10 Август 2020понеделник08:45 ч.

Борисов:

Ще ви го върна по същия начин

Премиерът размаха пръст на опозицията в парламента и подаде оставка

/ брой: 43

автор:Юлия Кулинска

visibility 2169

Ще ви го върна по същия начин! С тези гневни думи, отправени към депутата от ДПС Христо Бисеров, премиерът Бойко Борисов напусна гневно пленарната зала. По навик той се опита да се здрависа с депутата, но след като видя, че Бисеров си дръпна ръката, изригна в тези политически проклятия. На част от репортерите дори им се видя, че Борисов показва среден пръст на опозицията.


Причината за тази сценка беше официалното подаване на оставка от Бойко Борисов, която обяви от парламентарната трибуна, че връща властта. Изявлението му беше изненадващо, защото само 24 часа преди това той обяви, че няма да връща мандата и да се подава на провокации от страна на ДПС и БСП.


В парламента нищо не предвещаваше, че Борисов ще подаде оставка. Само депутатите от ГЕРБ изглеждаха подозрително официални, а журналистите знаят, че те обличат черни костюми само при много специални случаи. Парламентарното заседание започна с отсъствието на депутатите от ПГ на Коалиция за България, които още във вторник обявиха, че напускат парламента, тъй като няма смисъл да легитимират бягството от отговорност на ГЕРБ. В залата не бяха и народните представители от "Атака" и част от депутатите от ДПС. Вчера по програма НС трябваше да гласува оставката на Симеон Дянков и да приеме новите длъжности на Лиляна Павлова като вицепремиер и Томислав Дончев като финансов министър.За изненада на парламентарните репортери Борисов дойде в НС с почти цялото правителство. Това не се случваше, дори когато в пленарна зала се обсъждаше и гласуваше вот на недоверие към кабинета. В началото Искра Фидосова предложи цялото пленарно заседание да се предава на живо по БНТ и БНР, за да се "види кои хора в парламента работят и кои не". Със 133 "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" предложението на ГЕРБ мина.
След краткото слово, в което Борисов разказа отново за градинките, магистралите, естакадите, Южната дъга, спортните зали и метрото, той неочаквано обяви, че структурни промени в кабинета няма да има. Министрите се връщат в МС да си довършат работата и след това ще депозирам в НС оставката на кабинета, заяви Борисов.
"Държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората да определят как ще се управлява оттук нататък. Ние близо 4 години направихме максимума, като договорихме бюджет за следващия програмен период с 2,5 млрд. евро повече", ожали се той.
Направихме всичко възможно, за да отговорим на очакванията на хората и оттук нататък няма практически какво да правим, направи се на герой Борисов. Той не можел и не искал да гледа окървавен Орлов мост и огражденията пред парламента. Всяка капчица кръв е петно за нас, мелодраматично обяви премиерът.
Верен на телевизионния си стил, Борисов заръча за последно на Цветан Цветанов да отиде и да благодари на полицаите за добрата работа. "Да си направят правителство три месеца до изборите. Винаги сам съм се явявал сам на избори. Когото искате назначавайте, това си е ваша работа. Няма да участвам в управление, в което полицията ще бие хора или няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести", добави Борисов. Няма да участваме в служебно правителство, уточни той.
Депутати от ГЕРБ, пожелали анонимност,  коментираха за ДУМА в кулоарите на парламента, че Борисов е взел решението да подаде оставка във вторник вечерта, след кървавите сблъсъци на Орлов мост. С намерението му били запознати най-приближените хора до него, сред които вицепремиерът Цветан Цветанов. По-голямата част от министрите научили вчера сутринта, когато били свикани по спешност да отидат в парламента за началото на пленарното заседание. Част от депутатите от управляващата партия също са научили новината едва в сряда сутринта, а някои са разбрали за оставката чак в залата.
Кабинетът "Борисов" е четвъртият, който след тези на Филип Димитров, Любен Беров и Жан Виденов не успя да изкара мандата си до края. Оставката на това правителство идва след най-масовите и безпрецедентни 10-дневни протести в България след промените от 1989 г. Стотици хора от цялата страна излязоха на улицата, скандирайки "Оставка", "Мафия", "Бойко, отивай си". Недоволството започна като протест срещу цената на тока и монополите на ЕРП-тата, но много скоро прерасна в искане за оставка на правителството.


Красимир Велчев:
ПГ на ГЕРБ ще гласува решението на премиера


ПГ на ГЕРБ ще подкрепи исканата оставка, защото няма полза ГЕРБ да продължава да стои на власт още 3-4 месеца на всяка цена, заяви Красимир Велчев. "Дошли сме на власт по волята на избирателите и ще дадем възможност на хората отново да дадат гласа си. Едно е да има протести, но няма да допуснем да се лее кръв по площадите", подчерта той. Нека политическите сили, които имат голямо желание, да вземат властта, нека си направят кабинет и да си проведат изборите, допълни Велчев. 

Лютви Местан:
Възможен е вот още на 28 април


Възможни са избори още на 28 април, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му оставката е естествен резултат на едно тотално провалено управление. Чашата вече преля и нямаше никаква възможност за оцеляването във властта на Бойко Борисов, коментира Местан. Колкото по-бързо свърши тази агония, толкова по-добре за България, убеден е Местан. Страната се нуждае от ново правителство на националните приоритети, което ще се ползва с нов кредит на доверие от българските граждани, смята той. На въпрос какво ще правят хората с високите сметки за ток и парно Местан отговори: "Не само тези сметки, още дълго ще плащаме сметките на проваленото управление на  Борисов и на ГЕРБ".

Яне Янев:
Не отричам, че може да приема мандат за кабинет

 
Няма да коментирам дали ще приема мандат да съставя правителство, но РЗС е единствената партия в НС, която не е участвала във властта, заяви пред медиите лидерът на РЗС Яне Янев. Той не изключи вариант РЗС да положи усилия при необходимост да си възстанови парламентарната група с идеята да бъде третата ПГ, на която президентът би възложил съставянето на правителство. Не съм сигурен, че служебният кабинет е най-удачният вариант, има и други възможности, но ще ги обявя, когато Политическият съвет на партията вземе решение, каза Янев. РЗС държи един много силен коз и ще преценим по-късно дали да го използваме, опита се да демонстрира загадъчност Янев. Още във вторник вечерта знаех, че премиерът Борисов ще се съобрази с волята на народа, защото той има инстинкт, който е уникален, обяви Янев. Не сме имали никакви пазарлъци с ГЕРБ, дадохме им вот на доверие в самото начало и постъпихме почтено, добави лидерът на РЗС.

Волен Сидеров:
Има опасност изборите да бъдат фалшифицирани


В служебния кабинет трябва да влязат представители на протестиращите и в него да няма хора от управляващата партия, защото съществува опасност изборите да бъдат фалшифицирани, предупреди лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него е нужна гаранция, че назначеното от президента правителство ще осигури честност и прозрачност на парламентарния вот. Трябва служебният кабинет да представи своя аргументирана план-програма за времето, в което ще управлява, и там да бъдат включени нещата, които спешно трябва да бъдат извършени, поясни Сидеров. Той уточни, че трябва да се потърси сметка от управляващите за вредите, които са причинила на народа, да се върнат ресурсите и икономиката в български ръце.


Какво предстои


Ако оставката на правителството бъде приета от НС, президентът трябва да започне консултации за съставяне на ново правителство с най-голямата парламентарна сила, която в момента е ГЕРБ. Ако те откажат да съставят нов кабинет, следват консултации с втората по големина политическа сила. Срок за започване на консултациите не е изрично упоменат, но се предполага, че това става в рамките на седмица след приемането на оставката на Министерския съвет от парламента. След ГЕРБ най-много депутати има БСП. Социалистите обявиха, че няма да използват проучвателния мандат. Законът предвижда след втория отказ мандат да получи трета политическа сила, избрана от президента. Това може да бъдат ДПС, Синята коалиция или "Атака".
Ако и трите опита за даване на мандат се провалят, влиза в сила чл. 99 ал.5 от Конституцията. Той гласи: "Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание." Посоченият член 64, ал.3, постановява, че избори за ново НС се произвеждат най-късно до 2 месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.
След 10 ноември 1989 г. България е управлявана от служебни правителства два пъти - от кабинетите на Ренета Инджова и Стефан Софиянски. Инджова е министър-председател на България, назначена от президента Желю Желев, от октомври 1994 до 26 януари 1995 г. Нейното правителство подготвя провеждането на парламентарните избори за 37 НС.
Президентът Петър Стоянов даде мандат за служебно управление на Софиянски от 12 февруари 1997 до 21 май 1997г. Служебният кабинет подготви парламентарните избори за 38 НС и въведе валутния борд в България. До служебен кабинет се стигна, след като на 4 февруари тогавашният лидер на БСП Георги Първанов и Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на втори кабинет на социалистите.

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 159

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 317

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 402

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 194

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ