26 Март 2019вторник14:39 ч.

Депутатите от БСП отново се оказаха редовните заподозрени за върнатите изменения, независимо, че не присъстваха в пленарната зала

Скандали и без опозиция в Народното събрание

Управляващото мнозинство си размени поредната порция обвинения и обиди

/ брой: 45

автор:Юлия Кулинска

visibility 326

Дебатите по ветото на президентa върху промените в Изборния кодекс бяха белязани от поредните скандали. Депутатите от ГЕРБ, ОП, ДПС и "Воля" влязоха в словесни хватки, повечето от които бяха извън темата на дискусията. Социалистите отново се оказаха редовните заподозрени за върнатите изменения, независимо, че не присъстваха в залата. Тон за 2-часовите разправии даде "дежурният", по думите на Бойко Борисов, депутат от ГЕРБ Тома Биков. Ще върнем преференциите и ще спечелим изборите не заради правилата на играта, а защото имаме повече избиратели и по-голяма подкрепа от БСП, обяви той.

"Обединените патриоти" се разделиха в мотивите си по гласуването. От ВМРО обясниха, че отхвърлят ветото, въпреки че искат връщане на старите правила за преференциите. ГЕРБ ни увериха, че ще върнат старото положение за преференциите със законопроект, призна зам.-председателят на партията Искрен Веселинов.

НФСБ смятат, че мажоритарният елемент е нещо лошо. "С него тук ще се напълни с едни силикони, ботокси и ритнитопковци... Случайно попаднали хора - успяват да се изкачат на втора и трета позиция", развихри се Валери Симеонов. От "Воля" се припознаха в думите му. Веселин Марешки нарече патриотите "политически проститутки". Прав сте, че в НС няма място за политически п......, отговори му Симеонов, който се въздържа да изрече докрай думата. Радвам се, че след като каза, че няма място за политически п....., Валери Симеонов напусна залата, не му остана длъжен Марешки.

Лидерът на "Воля" стресна депутатите и журналистите с нестандартната трактовка на думата "мажоритарен". Според Марешки, Симеонов обидил всички български мъже, като се е изказал срещу мЪжоритарния вот и преференциалното гласуване. "Съжалявам, но вие за мен не сте критерий за политическа мъжественост", отвърна Симеонов.

От ДПС отново недоволстваха срещу ограничението за откриване на СИК в страни извън ЕС, което не е обект на президентското вето. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ настоя президентът да сезира КС за това ограничение.

Обект на спор отново стана машинното гласуване. От ГЕРБ се впуснаха да обясняват, че то не е сигурно, от ДПС обаче го защитиха. "Удобно пропускате, че в Холандия то беше отменено, защото машините бяха свързани с интернет и беше лесно да се манипулират резултатите. Тук няма да са", припоми Хамид Хамид. Валери Симеонов нарече избирателите "ниско образован електорат", който лесно можел да бъде излъган, че в машината има вградена камера. 

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58