28 Септември 2020понеделник16:49 ч.

Що мълчите за парите?

/ брой: 176

автор:Мая Йовановска

visibility 458

Бойко Борисов и контролираните пряко от него правителства доказаха през последните 10 години, че нито имат стратегия за управление на секторите, нито конкретни планове, нито се итересуват от експертни оценки или от резултати. В последно време този пожарникарски стил стана повсеместен и безогледен, достигайки своя връх с предлаганите от ГЕРБ промени на Конституцията. Че да докрета Баце до редовните избори.

Поради същите причини властта ще отмени прословутите изисквания към касовите апарати на търговците. Предложението е на новия финансов министър Кирил Ананиев, който е натрупал повечето си стаж именно в това ведомство. Двегодишната сага побърка бизнеса. Новите изисквания дойдоха като гръм от ясно небе даже за шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Която, оказа се, в началото на 2018 г. не знаеше, че в Наредба 18 са направени промени още в края на предходната година от Владислав Горанов. През последните две години сроковете бяха неколкократно променяни. За да се стигне дотам, че под напора на протестите популистът Борисов явно е разпоредил на Ананиев изискванията да отпаднат, че барем бизнесът да миряса.

Още в началото стана ясно, че промените се правят без никакъв анализ. Те не отговарят на съвременните технологии дори към онзи момент. По предварителни изчисления това щеше да глътне между 400 и 500 млн. лв. на бизнеса. Част от него вече направи ненужни инвестиции. Заради това сега властта трябва да дава обяснения. Но тя мълчи и се снишава, смятайки, че като хвърли кокала на кучето, то трябва да спре да лае.

Има нещо много важно, за което Борисов и Ананиев трябва да отговарят. Навремето Горанов обоснова новите изисквания със загуби за бюджета от 500 млн. лв. годишно от укрити обороти. Ако това е бил пътят да се съберат тези милиони, сега да кажат как ще предотвратят огромните загуби. За които впрочем са виновни само и единствено те!

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 83

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 114

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 225

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 334

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ