01 Ноември 2020неделя04:12 ч.

Синоптици спорят за стаи

Беззаконията на властта с НИМХ докараха проблеми на учените

/ брой: 1

автор:Велиана Христова

visibility 2066

Администратори от Националния институт за метеорология и хидрология, който от 1 януари се закрива като академичен институт и се открива като ведомствен към МОН, преди празниците са сменили патроните и ключовете на стаите, отредени за учени, избрали да работят в новооткритото синоптично звено на БАН. За оставането им министър Красимир Вълчев прехвърля част от бюджета на НИМХ към БАН. Подопечната му администрация от НИМХ на МОН обаче е отнела дори книгите и вещите от колегите си, оставащи в БАН. И са сложили табели с имената си и свои бумаги, макар да имат помещения в друга сграда.

Проблемът е, защото МС и парламентът прехвърлиха имотите на НИМХ към МОН с преходна разпоредба в Закона за бюджет 2019, без тези имоти да са отчуждени с решение на НС, както е по закон.

Хора от администрацията на Националния институт по метеорология и хидрология, който от 1 януари е открит към МОН и трябва да бъде закрит като академичен институт, преди празниците са сменили патроните и ключовете на стаите, в които трябва да работят учените, избрали да останат на работа в БАН. Сменили са и табелите със своите имена, макар да имат офиси в другата сграда, и са отнели без предупреждение материали и вещи от доскорошните си колеги, алармираха учени от академията.

Скандалите с НИМХ започнаха, след като директорът му проф. Брънзов бе уловен от Общото събрание (ОС) на БАН, че има частни фирми със сроден предмет на дейност, което е забранено по закон. Той обяви, че институтът е пред фалит, понеже ОС не му дало достатъчно бюджет, което се оказа невярно. Въпреки това НИМХ излезе на протест и се стигна до прехвърлянето му към МОН. Постигната бе договореност между МОН, НИМХ и БАН по процедурата за разделянето, като министър Красимир Вълчев прехвърля към академията част от бюджета на НИМХ, необходим за предпочелите да останат на работа в БАН.

По решение на БАН за оставащите в нея учени от НИМХ са отредени стаи в двуетажна сграда в двора на института, чийто втори етаж и покривът са ремонтирани с 40 000 лв. на БАН през 2010 г. Първият партерен етаж и външните стени на въпросната сграда са в окаяно състояние, но досегашният НИМХ е отдавал помещения там под наем. Набегът над стаите на оставащите в БАН е направен, за да се демонстрира, че НИМХ към МОН уж има нужда от въпросната двуетажна сграда, заявяват пострадалите.

На 28 декември с камиони са били докарани метеорологични дневници, които са сложени в спорните стаи, за да ги покажат на министър Вълчев и отново да бъде атакувана академията, твърдят очевидци.   

Първопричината за скандала са действията на властващите от ГЕРБ, тъй като МС и мнозинството в парламента прехвърлиха от БАН към МОН имотите на института с преходните разпоредби на Закон за бюджет 2019. Това обаче не е законно, тъй като имотите са на БАН и са частна държавна собственост, която по закон може да бъде отчуждавана само с решение на НС според конкретен опис. Решение на парламента за отчуждаването не е внасяно и не е приемано, а преходният текст в бюджетния закон не може да го подмени, защото не е известно какво от частната държавна собственост на БАН става публична държавна към МОН, заявиха юристи още при приемането на бюджет 2019, но не бяха чути.

Днес се очаква министър Красимир Вълчев да посети НИМХ, вероятно, за да открие годината в подопечния му вече НИМХ. Той обаче ще бъде посрещнат с протести от учените на БАН, от които е отнето законното им право да работят в помещенията, посочени от академията. Според тях министър Вълчев е съгласен с предложенията на БАН, като настоявал библиотеката да остане в НИМХ-МОН.            

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ