID-19: Близо 1800 заразени са в болница

автор:Дума

visibility 52

Набират лекари за болниците с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 214

/ брой: 202

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 201

Испания и Франция с по над милион заразени

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 202

Издирват похитител със заложници в Грузия

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 202

Франция обвини 7 души за убийството на учителя

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 202

Кратки новини

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 202

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 273

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 337

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 184

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ