Сиренето и каймата поскъпнаха, зеленчуците поевтиняха
/ брой: 170
През изминалата седмица цената на едро на кравето сирене се е повишила с 0,7 на сто и то се е се продавало средно по 5,46 лв. за кг. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Кашкавалът тип "Витоша" се е търгувал средно по 10,18 лв. за кг. Олиото е поевтиняло с 1,3 процента до 2,20 лева за литър. Каймата е поскъпнала с 13 стотинки и цената й е стигнала до 4,63 лева за килограм. Пилешкото месо се продава по 3,87 лева за килограм. Захарта се продава средно по 1,25 лв. за кг. Брашното тип "500" се е търгувало по 0,86 лева за килограм. Яйцата са се търгували по 0,18 лева за брой на едро.
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се е понижил през тази седмица с 2 процента до 1, 236 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Това е най-ниското ниво на индекса за тази година.
Цената на оранжерийните домати е паднала с 31,6 на сто до 0,67 лева за килограм. Градинските домати са поевтинели с 22,6 на на сто до 0,85 лева за килограм.
Краставиците, гледани на открито, са се продавали по 0,94 лева, а оранжерийни краставици са се търгували по 0,77 лева за килограм. Зелето се е търгувало на едро по 0,35 лева за килограм, а пресните картофите по 0,59 лева за килограм. Зелените чушки са поевтинели с 19,2 до 1,18 лева за килограм.
Ябълките са поскъпнали с 6,1 процент и са се продавали по 1,57 лева за килограм. Прасковите са поевтинели с 1,5 на сто до 1,09 лева за килограм, кайсиите са се търгували средно по 1,77 лв. за кг, дините по 0,37 лв. за кг, пъпешите - по 0,92 лв. за кг. Лимоните са поскъпнали със 7,7 процента до 3,50 лева за килограм.