24 Август 2019събота20:42 ч.

Няколко думи

Силата на силния

/ брой: 109

автор:Павлета Давидова

visibility 546

В Родопите думата "чорбаджия" все още се използва. Обикновено е в комбинация "каквото каже чорбаджията". Вероятно същото важи и за други по-бедни нашенски райони. Хората обикновено имат предвид "силния", онзи, от когото буквално зависи прехраната им. Подобни индивиди често използват властта си, за да трупат още "сила" и да инвестират в изборни резултати. Експертите го наричат корпоративен или контролиран вот. Ако не гласуваш за "правилния" човек, утре няма да те викнат в дъскорезницата, няма да те вземат по временна заетост, снаха ти ще остане без работа или няма да получиш дърва за зимата. Подобен рекетьорски подход действа в малките населени места, където всички се познават и "сметките" за избиратели лесно се проверяват.

Кмет от ГЕРБ в сърнишко село е открил не топлата вода, а постоянния ток. Превърнал е електричеството в своеобразен "морков и тояга" - за непослушните няма, а който се е отчел правилно - ще плаща колкото кметът каже. Дръпнатият шалтер придобива съвсем ново значение. За съжаление докараните до просешка тояга все по-лесно стават зависими от подобни "силни" на деня. Днес е в съседното село, а утре във вашето. Има ли кой да спре заразата?

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ