14 Юли 2020вторник12:56 ч.

Няколко думи

Силата на силния

/ брой: 109

автор:Павлета Давидова

visibility 965

В Родопите думата "чорбаджия" все още се използва. Обикновено е в комбинация "каквото каже чорбаджията". Вероятно същото важи и за други по-бедни нашенски райони. Хората обикновено имат предвид "силния", онзи, от когото буквално зависи прехраната им. Подобни индивиди често използват властта си, за да трупат още "сила" и да инвестират в изборни резултати. Експертите го наричат корпоративен или контролиран вот. Ако не гласуваш за "правилния" човек, утре няма да те викнат в дъскорезницата, няма да те вземат по временна заетост, снаха ти ще остане без работа или няма да получиш дърва за зимата. Подобен рекетьорски подход действа в малките населени места, където всички се познават и "сметките" за избиратели лесно се проверяват.

Кмет от ГЕРБ в сърнишко село е открил не топлата вода, а постоянния ток. Превърнал е електричеството в своеобразен "морков и тояга" - за непослушните няма, а който се е отчел правилно - ще плаща колкото кметът каже. Дръпнатият шалтер придобива съвсем ново значение. За съжаление докараните до просешка тояга все по-лесно стават зависими от подобни "силни" на деня. Днес е в съседното село, а утре във вашето. Има ли кой да спре заразата?

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 292

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2211

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ