07 Юли 2022четвъртък16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Скачени съдове

/ брой: 93

автор:Евгени Гаврилов

visibility 514

Евгени ГАВРИЛОВ


Българите теглят спестяванията си от банките, показват данните на БНБ към края на март тази година. Само за три месеца депозитите до 1000 лева намаляват с близо 98 000 броя. Спад има и при влоговете от 1000 до 2500 лева - те са намалели с над 39 000 броя, както и при тези от 2500 до 5000 лева, които са с 10 166 броя по-малко. И още един факт. Според данни на НСИ изтеглените спестявания, които допълват семейния бюджет на българите, са се увеличили с 27% в рамките на една година.

Спестяванията, инфлацията и бедността са като скачени съдове. Белите пари за черни дни, които българинът е свикнал да къта, се топят като лански сняг в ситуация като днешната - на рязко поскъпване на живота, което логично сваля и без това невисокия ни жизнен стандарт. А не е толкова далеч времето, когато предишните управляващи пишеха оптимистични стратегии за развитието на икономиката и как за десет години ще стигнем средноевропейското равнище на богатство. Добре, че от време на време от Института за икономически изследвания при БАН правят анализи, които категорично показват, че ако държавата ни продължава да се развива със същите темпове с ръст от 3-4% годишно, а сега в кризисните години и с по-малко, ще бъде необходим половин век за това, за което "експертите" от ГЕРБ предвиждаха само 10 години.

Логично възниква въпросът на кого да вярваме. Отговорът е съвсем прост - на джоба си. Според Глобалния индекс по конкурентоспособност на Световния икономически форум покупателната способност на хората у нас е на половината от средната за Европа, като за последните години се е увеличила едва с 2,5%.

Според световната класация за ръст на цените Worldwide Cost of Living на EIU София е втора по поскъпване на живота през последните години. По-голям ръст на цените отбелязва само един град - Нумеа в Нова Каледония. В столицата цените на хранителните стоки започват да се доближават до тези в западноевропейските градове. Нищо не се казва обаче за доходите ни. При тях за подобно доближаване не може да става и дума. Напротив, те и в момента се различават средно 4-5 пъти. А за ножицата между цени и доходи има понятие - бедност. За нея грижа имат скачените съдове.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ