10 Юли 2020петък19:45 ч.

Ще запознават бюджетната комисия със сделката за печатницата на БНБ

/ брой: 189

автор:Юлия Кулинска

visibility 31

Управителят на БНБ Иван Искров е поканил народните представители от парламентарната комисия по бюджет и финанси "на разходка" в печатницата на БНБ, за да може всеки един от тях да се запознае детайлно с дейността й. Притеснени сме от изказванията на депутати от комисията във връзка с намерението на БНБ да се създаде съвместно дружество между "Печатница на Българската народна банка" АД и един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция, пише Искров в писмо до шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев. В него се посочва, че от БНБ са готови да обяснят на всички депутати защо се налага създаването на новото дружество. От централната банка са категорични, че не става дума за каквато и да е приватизация на дружеството.
Въпреки категоричната позиция на БНБ проф. Румен Гечев, депутат от КБ коментира вчера, че създаването на новото дружество е именно приватизация по същество. Вадиш машините на печатницата и ги слагаш в друго дружество, това е приватизация, даде пример той. Подозрение около бъдещите действия на УС на БНБ изказа и съпартиецът му Георги Кадиев. Според него "започва да става навик на централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва да я критикува".
На противоположното становище беше колегата им от КБ Петър Кънев, който се опита да обясни на останалите членове на комисията, че НС няма право да се занимава с БНБ. По думите му пълен нонсенс е да говориш за загуба на национална сигурност за това, че банкнотите ти ще се печатат от търговско дружество. От 20 държави в еврозоната само 5 печатници печат евро, поясни той. В крайна сметка депутатите взеха решение да поканят на изслушване ръководството на БНБ, за да може да получат повече информация около бъдещето на печатницата.
Преди това комисията по бюджет и финанси взе решение да предложи на НС да приеме повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 89

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 411

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 375

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1036

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ