21 Август 2019сряда03:45 ч.

Александър Манолов:

Силата ни е в екипността

Оптимисти сме за предстоящите избори, защото добре познаваме хората, които ще гласуват, казва председателят на ОбС на БСП в Своге

/ брой: 133

автор:Лилия Томова

visibility 1698

Александър МАНОЛОВ е роден на 2 юли 1970 г. Завършил е Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", икономист е, специалност счетоводство и контрол. Сега изучава политически мениджмънт и публични политики в Департамента по политически науки на Нов български университет. От ноември 2007 г. до януари т.г. е бил председател на Общинския съвет на община Своге. Главен експерт е в Общопартийната контролна комисия на БСП, председател е на Общинския съвет на БСП в Своге и е секретар на Областния съвет на БСП - Софийска област. Председател е на Сдружение с обществено-полезна дейност "Клуб 4 февруари", носител е на годишната награда за млад политик за 2006 г. на Института "Николай Добрев".
Женен е, има 5-годишен син.


ЦИТАТ:
"Диалогът с гражданските структури е крайно необходим"

- Стягате ли се в община Своге за избори, г-н Манолов? Или е рано да ви питам за това?
- Има правило: изборите започват на следващия ден след победата (или поражението) на предходните избори. Според стеклите се при нас обстоятелства ние започнахме да се стягаме за местните избори веднага след загубата на БСП на парламентарния вот от 5 юли 2009 г. Още тогава в Своге започна борбата за нови изходни позиции и за преразпределение на влияние. Познаваме реалностите и гласоподавателите си в 47-те избирателни секции на територията на общината. Но съвсем не се заблуждаваме, че ни предстоят избори по западноевропейски образец.
- Защо, българите сме си европейци по душа.
- Защото с този, новият Изборен кодекс ще се изолират все повече избиратели, особено в селата, а спецификата на вота ще породи възможности за сериозни злоупотреби и манипулации. Нашите опоненти вече набират "изборни брокери", започнаха и "безплатните ескурзии из страната и чужбина", заговори се за купуване на гласове и за изборен туризъм. Наблюдава се доста странно увеличение на населението в някои населени места през последните месеци... Някои от кандидатите вече са в открита предизборна кампания - режат ленти, даряват по училища и пенсионерски клубове, демонстрират "компетентност" от първите страници на местния печат... Но... на избори като на избори!
- Как ще номинирате кандидатите си, правите ли го вече?
- Още в началото на април започнахме процедурите по номинация на кандидатите на БСП за местните избори. Не правим изключение от останалите общински организации, спазваме решенията на Националния съвет и дадените указания. До средата на този месец трябва да се проведат събранията на основните партийни организации, да обсъдим профила на кандидатите за кметове и модела на листите за общински съветници, избраниците ще бъдат ясни на общинска партийна конференция. Но основен акцент на предизборната програма на БСП в Своге е поставена върху това каква политика ще водим през следващия мандат, каква е визията ни за основните сектори на обществено-политическия живот в общината, какви леви политики ще предложим в общинското здравеопазване, в образованието, в социалния сектор. И особено важно е какво ще направим за най-голямото богатство на общината ни - децата! Наш приоритет трябва да бъде изготвянето на своеобразен, наш си "План Маршал", който да помогне за физическото оцеляване в селата чрез насърчаване на кооперирането в селското и горското стопанство, биоземеделието и екотуризма. Това е правилният подход пет месеца преди изборите, това е основната разлика между нас и някои от нашите опоненти. Нашата сила е в екипа и в обратната връзка с хората.
- Има ли организацията ви истинска амбиция да вземе в ръцете си, както се казва, местната власт в общината?
- Ние не само се стремим, ние имаме реалната възможност да вземем общинската власт в ръцете си. БСП-Своге, разгръща предизборна кампания на фона на растящо социално и политическо напрежение, сериозна политическа криза и недоволство от сегашното управление. Най-голямата ни задача за успеха е да успеем да постигнем единство между вътрешно съдържание и представяне. Или по думите на изборния експерт Ж. Сегела - "За да успееш, трябва да играеш собствената си роля". Имаме ясна, изпълнима предизборна програма, ще представим компетентни, разпознаваеми, добре приети от избирателите кандидати. Целта ни е да спечелим общински кмет, 35% от общинските съветници и поне половината от кметовете на кметства.
- На какъв процент твърда подкрепа разчитате? Ще търсите ли коалиция, ако да - с кого?
- Знаем от кого е твърдата ни подкрепа, познаваме хората, затова сме оптимисти. Но е трудно отсега да предвидим избирателната активност. Макар че всичко ще зависи от работата, която ще свършим преди "горещата фаза" на кампанията. А на другата част от въпроса ви - ще търсим ли коалиция и ако да, с кого, отговарям така: политиката е изкуство на възможното и никога не се казва "никога"! Отворена партия сме, наши потенциални партньори традиционно са синдикалните и патриотичните организации, както и организациите от неправителствения сектор. Диалогът с гражданските структури е крайно необходим, особено в период на криза. Но в никакъв случай няма да влезем и да играем в схемата: "Целта оправдава средствата". След години компромиси - и разумни, и допустими, но понякога и безпринципни, сега БСП-Своге държи повече отвсякога на своите ценности, на своята лява идентичност и на своите проверени в изборни битки и доказали се кадри!
- Своге е голяма община - административен център и 38 селища - в Искърския пролом, в Балкана. Как живеят вашите балканджии днес?
  - Нашите балканджии още през 1919 г. са построили и открили в Своге гимназия. Но дошла бурната 1923 г. и след Деветоюнския преврат властта се сменила. Знаете ли каква е била първата работа на новата власт? Да закрие гимназията... И гимназията е открита отново едва през 1949 г. И днес се случва почти същото - закриха селскостопанските и търговските кооперации, затвориха училища и детки градини, влоши се междуселищният транспорт. Селата запустяха. И хората ни обедняха... А сега ще им вземат и пощенските служби по селата! Всъщност по ирония на съдбата там, където най-ентусиазирано гласуваха за ГЕРБ, сега няма да могат да си изберат дори кмет на селото! Така от 38 населени места в Свогенска община вече само в 9 села ще се избира кмет. Та - трудно живеят днешните балканджии. Децата им избягаха надалеч, работа се намира само в София, пътуват всеки ден. А пък най-старите все още чоплят земята и чакат кога ще си ги прибере... Но хората не се оплакват. Търсят начини да оцелеят. И вярват!
 - Вие всъщност защо вече не сте председател на Общинския съвет? Какво точно се случи, та ви "детронираха"?
- БСП-Своге беше в управляващо мнозинство с едно местно бизнес сдружение и до парламентарните избори всичко вървеше що-годе нормално. Но когато на 5 юли 2009 г. БСП изгуби от ГЕРБ, лидерът на сдружението заяви в местна многотиражка, че "...Новата политическа обстановка в страната налага веднага промяна и в Своге!" И направиха остър завой надясно - за повече "келепир"!     Новото мнозинство се опитваше да ме "детронира", както вие казвате, по инициатива на нашите бивши партньори, но все не можеха да се спазарят. И когато най-накрая успяха да "напазаруват" заветните 11 съветници, се изпокараха и вече нямаха сили за избор на нов председател на Общинския съвет. Опитаха два пъти, не успяха и се отказаха. Сега до новите избори в Своге извеждаме "челен опит" - дали може и без председател на съвета. Кой знае, може пък еспериментът да излезе успешен? Аз съм благодарен на всичките общински съветници от БСП и на целия актив на партията за твърдата и безрезервна подкрепа, която ми оказаха. Вярна е народната мъдрост, че това, което не ни убива, ни прави по силни!    
- Като преоткривахте паметната плоча на септемврийците върху Лакатнишките скали миналата година, казахте пред хората, дошли да почетат паметта им, че историята учи на толерантност и че не бива политическите въпроси да бъдат решавани с репресии и терор. Днес имате ли опасения от реваншизъм и има ли я, според вас, толерантността?
  - Да, пак ще потвърдя, че българската история ни учи на толерантност. Учи, ама този, който я чете! Днес е "модерно" да се чете само по една книга... Като съдя по мераклиите за местната власт, поне при нас, в Своге, вече няма желаещи от интелигенцията, от хората с високо образование, с по-голяма обща култура и с добър управленски опит. Дали няма да излезе прав Прудон, който твърди, че "демокрацията е власт на посредствените"? Дано да не е така! Българският народ е безкрайно толерантен, доказвал го е много пъти. Пък и той е видял какви са последиците, когато политическите, етническите и религиозните въпроси се решават с репресии и терор...
Сега ме тревожи по-скоро нещо друго. Като гледах по телевизията грозните сцени пред джамията в София, си припомних, че при нас, в Своге, един и същи човек "дърпа конците" и на ДПС, и на "Атака". Тогава се замислих... Ами, ако е така и другаде? Ако някой нарочно е пратил тези хора на едно и също място, в един и същи час, за да се пролее кръв, за да се отклони вниманието от провала в управлението? Или това беше просто израз на необуздани политически амбиции в навечерието на местните и президентските избори? Очевидно не бива да забравяме, че демокрацията има своите стъпки на самоосъзнаване и осмисляне в зависимост от социално-икономическата база и зрелостта на гражданското ни общество. За съжаление не можем да прескочим цели пластове от историческия опит, както и да променим нашия балкански манталитет за толкова кратко време! Да, все още ни липсват важни знания за демокрацията и затова показваме недостатъчната си политическа култура. Ще ни се наложи да извървим докрай собствения си път и колкото по-скоро, толкова по-добре!

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

автор:Дума

visibility 58

Запали се старото сметище в Перник

автор:Дума

visibility 166

България вече не е собственик на морски флаг

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 160

Тръмп подкрепя връщането на Русия в Г-8

автор:Дума

visibility 0

САЩ тестваха крилата ракета

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 160

Путин и Макрон не се разбраха

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 160

Печатница или перачница

автор:Евгени Гаврилов

visibility 86

/ брой: 160

Ще влезе ли МО във война с работодателите?

visibility 74

/ брой: 160

За Георги Петрушев като за Жорж

автор:Лозан Такев

visibility 102

/ брой: 160

Двуличие и коварство

visibility 93

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ