24 Октомври 2020събота10:25 ч.

Силен и богат есенен салон в Русе

Оркестърът на Забранения град на Императорски Китай гостува на проявата

/ брой: 210

автор:Огнян Стамболиев

visibility 937

С откриването на Седмицата на украинското кино започна традиционният XX поред есенен културен салон. Четири премиерни и един класически филм от 1964 г. (прекрасната фолклорна кинопоема "Сенките на забравените прадеди" на големия режисьор Сергей Параджанов) включва празника на киноманите в града, в който в края на XIX век се е състояла първата кинопрожекция у нас, а преди преврата имаше чудесен студиен киносалон.
Общо 26 са официалните премиерни прояви, които ще преминат под наслова "Русе - кандидат за Европейска столица на културата 2019". Те са включени в програмата на общината, като много повече са съпътстващите - спектакли, концерти, изложби, литературни вечери през този период в дунавската ни столица, известна с големите си и стари културни събития. Разположени са главно в обновеното Доходно здание (театъра), една от най-красивите сгради в България, образец на късния барок у нас. Един от акцентите е първото гостуване у нас (само в Русе!) на прочутия Оркестър на Забранения град от Императорски Пекин, когото видяхме за първи път във филма на Бертолучи "Последният император Пу И". Съставът е наистина уникален - от подбрани, първокласни музиканти - преподаватели от Пекинската консерватория с нашумелия диригент Лю Шун. 
Русенските меломани аплодираха възторжено невероятното майсторство на китайците, представили им за първи път на живо класически образци от тяхната традиционна музика и от Пекинската опера. Особен интерес предизвика и участието на виртуозния контратенор Ма Ксиао.                         
Гостуването бе осигурено от Министерството на културата на Китай и китайското посолство в София заради добрата дейност на много активното тук българско-китайско дружество за културни връзки и контактите на община Русе с Китай.
Сред поредицата изложби заслужават внимание - "Индия, изкуството на Кашмир" в Градската галерия (декоративно приложно изкуство и традиционна индийска живопис), "Ехото на Орфей", линогравюри на Павел Пиехар от Прага, изложбите на Калин Балев и Живко Иванов, живопис, "Пътешествие из непознатата Сардиния" - фотоекспозиция, осигурена от Италианския институт у нас и др. От 11 до 25 ноември Русе ще бъде отново домакин на международното биенале на миниатюрата у нас. Много са концертите - оперни, камерни и симфонични, на наши и гостуващи музиканти с участието на състава на Държавна опера, Русе, и Русенския духов оркестър, Лютиерския център, Русе. 70-годишнината на незабравимата Гена Димитрова ще бъде отбелязана с възпоменателна вечер с прожекцията на един от върховите спектакли на оперната прима, истински разкош за меломаните - "Набуко" от Джузепе Верди на фестивала в Арена ди Верона под режисурата на забележителния Франко Дзефирели.
От 19 до 24 ноември ще се състои Осмият международен конкурс за млади музиканти "Франц Шуберт", един от най-сериозните през последните години у нас. Сред театралните събития заслужават внимание - "Маугли", пантомима по Киплинг, "Слуга на двама господари" на Карло Голдони с режисьор Венцеслав Петков, "Стара легенда" на театър "Мимотариус" от Прага, "Формата на нещата" от Нийл Лабют (постановка на прочутия наш режисьор - русенеца Младен Киселов), "Аритметика на любовта" на Иглика Пеева и др.
В рамките на салона са предвидени още джаз и рокконцерти на изпълнители от България и Румъния, както и поредната Национална джаз среща (25-26 ноември). Не са пропуснати и литераторите. На 14 октомври кръгла маса под наслов "Литературната история на Русе като научен проект" ще организира Русенският университет. А на 31 октомври, в навечерието на Деня на будителите, ще се състои тържествената церемония-концерт за връчване на Националната литературна награда за проза и драматургия на името на родения в Русе Нобелов лауреат Елиас Канети (1905-1994).

 

От неделя спим с час повече

автор:Дума

visibility 41

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 87

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 100

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 622

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 880

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 407

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ