01 Ноември 2020неделя03:27 ч.

Бил Гейтс пита Калфин:

Ще запази ли Европа щедростта си към хората в нужда

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 4

Ще остане ли ЕС най-големият донор за развиващия се свят, или кризата ще прекъсне европейската щедрост. С този въпрос филантропът и основател на "Майкрософт" Бил Гейтс се обърна към докладчиците на Европейския парламент за следващия бюджет на съюза Ивайло Калфин и Раймер Бьоге. Тримата се срещнаха в Брюксел, където Гейтс има поредица от срещи с представители на европейската администрация за окуражаване на донорството. След оттеглянето си от "Майкрософт" Гейтс се посвети изцяло на благотворителна дейност в Африка, където работи чрез фондацията си "Бил и Мелинда Гейтс". 
Според Гейтс светът още не си дава сметка, че ако гладът и недохранването са проблеми, които засягат непосредствено само хората, които страдат от тях, то недостатъчното развитие на следващите поколения и липсата на достъп до образование ще създадат дългосрочни проблеми на целия останал свят. От 7 млрд. жители на планетата около 5 млрд. се нуждаят от някакъв вид подпомагане, за да оцелеят. Гейтс коментира като обнадеждаващо първоначалното предложение на Европейската комисия за бюджет на ЕС за 2014-2020 г., който възлиза на 1,35 трилиона евро. Около 70 млрд. от тях са предназначени за външната политика на ЕС. Той прояви интерес към хода на преговорите, които Калфин и Бьоге водят от името на парламента със страните-членки.
Ивайло Калфин увери госта, че в парламента ще намери множество поддръжници на каузата си, но че в страните-членки, особено сред нетните платци, има решимост за замразяване и дори за намаляване на разходите, от което ще пострадат и бюджетите за подпомагане на хората в развиващите се държави. Той обърна внимание върху недостатъчната ефективност на европейската помощ за развитие. "Не е достатъчно само да гледаме конкретните цифри, важното е да си изработим критерии за оценка, да приоритезираме целите си и да следим за оползотворяването на средствата", посочи той.
Гейтс отправи критика към подхода на големи икономики, които едва ли ще успеят да изпълнят ангажимента си да отделят 0,7% от БВП за подпомагане на развиващите се държави. "Ако искате да сте по-ефективни, трябва да сте по-гъвкави", препоръча филантропът. Той препоръча Европа да заложи на Европейския фонд за развитие, на Глобалния алианс за ваксиниране и имунизации и други големи организации, тъй като двустранният подход създава твърде много бюрокрация за властите на страните-получателки и технически трудности за страните-донори, които трябва да формулират, одобряват и контролират изпълнението на проектите.
Припомняме, че Калфин и Бьоге вече  преговарят активно със страните-членки по бюджета на ЕС за 2014-2020 г. Разчита се разговорите да приключат в края на годината, а през есента да са ясни конкретните параметри на бюджета. Според първоначалното становище на Европейската комисия през следващия бюджетен период ЕС ще разполага с общо 1,35 трилиона евро, от които около 70 млрд. за външната си политика по света.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ