29 Ноември 2021понеделник20:18 ч.

Синята светлина съкращава живота

Смартфоните, таблетите и компютрите може да бъдат настроени така, че да блокират вредните емисии

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 620

Учените откриха, че синята светлина, която идва непосредствено от смартфоните, таблетите или компютрите, може да се отрази на дълголетието на хората, информира "Сабах". Вече е известно, че излъчването, идващо от екраните на тези устройства, влияе негативно на мозъчните клетки и ретината и съкращава живота. Неотдавнашно проучване, проведено от Държавния университет в Орегон, твърди, че кожата също е уязвима към прословутата синя светлина.

За изследването е използвана Drosophila melanogaster - обикновената плодова муха, важен като модел организъм поради клетките и механизмите на развитие, подобни на тези на други животни и хора.

Мухите, подложени на всекидневни цикли от 12 часа светлина и 12 часа тъмнина, имат по-кратък живот в сравнение с мухите, държани в пълен мрак, или тези, подлагани на светлина с филтрирана синя дължина на вълната. Освен поражения в мозъчните клетки и ретините на мухите, изложени на подобно облъчване, някои от тях са загубили и способността си да се катерят.

В статията, публикувана в Science Daily, ръководителят на изследването Джага Джайбултович посочва: "Фактът, че светлината ускорява стареенето при мухите, в началото беше много изненадващ. Измерихме изражението на някои гени в стари мухи и открихме, че отговарящите за стреса са изразени, ако насекомите се държат на светлина. Предположихме, че именно тя регулира тези гени."

Докато учените не намерят начин да предотвратят вредното въздействие на сините светлини върху хората, има няколко неща, които можете да направите, за да се защитите по-добре. Очила с кехлибарени лещи ще филтрират синята светлина и ще предпазят ретините ви. А телефони, лаптопи и други устройства могат да бъдат настроени да блокират вредните емисии.

Автобус гори край Гурково

автор:Дума

visibility 122

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 258

Пенсиите се увеличават от 25 декември

автор:Дума

visibility 319

Кой и как може да ползва данъчни облекчения за деца

автор:Дума

visibility 371

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 869

/ брой: 229

Мароко затваря въздушните и морските си граници

автор:Дума

visibility 272

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 507

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 230

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 960

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 1172

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 972

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ