22 Януари 2019вторник03:55 ч.

Щетите за Щатите

/ брой: 217

автор:Юри Михалков

visibility 821

Поне от пет ъгъла следва да се разгледат подготвяните от САЩ драконовски санкции срещу Русия заради "случая Скрипал". От първия ясно се вижда, че се кроят не просто санкции, а направо икономическа война, при това на широк фронт. Тя пък е обявена, защото Русия не била спазвала американски закон (в случая за контрола над химическите оръжия). Тия във Вашингтон очевидно са изпаднали в геополитическа деменция, щом им се привижда Русия под юрисдикцията на САЩ. 

Второ, само миналата седмица президентският съветник Джон Болтън обясняваше в Москва как няма да има повече антируски санкции. Но ето че сега дипломат щ1 Майкъл Помпео настоява пред Конгреса точно за обратното. От този ъгъл не се ли виждат отвинтилите се ръце на президентския екип - едната не знае какво ги върши другата. 

Трето, Помпео пратил свой човек в Брюксел "да набива канчето" на ЕС колко важно би било да съхрани санкциите срещу Москва. Не може да не признаем "шестото чувство" на Вашингтон, надушил е заплаха. ЕС отказа да му бъде кукла на конци по ядрената сделка с Иран, повече страни от общността ръмжат от антируските санкции, вчера дори имаше съобщение, че в Европарламента е внесена поправка за премахването им. Нищо чудно Европа да скъса конците, с които я дърпат отвъд Атлантика, и заради драконовските санкции.

При четвъртия ъгъл отчетливо се откроява колко много Америка държи да се сдушат Кремъл и Пекин срещу нея. Тя води митническа война с Китай, готви се и за икономическа война срещу Русия. А двете още до края на годината могат да подпишат споразумение за отказ от долара като разплащателна "марка". Плюс, че по основните глобални въпроси Москва и Пекин са едва ли не съюзници срещу САЩ.

И накрая, със санкциите Америка всъщност помага на Русия. Все в условията на санкции Москва измести Вашингтон от Близкия изток, създаде и нови оръжия, а аграрният сектор стана по-силен от оръжейния. 

    

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14