22 Февруари 2019петък06:45 ч.

Суета

Скелет в куфара, или какво хващат на митницата

Контрабандните стоки са наистина разнообразни, но понякога са опасни за здравето или просто стряскащи

/ брой: 17

автор:Альона Нейкова

visibility 782

Международен ден на митничаря се отбелязва на 26 януари от 1983 г., като три десетилетия по-рано започва обмислянето на подобна дата. Смята се, че професионален празник утре ще отбележат над 800 хил. души по света. Безспорно е, че работата на тези хора е доста сериозна, отговорна и непредвидима. Но съществува и любопитна за широката публика страна от тяхната дейност.

- Надявам се, знаете, че е забранено да се пренасят хранителни продукти през границата – казва митничарят.

- Знам... 

- Отворете си чантата. Носите ли такива продукти? Охоо, в багажа ви има цял свински бут! 

- Това не е храна, а помощ за прасето на мой приятел - вчера го блъснала кола и се нуждае от присаждане на крак...

***

Изобщо не е лесно митничарите да бъдат учудени или изненадани - със сигурност именно това са експертите, които са виждали какво ли не на работното си място. Често обаче контрабандисти се опитват да прекарат през границата прекалено необичайни и странни предмети.

Службите на летището в Маями са в абсолютно недоумение, когато откриват сред колетите... саркофаг на 3 хил. години. Доста екзотичен багаж, като се има предвид, че се изпраща от Испания. Главният секретар на египетския Върховен съвет по старините - Захи Хауас, пристига специално в Щатите, за да прибере антиката, открадната от страната на мумиите преди повече от век.

Въоръжено чучело на броненосец е изпратено в Австралия от Тексас като подарък. Но е конфискувано в Сидни заради грубо нарушение на законите на Зеления континент за внос и износ на диви животни. Митничарите обаче не спират да се шегуват как биха задържали фигурата само заради факта, че е изключително кичозна.

Проверяващите багажа на пътниците на летището в Мюнхен се стъписват, когато сканират куфара на две италианки и виждат в него... скелет. По време на разпита жените съвсем спокойно съобщават на властите, че това са тленните останки на техен роднина, починал в Бразилия, когото те биха искали да погребат в родината му. След предоставянето на куп документи, удостоверяващи, че смъртта на човека не е насилствена, а е напълно естествена, митничарите разрешават на скърбящите дами да довършат започнатото и да отдадат последна почит на техния близък.

Нелегалното оръжие от незапомнени времена оглавява списъка с предмети, които най-често биват конфискувани при преминаването на границата. Но когато пистолетите и автоматите са придружени от гумени маски, това наистина излиза извън всякакви рамки на разумното. Подобен комплект бе конфискуван от група французи, опитващи се да влязат с него в Швейцария.

24-годишен мъж пък е задържан в столицата на Австралия през 2009 г., когато пробва да напусне страната с 4 змии и различни видове гущери. Добре е, че митничарят на скенера успява да засече странния багаж.

На летище Кенеди в Ню Йорк същата година е спрян пасажер от Корея, в чието портмоне има две банкноти от... 100 000 долара. Тази рядка парична единица наистина е отпечатана през 1934 г., но така и не е пусната в обращение. Разбира се, намереното у азиатеца се оказа абсолютен нескопосан фалшификат.

Понякога дори ръкавици може да бъдат задържани от митническите органи. В един от пощенските клонове на Великобритания така конфискуват доста странен чифт, който изглежда така, все едно е доста реален реквизит на някой от филмите на ужасите в стила на фиктивния маниак убиец Фреди Крюгер.

На границата между Канада и САЩ 50-годишен мъж от Барбадос предизвиква подозрението на митничарите с декларацията си, в която описва 100 бутилки светена вода. При анализ на течността се оказва, че всъщност става дума за кетамин - медицински продукт, който се е прилагал за започване и поддържане на анестезия. Сега се използва предимно във ветеринарната практика. Предизвиква подобни на транс състояния, като същевременно облекчава болката и води до загуба на паметта.

Да се смееш ли, да плачеш ли, да се възмутиш ли, като видиш амбициозен контрабандист, опитващ се да превози 70 животни, включително и крокодили, в багажа за полет от Банкок в Йоханесбург?! Митничарите от изненада първоначално свалят шапките си. Но после бързо слагат белезници на големия любител на фауната. А друг път успяват да открият в куфар полуразложена глава на маймуна, и то по миризмата...

В Денвър се натъкнали на отрязан торс на тюлен, който преподавател по биология сложил в голямата си ръчна чанта. Ученият твърди, че не е убивал животното, а така го открил и искал да използва намереното с образователни цели.

Над 350 копия на яйца на Фаберже били конфискувани през 2010 г. на парижкото летище "Шарл де Гол". Оказва се, че контрабандата идва от... Русия, разбира се.

Полицаите в Гърция обвиняват двама американски туристи в оскверняването паметта на мъртвите, след като откриват в багажа им шест човешки черепа. Пътешествениците са категорични, че честно са си ги купили от сувенирна лавка, мислейки ги за пластмасови имитации.

Някои стоки обаче не могат да бъдат конфискувани на момента. Такъв е случаят с пакетчета кокаин, които се виждат на сканираната снимка, предоставена на пресата от бразилска федерална полиция. Рентгенът е направен на стомаха на 20-годишен гражданин на Ирландия, арестуван на летището в Сао Пауло. Младежът е задържан при опит да се качи на борда на самолет за Брюксел с около килограм бял прах, разпределен в 72 торбички, които "мулето" поглъща.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37