02 Март 2021вторник09:54 ч.

Силата на оловните войници, или за смисъла на миниатюрните армии

Векове наред те са любима занимавка на невръстни момчета по цял свят и оригинално хоби на велики пълководци

/ брой: 53

автор:Альона Нейкова

visibility 5729

Личности, които със заповед изпращат в бой многохилядни армии, карат ескадрили самолети да излитат, а корабни ескадри да порят морето, няма как да не будят респект у хората по цял свят - и на техните съвременници, и на онези, които от дистанцията на времето успеят да оценят качествата на именитите пълководци.
Сред тези, които със завиден успех играят на истинска война, е и сър Уинстън Чърчил. Но дори след активната си политическа кариера в душата той си остава велик стратег. Само че битките вече се разиграват в неговия дом, където се съхраняват няколко оловни армии. Дълги години любителят на пурите и доброто уиски събира своята колекция от миниатюрни войници, която и до ден-днешен се смята за една от най-добрите в света.
Страстни търсачи и събирачи на оловни фигурки във военна униформа са такива известни личности като император Наполеон, Гьоте, Анатол Франс, Робърт Луис Стивънсън, Артър Конан Дойл, Хърбърт Уелс. Последният дори написва две книги за това как е правилно да се играе с миниатюрните армии, които са в основата на много съвременни военностратегически игри. Прекрасна колекция притежава и великият Суворов - в днешно време тя заема достойно място в музея, който носи неговото име и се намира в Санкт Петербург, Русия. Както и Чърчил, пълководецът често използва своите малки оловни войници при планирането на реални военни операции.Историческите корени на миниатюрните фигурки отвеждат чак в Древен Египет. Има ги и в Средновековието. Смята се, че дори кръстоносците вземали със себе си малките човечета с оръжие като амулет. Първите европейски колекционерски оловни фигурки са изключително скъпи и са собственост на знатни особи. В миниатюрния полк на крал Людвик XIII "на въоръжение" са 300 пехотинци - но не какви да е, а от сребро. По-късно неговият син - крал Людвик XIV, подсилва тази армия и с уникална кавалерия, естествено, създадена от същия благороден метал.
Едва в средата на XVIII век батальоните от миниатюрни войници стават масово достояние. Това се случва, когато Йохан Готфрид Хилперт - прочут майстор от Нюрнберг, Германия, започва серийно производство на оловни фигурки с войнишки униформи. Тази "армия" се състои от съвсем малки на ръст човечета с пушки - само 3 см. Именно такъв оловен войник става герой в знаменитата приказка на още един известен колекционер на метални миниармии - датския писател Ханс Кристиян Андерсен. Металните фигурки, изобразяващи мъже с пушки, се превръщат в любима играчка и на момчетата, и на техните батковци и бащи, които започват да ги колекционират.С времето се променят само материалите, от които се правят малките войници. Но смисълът на играта и правилата й като че ли остават все същите. Оловните фигурки с пушки са облечени във военна униформа от различни епохи и могат да бъдат както най-обикновени - плоски, така и обемни. Именно последните, които са направени ръчно, стават обект на страстта на колекционерите по цял свят.
Съвременният стандарт за оригиналните въоръжени фигурки, с които си играят големите мъже, е определен в края на XIX век, когато британецът Уилям Бритън открива начин за отливане на оловни войници с височина 54 мм. Този размер е известен още като мащаб 1:32 и до ден-днешен е най-разпространеният в света. И явно размерът и при оловните войници играе за мъжете важна роля. Защото мнозина представители на силния пол с трепет в очите, фигурка по фигурка, войниче по войниче попълват състава на своята миниармия. По този начин може би вече порасналите мъже се докосват до велики битки и знаменити личности от дълбока древност до наши дни, разширяват историческите си познания, обогатяват светогледа си за мащабните и за по-малките войни на планетата.
След като в днешно време колекционирането на оловни войници добива все по-голяма популярност, фигурките с пушки и униформи отдавна престанаха да се третират като обикновени играчки, макар и за порасналите момчета, а се превръщат в истински произведения на изкуството. Малките статични армии обаче продължават да са въплъщение на многовековната военна еволюция на човечеството. И затова изработването на оловните фигурки изисква художникът да притежава не само изключително майсторство, но и дълбоки исторически познания.
Тематиката на военната миниатюра е толкова разнообразна, че може да се открият представители на армиите от всички времена и народи, включително и доста екзотични.
За родина на оловните войници се смята Германия, но постепенно с производството им се захващат почти всички големи държави. След руската Октомврийска революция, по време на съветския период, създаването на метални миниармии е забравено за дълги години. Възраждането на оловните фигурки с униформи започва с идването на перестройката. Войници, които се побират в шепа, може да се купят в Санкт Петербург (тогава още Ленинград). Те се предлагат почти тайно, скрити зад картини, матрьошки, кутии за бижута, рисувани сандъчета за скъпоценности и други произведения на изкусните майстори на художествени занаяти, подредени върху разтегателни маси. Но истински ценните, разбира се, може да се купят предимно в антикварен магазин или на специализирани търгове.
Някои колекционери на военноисторическа 5-сантиметрова скулптура събират цели реконструкции на прочути битки, други използват металните миниатюри като шахматни фигури или ги поднасят като оригинален декоративен подарък на близки приятели - ценители на оловните войници и на армии, които се събират на един от рафтовете на библиотеката.

Легни! Стани! В атака!


Колкото и странно да изглежда, една от най-популярните фигурки при оловните войници е изправената. Човечето обикновено е с пушка на гърба, с изправени рамене, с ръце, долепени към изпънатото тяло - все едно е застанало по заповед "Мирно!"
Смята се, че точно тази класическа поза е предпочитана заради необятната фантазия, която предизвиква у малките. Колкото по-изчистена е играчката, толкова по-голямо въображение е необходимо на детето, за да си измисли интересни занимания с нея.
Разбира се, има оловни войници, които не са само в поза "Мирно!" Търсени са също така легналите, стрелящите, тичащите в атака, изправените в патриотична поза със знаме и т.н.

Патриотични игри


Ако търсите за сина си интересно хоби, може да му разкажете за оловните войници. Играта с тях е интересна и увличаща, а някои дори предпочитат да си ги направят и оцветят самостоятелно - в днешно време се продават специални заготовки. Често децата разменят помежду си оловни войници, разказват интересни истории за произхода на тази играчка, за сраженията, разглеждат военната униформа от различни епохи и, разбира се, влизат в неповторими битки с миниатюрните си армии.
Някои родители искат обаче да възпитат детето си като абсолютен пацифист. Те са категорично против всякакви "военни" играчки, мислейки, че подобно увлечение ще развие агресия у отрочето им и зле ще повлияе на психичното му здраве.
Но специалистите са на мнение, че оловните войници предизвикват интерес към историята на различни страни и допринасят за патриотичното възпитание като един от най-непретенциозните начини да се обясни какво е смелост, мъжество и любов към родината.
Дори ако не се поставят толкова високи цели, все пак не може да се отрече фактът, че миниатюрните войници са много добри играчки, необходими за развитието на пълноценна личност.
 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ