14 Юли 2020вторник14:01 ч.

"Пейзаж" - река (Край Казанлък), 1928 г.

Палитра

Скитникът самотник Константин Щъркелов

130 години от рождението на художника чества СГХГ

/ брой: 59

автор:Надежда Ушева

visibility 800

Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската градска художествена галерия е подготвил голяма представителна изложба на Константин Щъркелов по повод 130 години от рождението му. В две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки. Експозицията ще продължи до 14 юни. Като изказваме дълбоко съжаление за форсмажорната ситуация и забраната за посещение в галерията, се надяваме, че тя ще привлече заслужено вниманието на широката публика веднага след прекратяването на забраната, отбелязва Петър Димов, пиар на СГХГ.  

Изложбата представя живота и творчеството на Щъркелов чрез архивните материали - снимки, лични дневници, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, и не на последно място чрез произведенията, създадени през различните периоди. Еспозицията включва над 300 творби, обхващащи цялостното творчество на художника. Едни от големите масиви с негови картини се намират в Централния държавен архив, Националната художествена галерия, Националния военноисторически музей. По-малки по обем, но важни за изследването, са произведенията в художествените галерии и музеи в София и страната - Софийската градска художествена галерия, ГХГ Пловдив, ХГ "Борис Георгиев" във Варна, ХГ "Димитър Добрович" в Сливен, ХГ в Добрич и др. 

Друга важна част от произведения се показват за първи път или са представяни рядко. Това са творбите от Художествения фонд на Държавния културен институт към министъра на външните работи, част от колекциите на дипломатическите мисии в Анкара, Белград, Берлин, Братислава и представителните пространства на министерството в София, колекцията на Българската народна банка и др. Частните сбирки, представени от аукционна къща "Енакор", галерия "Лоранъ", както и наследници и отделни собственици на произведения на Щъркелов допълват юбилейната ретроспективна изложба.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 298

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2211

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ