17 Април 2021събота06:40 ч.

Лиляна Кехайова

Симфоничен концерт във Варна за Националния празник на България

/ брой: 42

автор:Дума

visibility 496

Държавната опера във Варна по традиция отбелязва 3 март - Националния празник на България, със специален симфоничен концерт. Тази година той ще бъде на 2 март от 19 ч. под диригентството на маестро Григор Паликаров, който неведнъж е аплодиран в концерти и оперни спектакли, както на сцената на Варненската опера, така и в Летния театър. За празничната програма той е избрал забележителни български творби - "Дивертименто" от Панчо Владигеров и Концерт за виолончело и оркестър от Марин Големинов със солистка известната виолончелистка Лиляна Кехайова, която варненската публика за първи път имаше удоволствието да чуе преди две години. Концертът, посветен на Националния ни празник, ще завърши с Увертюра фантазия "Ромео и Жулиета" от П. И. Чайковски. Изпълнява оркестърът на Варненската опера с концертмайстор Красимир Щерев, научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ-Варна.

ЛИЛЯНА КЕХАЙОВА е родена в София, четвърто поколение музикант, завършва НМУ "Любомир Пипков" в София, в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което е приета във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина. Работи с видните педагози Антон Никулеску (Румъния), Доминик де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия), Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др. Участва във фестивали и концерти в Австрия, България, Хърватия, Сърбия, Турция, където има възможност да застане на сцената до големи музиканти като Марио Хосен (цигулка), Борис Мерсон (пиано), Волфганг Клос (виола), Милена Моллова (пиано), Луиза Селло (флейта), Владимир Косяненко (виола), Ромен Лельо (тромпет) и да свири като солист в Музикферайн (Виена), Атенеум (Букурещ) и зала "Дворжак" (Прага).

От 2014 г. Лиляна Кехайова е генерален секретар и участва активно в лятната академия във Виена "International Music Academy Orpheus", където всяка година посрещат над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на камерен оркесър "Camerata Orphica" с музикален директор Марио Хосен.

Лиляна Кехайова е стипендиант на "Thomastik-Infeld Vienna", "Bank Austria", a през 2012 г. печели голямата стипендия на австрийската фондация "Alban Berg". От 2016 г. е в състава на Wiener Kammer Orchester, а от 2018 г. води клас по виолончело в Нов български университет. Свири на инструмент от немския лютиер Алфред Бинер, предоставен й от спонсор.

ГРИГОР ПАЛИКАРОВ е родeн в Пловдив (1971), завършва НУМТИ "Добрин Петков" в родния си град със специалност пиано с отличие и златна значка (1990) и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София с магистърски степени по четири специалности - оперно-симфонично дирижиране при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, композиция при проф. Д. Тъпков, пиано при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция в Австрия при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство. 

Дебютира на оперна сцена още като студент на 22 години, когато дирижира "Риголето" в оперните театри на Плевен и Стара Загора. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия (1995-1997), на който става главен диригент (1997-1999). Междувременно поема и длъжността диригент и главен художествен ръководител на Младежката филхармония "Пионер" (1998-2003). Дебютира в Софийската националната опера и балет, като дирижира галаконцерт на Гена Димитрова по нейна лична покана през 1998 г., а от 2001 г. е щатен диригент на операта. От сезон 2005/2006 Григор Паликаров поема поста на главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетното дружество "Маестро Г. Атанасов" в Пазарджик, а от 2015 г. ръководи и Студентския симфоничен оркестър към НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали. През октомври 2014 г. Григор Паликаров изнася два концерта с Оркестъра на Класик ФМ Радио в престижната Стара опера във Франкфурт на Майн от програмата на фестивала "Европейски културни дни", организиран от Европейската централна банка. Редовно осъществява и множество гастроли в чужбина. През юни 2017 г. маестро Паликаров защитава научната и образователна степен Доктор на музикалното изкуство. 

Наред с диригентската си дейност, Григор Паликаров композира, концертира като пианист и преподава в НМА "Проф. П. Владигеров". Някои от творбите му са изпълнявани на фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с престижни национални и международни награди. Двукратен носител е на отличието "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2001 и 2012), на наградата "Златно перо" на Радио Класик ФМ и галерия "Макта", наградата "Емил Чакъров" (2019) и др. В рамките на два мандата Григор Паликаров е избиран за председател на "Менса България" - клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ