28 Ноември 2021неделя14:36 ч.

Ще запознават бюджетната комисия със сделката за печатницата на БНБ

/ брой: 189

автор:Юлия Кулинска

visibility 40

Управителят на БНБ Иван Искров е поканил народните представители от парламентарната комисия по бюджет и финанси "на разходка" в печатницата на БНБ, за да може всеки един от тях да се запознае детайлно с дейността й. Притеснени сме от изказванията на депутати от комисията във връзка с намерението на БНБ да се създаде съвместно дружество между "Печатница на Българската народна банка" АД и един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция, пише Искров в писмо до шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев. В него се посочва, че от БНБ са готови да обяснят на всички депутати защо се налага създаването на новото дружество. От централната банка са категорични, че не става дума за каквато и да е приватизация на дружеството.
Въпреки категоричната позиция на БНБ проф. Румен Гечев, депутат от КБ коментира вчера, че създаването на новото дружество е именно приватизация по същество. Вадиш машините на печатницата и ги слагаш в друго дружество, това е приватизация, даде пример той. Подозрение около бъдещите действия на УС на БНБ изказа и съпартиецът му Георги Кадиев. Според него "започва да става навик на централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва да я критикува".
На противоположното становище беше колегата им от КБ Петър Кънев, който се опита да обясни на останалите членове на комисията, че НС няма право да се занимава с БНБ. По думите му пълен нонсенс е да говориш за загуба на национална сигурност за това, че банкнотите ти ще се печатат от търговско дружество. От 20 държави в еврозоната само 5 печатници печат евро, поясни той. В крайна сметка депутатите взеха решение да поканят на изслушване ръководството на БНБ, за да може да получат повече информация около бъдещето на печатницата.
Преди това комисията по бюджет и финанси взе решение да предложи на НС да приеме повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ